Grad im okrenuo leđa: Nova uprava Čelika podnijela neopozivu ostavku

Novi Upravni odbor Nogometnog kluba Čelik, koji je izabran 13. srpnja, zbog izostanka obećane podrške od Gradske uprave Zenice podnio je neopozivu ostavku.

Kako su u četvrtak na press konferenciji istaknuli predsjednik Armin Gafurović, Tarik Hadžimahmutović i Jasmin Begagić, oni su klub, koji je ove sezone ispao iz Premijer lige BiH te odlučio krenuti iz najnižeg ranga – Županijske lige Zeničko-dobojske županije, preuzeli u najgoroj situaciji u povijesti kluba.

Prije samog ulaska jasno smo postavili uvjet samo u slučaju ako će Grad Zenica stati iza nas. Obavili smo neformalne razgovore s Udrugom građana Robijaši, Upravom Grada Zenice. Unatoč traženju pismenog memoranduma sporazuma s Gradom nismo ga dobili, uz obećanje da ćemo imati podršku i da se slobodno upustimo u avanturu ozdravljenja kluba, objasnio je Begagić.

Napomenuo je da su predloženim memorandumom tražili da Grad Zenica na mjesečnoj razini klub financira s 45.000 KM te da stane iza kluba za potpis ugovora za reprogram poreznog duga s Poreznom upravom, za što su na sastancima s predstavnicima Gradske uprave dobili usmeno obećanje.

Nakon ulaska u klub zatekli smo dugovanja prema igračima u iznosu od 1.400.000 KM. To su dugovanja koja nas mogu blokirati neodigravanjem utakmica u najnižem rangu, u županijskog ligi u kojoj se danas NK Čelik nalazi, objasnio je Begagić.

Dugovanja su razgovorom s igračima spustili na 348.000 KM te klubu uštedili više od milijun KM, ali uz uvjet da se isplate dogovorena sredstva. Grad, unatoč obećanjima, ni do današnjeg dana ta sredstva nije prebacio klubu, navode.

Predsjednik Gafurović je istakuo kako su osigurali tiskanje 1.000 dresova, maskica za lice te majica koje bi se prodavale u Fan shopu, a od Nove godine bi imali i sponzora koji bi ih financirao u iznosu od 50.000 KM godišnje. U ovoj bi godini od tog sponzora dobili 10.000 KM.

Press NK Čelika

Posted by RADIO ZENIT on Thursday, 6 August 2020

Također smo dogovorili s nekim tvrtkama iz Zenice, koje su spremne na mjesečnoj razini izdvajati 500 KM. Takvih bi bilo 100-njak tvrtlo i to bi bilo nekih 50.000 KM i mi bismo se mogli sami financirati, nevezano za Grad, do novog proračuna, kazao je Gafurović.

Grad je, napomenuo je Gafurović, uzeo sve poslovne prostore, a Čelik plaća Radnu zajednicu sa stadiona. Toliko je, kaže, štetnih ugovora.

Jedan radnik ima tri ugovora – na tri mjeseca, na šest mjeseci i na neodređeno. Imate jednog, neću imenovati, da ima ugovor na 1.200 KM plaću, uz topli obrok. Za šest mjeseci nitko nije bio u stanju isključiti brojače ulaznica. Šest mjeseci brojači ulaznica rade na stadionu, gdje dolazi oko 3.000 KM struje. Također je došao račun od 5.800 KM vode za ovaj mjesec. Grad plaća Albu, a Alba koristi Čelikovu vodu. Također, svi poslovni prostori, što Grad uzima kiriju, Čelik plaća vodu za sve. To je, stvarno, izvan pameti, ističe Gafurović.

Dodaje kako će, ipak, ostati i biti uz klub dok ne dođe nova Uprava, ali da smatra da bi klub trebao preuzeti Grad. Čelik bi 12. kolovoza trebao igrati sa zeničkom Fortunom u Kupu Zeničko-dobojske županije te 22. kolovoza na Bilinom polju protiv Novog Šehera u 1. kolu Županijske lige ZDŽ.

Ukupan dug Čelika, napomenuo je Hadžimahmutović, iznosi manje od šest milijuna KM, čime bi bili izmireni svi dugovi te imali zdrav klub. Od Gradske uprave, napominje, tražili su 600.000 KM na godišnjoj razini.

Čelik od sljedeće sezone u Županijskoj ligi

Gradska uprava je dovela prethodnu upravu, nismo je mi doveli. To treba svima biti jasno. Čast tim ljudima, ja ne znam ni što su radili. Nismo ih mi doveli. Zbog toga smo očekivali makar podršku u tom dijelu, od strane Gradske uprave, da počisti te njihove dugove. Tu postoji jedan znak jednakosti između prethodne Uprave i Gradske uprave, istaknuo je Hadžimahmutović, koji se pita zašto je Zenica okrenula leđa svom Čeliku?

Gradska uprava, ističe, nije prihvatila ni opciju da se stadion i poslovni prostori vrate Čeliku, čime bi se mogli financirati iz vlastitog rada.

Hadžimahmutović se pita i je li dug od šest milijuna KM razlog da se gasi klub, pogotovo što bi sve dugove prema državi morali platiti građani Zenice, jer bi porezna uprava i u slučaju gašenja našla načina naplate duga.

Tražimo da se dug plati novcem iz proračuna. To Zenica duguje Čeliku. Prvi put Zenica ima Upravu koja je došla s namjerom nešto uraditi, a ne se okoristiti, poručio je Hadžimahmutović.

(Fena)


1 komentar

  • nk.čelik.ugasićese tu nema spasa velikisutu dugovi upraves mjenjale svak krao kolikojeko mogo sad i ova.nova uprava digla ruke od posla.neće niko da ulaže u klub NK čelik

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.