Grabar-Kitarović: Život Hercegovaca odudara od onog što pišu hrvatski mediji

”Ova zemlja zaslužuje napredak i mir. A za to je potrebno stvoriti ne samo ekonomske i političke uvjete nego i duhovne, ohrabriti život na svakom koraku, graditi mir i zajedništvo, poticati prije svega mlade da se bore za bolju budućnost sviju,” napisala je u svom dnevniku o nekoliko dana privatno provedenih u više hercegovačkih gradova predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U dnevniku kojeg objavljuje današnji Večernji list Grabar-Kitarović govori o posjetu Međugorju, Širokom Brijegu, Mostaru, Kupresu, Prozoru-Rami, Ljubuškom, susretima koje je imala u ovim gradovima.

”Kada sve što sam doživjela suočim s tendenciozno nametnutim predrasudama koje te ljude i tu zemlju povremeno prate u našem tisku, na portalima i drugdje, onda još više imam potrebu istaknuti kako stvarni život – ljudi, priroda, kultura i sve drugo – potpuno odudaraju od njih,” napisala je hrvatska predsjednica.

Ističe i kako je svatko tko poput nje obnaša neku javnu dužnost u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zapravo dužnik ”ovoj zemlji i ovom narodu, koji s toliko ljubavi čuva sva blaga svoga zavičaja i cijele domovine, gradeći novi život”.

”U sebi dajem obećanje da ću i dalje činiti sve da se ostvari potpuna jednakopravnost Hrvata na prostorima Bosne i Hercegovine. Oni to zaslužuju ne samo kao njezin konstitutivni i povijesno izvorni narod, nego i kao narod koji je i devedesetih godina dao izniman doprinos njezinoj obrani i opstanku, a danas je čvrst oslonac njezinim opravdanim euroatlantskim aspiracijama. Da je bilo volje u tzv. centrima moći, već je Bosna i Hercegovina mogla i trebala biti članica NATO-a i EU. Hrvatska će je u tome snažno podupirati, jer Bosna i Hercegovina nama je više od susjede. Tko god otvorena srca i uma dođe ovdje, shvatit će koliko su Hrvatska i Bosna i Hercegovina bliske, sestrinske zemlje, na mnoge načine upućene jedna na drugu”, zaključuje u svom dnevniku o privatnom posjetu BiH hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

(Fena)

16 komentara

  • Da je vi u Hrvatskoj volite kao mi van Hrvatske,bila bi najnaprednija i najbogatija i najljepsa drzava za zivjeti na svijetu,a posto jos Udba i njezini elementi plus cetnici sto domaci sto iz Srbije haraju njom,mogu samo reci -Sve bih dao da je vidim,ponosnu i lijepu kao nekada…

  • Kolindati si presjednica poduzmi nešto,riješi se udbaša,komunjara,četnika kao Pupovac koji razara RH-ku iznutra koliko može i za to je dobro plaćen,Vesna Pusić,njen brat Zoran,Stipe Mesić pa to su sve veleizdajnici kojim se može suditi u RH-oj za veleizdaju. Što se čeka više. Pusićka je rekla više puta da je RH-ka agresor u BiH-ni za to postoji sud pa neka to dokaže,takođe Stipe Mesić,državni arhiv koji je dilao novinarima,stranim obavještajcima a sve državna tajna za koju postoji zakon precizan kako i kada se otvara. Zašto im se ne sudi za to.Bila si u Hercegovini u Širokom i kažeš da je ok i jeste ali u tom istom Širokom ti živi slobodno Gorankić,Lasić kolega Mustaća i Perkovića i ovi osuđeni na doživotnu robiju a ovaj slobodan i zaštićen ko mrki medvjed Titin. U kakvom društvu živimo.

    • Šteta dobrih komentara, jer prva dama RH.Kolinda Kitarević prema protokolu ne čita komentare, a još manje piše odgovore pučanstvu. Nažalost, gdje bi ona stigla kada bi se obazirala na iste. Predlažem izravno mišljenje slati E Mail ili pismeno na Kabinet predsjednice. Lafra.

  • Nemamo prava u BiH a u Hrvatskoj kao hrvatski državljani još i manje .Umjesto da na toj jadnoj granici koja nas je razdvojila budemo tretirani kao i Hrvati u Hrvatskoj nas u fazama pregledavaju kao da smo krivi jer vozimo auto sa BiH tablama svoje ili svoje djece pa nam se uzimale kazne od 5000 kuna oduzimalo auto umjesto da nam Hrvatska kao hrvatskom građaninu omogući i liječenje ako moramo i studiranje i porodiljna majkama i djeci kao što daje Hr Hrvatima( kakva je razlika kad se Hrvat rodi u Mostaru ili Berlinu….doduše u Berlinu imaju potporu i majka i novorođeče od Njemačke) A imovima i rodbina razdvojena granicom kao nekad Njemačka Berlinskim zidom i tretiraju nas kao tamo neke koji su krivi sa obe strane granice i zato mlade obitelji odlaze dok im nije kasno u u uređena društva gdje dobiju i posao i prava kao ljudi .
    imamo neka 3 zastupnike u Saboru HR koji ne žive u dijaspori i nemaju pojma o dijaspori a kao šuteć nas predstavljaju ,zapravo to su umirovljenici koje je trebalo skloniti i nagraditi sa velikom saborskom mirovinom da ne smetaju ovamo. A srpska manjina ima 8 zastupnika..
    Hrvati u Bih su prepušteni sami sebi i ostaće samo starci ovdje a i njih neće biti.

  • bolan sta brige hrvata u hrvatskoj za hrvata u sarajevu ili mostaru ili tuzli kad je se branila brigalo je sad ko vas sljivi

Komentiraj: