Grabar-Kitarović u Mostaru: Nadam se da će političari pokazati odgovornost za budućnost

Hrvatska potpora briselskom putu država jugoistočne Europe” tema je predavanja koje je održala predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na Medicinskom fakultetu Sveučilištu u Mostaru.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako hrvatska iskustva kao članice Europske unije i članice NATO-a mogu biti od pomoći jer i mi težimo tom putu, te je dodao kako novo vrijeme zahtjeva i nove paradigme, nove politike i nove pristupe.

Jedan takav je i pretvorba iz sustava pomoći u sustav partnerstva. Upravo to danas provodimo na Sveučilištu u Mostaru zajedno s institucijama iz Republike Hrvatske, javnim sveučilištima, institutima, gospodarskim subjektima, centrima za istraživanja… Takvim pristupom danas privlačimo studente i stručnjake, ne samo iz BiH nego iz cijele Europe, a posebice Republike Hrvatske, objasnio je rektor dr. Tomić.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da se nada da će doći do promjene Izbornoga zakona u BiH.

Ukoliko to ne bude moguće, onda se zaista nadam da će političari pokazati apsolutnu odgovornost za budućnost države te kako će dogovoriti stabilnu vladu koja će upravljati procesom koji je ključan za BiH sljedećih nekoliko godina. U očekivanju početka pregovora sa EU treba imati stabilnu vladu koja će provoditi reforme, koje nisu uvijek popularne, rekla je Grabar-Kitarović te dodala kako je stabilizacija jugoistočne Europe glavni prioritet Hrvatske..

Grabar-Kitarović susrest će se i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, a nazočit će i tradicionalnoj manifestaciji dodjele nagrade ”Večernjakov pečat 2018.”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.