Grabar-Kitarović: Pelješki most bit će gotov najkasnije do 2023.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u četvrtak u Stonu, nakon sastanka na kojem je predstavljeno trenutno stanje projekta izgradnje Pelješkog mosta, kako će most biti izgrađen najranije 2021., a najkasnije 2023. godine.

Grabar-Kitarović rekla je da je na sastanku bilo riječi o tehničkim specifikacijama i dinamici izgradnje mosta, ali i o zaštiti prirode u Malostonskom zaljevu.

“Cilj je da projekt bude gotov između 2021. do najkasnije 2023. godine. Zbog iskorištavanja EU sredstava bilo bi dobro da bude gotov prije. Zadovoljna sam dinamikom natječaja, a bez obzira na jednu žalbu, sve će ići kako treba. Uskoro možemo očekivati početak izgradnje mosta”, poručila je hrvatska predsjednica.

Dodala je kako vjeruje da će u Bosni i Hercegovini biti shvaćeno da je projekt od vitalnog značaja za sve te je naglasila kako je još 2006. postignut dogovor o specifikacijama mosta, koji Hrvatska u potpunosti poštuje. Bosanskohercegovačkim vlastima poručila je da prihvate argumente da je most strateški projekt Hrvatske i EU te da ni na koji način nije usmjeren protiv BiH.

“Važnost mosta nije samo u prometnom povezivanju državnog teritorija, već ima društveni i gospodarski značaj, pri širenju poslovanja, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta na poluotoku Pelješcu i okolnim otocima.

Govorimo o revitalizaciji cijelog prostora spajanjem juga Hrvatske s ostatkom države, ali i spajanjem europskog prostora. Omogućit će se da taj prekid bude premošten, što će olakšati eventualne probleme kad Hrvatska uđe u schengenski režim”, rekla je hrvatska predsjednica. Hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da je odabir izvođača za gradnju privodi kraju.

“Pristigle su tri ponude koje se ocjenjuju u Hrvatskim cestama, a krajem idućeg tjedna će Hrvatske ceste taj posao privesti kraju. Nakon toga će se donijeti odluka o odabiru. Naravno postoji i žalba, koja se može izjaviti, ali postupak se privodi kraju i imamo osigurana financijska sredstva.

Nema razloga da gradnja Pelješkog mosta ne započne”, istaknuo je Butković. Dodao je kako se početak gradnje Pelješkog mosta može očekivati s početkom 2018. godine, ako ne bude žalbi koje, kako je kazao, početak gradnje mogu odgoditi najviše za mjesec dana.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.