Grabar-Kitarović: Operacijom "Bljesak" počelo je konačno oslobađanje Hrvatske | Jabuka.tv

Grabar-Kitarović: Operacijom “Bljesak” počelo je konačno oslobađanje Hrvatske

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu novinarima u Okučanima gdje je održana svečanost obilježavanja Vojno-redarstvene operacije “Bljesak” da je tom operacijom počelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske.

Danas s posebnim pijetetom i dostojanstveno obilježavamo Vojno-redarstvenu akciju “Bljesak’”kojom je počelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske, rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je kako žali i suosjeća s obiteljima svih poginulih, nestalih i preminulih branitelja. Ustvrdila je da, osim o prošlosti, valja govoriti i o budućnosti te je zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji brinu o sigurnosti.

Na pitanje o 22 žrtve srpske nacionalnosti u Medarima, tijekom operacije Bljesak, odgovorila je: “Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi, bez obzira koje je nacionalnosti”

Operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

U oslobađanju zapadne Slavonije poginuo je 51 hrvatski branitelj, a više od 160 ih je ranjeno.

Hrvatska obilježava 24. obljetnicu operacije “Bljesak”

(Hina)


3 komentara

Komentiraj: