Grabar-Kitarović: Hrvatska želi biti iskren prijatelj BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u četvrtak navečer u Mostaru kako Hrvatska želi biti, ne samo dobar susjed BiH, već iskren prijatelj i podupiratelj u njezinim europskim integracijama.

– Vjerujem kako svi želimo isto, a to je da BiH kao zemlja raskrižja i susretišta duhovnih svjetova i kultura napreduje u ostvarivanju svojih razvojnih potencijala, jer BiH uvijek je bila dijelom Europe, dapače, ona je na mnoge načine europska dragocjenost – izjavila je hrvatska predsjednica na 14. manifestaciji Izbora osobe godine “Večernjakov pečat“, ističući kako Europa nije oduvijek prepoznavala BiH kao svoju dragocjenost.

– Stoga danas, kada BiH traži put ka svojem članstvu u Europskoj uniji, dužni smo joj, misleći na svijet politike i diplomacije, pomoći – kazala je Grabar-Kitarović, dodavši kako Republika Hrvatska u tom pogledu ima posebnu odgovornost.

– Ona je dvostruka, prema hrvatskom narodu u BiH i prema BiH s kojom je Hrvatska mnogovrsno povezana. Zadaća nam je, a tako i meni kao hrvatskoj predsjednici, pomagati hrvatskom narodu u BiH da postigne punu afirmaciju svojih prava kao jednom od tri konstitutivna naroda u BiH. Tu zadaću ne zaboravljamo, ali to ni najmanje ne isključuje našu predanost za suradnju s predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda u BiH – istaknula je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je kako se ove godine navršava 20 obljetnica Daytonskog sporazuma, ali i 70. godišnjica od završetka Drugog svjetskog rata koji je, po njezinim riječima, i u BiH ostavio tragične posljedice.

– Naša je zadaća te ratne i poratne uporno liječiti, zauzimati se za jednakost i dostojanstvo svih ljudih i naroda, za pravdu i mir, te graditi mostove koji prožimaju različite kulturne identitete – poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

(Fena)2 komentara

  • Za razliku od njenih predhodnika, Kolinda Grabar Kitarović iskreno želi pomoći Hrvatima BiH da ostvare jednaka prava sa druga dva konstutivna naroda . Neće biti dovoljna samo dobra volja Predsjednica R.H , nego će Hrvatski Narodni Sabor morati biti apsalutno rezolutan u zahtjevu za reviziju Daytonskog sporazuma. To je onaj minimum što Hrvati BiH,e od Predsjednice Kitarović Grabar i od svih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini !

    • Zar se ,sada u miru , po svojoj volji , ovi narodi BiH ne mogu i ne znaju , sami riješiti svoje PROBLEME , Da li su iz susjednih država potrebne tolike PRIJATELJI ? .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.