Gotova istraga: Saudijska Arabija ubila je Khashoggija, sve je bilo planirano

Saudijski novinar Jamal Khashoggi žrtva je “namjerne, prethodno isplanirane egzekucije”, zaključila je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard po završetku prve neovisne istrage o njegovoj smrti.

U dugo očekivanom izvještaju koji je upravo objavljen, specijalna UN-ova izvjestiteljica za izvansudska ubojstva navodi i krivca: Saudijska Arabija je, prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo “izvansudsko ubojstvo”, prenosi CNN.

Ovaj istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u listopadu 2018. Saudijci su u početku tvrdili da je Khashoggi izašao iz konzulata te da je ubijen u tučnjavi s “odmetnutim” saudijskim agentima, ali je na kraju saudijski državni odvjetnik priznao da je ubojstvo Khashoggija bilo isplanirano.

Međutim, specijalna UN-ova izvjestiteljica ne iznosi zaključke o krivnji kontroverznog saudijskog princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana. No Callamard tvrdi da postoje “uvjerljivi dokazi koji zahtijevaju daljnju istragu od strane mjerodavnih vlasti” o tome “je li prag kaznene odgovornosti prijeđen”.

Khashoggi je bio “potpuno svjestan moći koju drži princ prijestolonasljednik” i izrazio je strahove o tome što će mu se dogoditi ako se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je pobjegao u SAD u strahu za život.

Saudijska Arabija i dalje inzistira da ni princ Mohamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Khashoggija. Američki dužnosnici, međutim, tvrde da takva misija, u sklopu koje je čak 15 saudijskih agenata odletjelo iz Rijada za Istanbul neposredno prije ubojstva, nije mogla biti izvršena bez odobrenja princa bin Salmana.

Objavljen i transkript razgovora: “Anestezirat ćemo te”

Prema izvještaju, u kojem se navode dokazi dobiveni od turskih i drugih obavještajnih službi, Khashoggi je nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa, nakon čega su mu glavu stavili u plastičnu vrećicu i ugušili ga.

Također, u izvještaju se citira i razgovor između Khashoggija i njegovih likvidatora.

Morat ćemo te vratiti. Postoji naredba iz Interpola, rekao je saudijski agent novinaru, koji mu je odgovorio: Nema optužnice protiv mene.

Također, upozorio ih je da ga ljudi čekaju izvan konzulata.

Agenti potom naređuju Khashoggiju da napiše poruku sinu, nakon čega se svađaju oko toga što će reći sinu, prije nego nepoznati glas kaže: Skrati to.

Tu je ručnik. Hoćete li mi dati drogu?, pita Khashoggi.

Anestezirat ćemo te, odgovara muškarac.

Zatim se može čuti borba, nakon čega jedan agent pita je li se Khashoggi onesvijestio.

Podiže glavu, odgovara drugi.

Nastavi gurati. Guraj ovdje, ne miči ruku, samo guraj, kaže mu prvi.

Posljednje riječi: “Ne mogu disati”

CNN je u prosincu prošle godine pisao o transkriptu s audiosnimke Khashogijevog ubojstva, no izgleda da je ovo prvi put da je čitav razgovor objavljen. CCN je tada objavio Khashoggijeve posljednje riječi: Ne mogu disati.

Khashoggijevo ubojstvo prouzročilo je diplomatsku krizu za saudijski režim, koji već ima vrlo lošu međunarodnu reputaciju zbog kršenja ljudskih prava i vojne akcije u Jemenu. Mnogi dosadašnji saudijski saveznici distancirali su se od Rijada, a razvikani summit koji se održao nekoliko tjedana od ubojstva, tzv. “Davos u pustinji”, pretvorio se u debakl kad su mnogi ugledni gosti otkazali sudjelovanje, prenosi Index.hr.

No američki predsjednik Donald Trump, unatoč dvostranačkom pritisku iz Kongresa, izbjegava izravno prozvati saudijsku vladajuću obitelj za ubojstvo, vjerojatno iz straha da će izgubiti unosne ugovore za kupovinu oružja i podršku u pritisku na Iran.

(wwwjabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.