Gospodarstvenicima od siječnja skuplja električna energija

Struja
Gospodarstvenici u Federaciji Bosne i Hercegovine će od 1. siječnja 2019. godine plaćati za dva do pet posto skuplju električnu energiju.

Razloge za poskupljenje za Klix.ba objasnio je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH, a dotakli su se i eventualnih reperkusija po građane.

Poskupljenje je zaključak sastanka predstavnika Udruge poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade FBiH, koji je u utorak održan u Sarajevu. Sve se svodi na cijenu koju Elektroprivreda BiH mora prilagoditi Europskoj uniji, odnosno burzi električne energije u Budimpešti.

Tržište električne energije je liberalizirano već dvije godine, to su direktive Europske unije i mi smo apsolutno za to. Ipak, moramo biti pošteni i reći da nam to tržište nekada ide na ruku, a nekada ne. To tržište je specifično jer je električna energija roba koja se ne može skladištiti i cijene dosta variraju. Sad se dogodilo da je 2018. godine, a posebno u posljednjem kvartalu, cijena električne energije otišla znatno prema gore, a jedan od glavnih razloga je povećanje poreza na CO2 koji se uzima u EU, a tog poreza u BiH nema, objašnjava Smailbegović za Klix.ba

I naravno, kada se navedeni razlozi uzmu u obzir, Elektroprivreda BiH ima mogućnost električnu energiju prodavati skuplje.

Ipak, Udruga poslodavaca FBiH apelirala je na Vladu da električnu energiju ne smiju promatrati kao robu, nego kao resurs koji će biti komparativna prednost bh. privredi.

Treba znati da BiH izvozi električnu energiju i EPBiH može jednim dijelom sve to skupa kompenzirati povećanim cijenama u izvozu. Vlada FBiH je zato nama prezentirala cijene koje su blago istupanje iz tržišnog principa, ali ne u konačnici, jer bi tako kršili zakone, ali bi se cijena koliko-toliko fiksirala. Mi smo tim relativno zadovoljni, objašnjava Smailbegović.

Kako kaže, treba imati u vidu da građani u BiH i regiji plaćaju neekonomsku cijenu i elektroprivrede moraju pokriti i taj gubitak.

Kako kaže ovaj sugovornik, ne bi trebalo biti straha kada je riječ o poskupljenju robe i usluga kao odgovoru na poskupljenje električne energije.

Da je došlo do povećanja od 20 do 30 posto, tada bi lančano došlo do poskupljenja robe i usluga. Ali u ovom slučaju mislim da strahu nema mjesta. Također, pojedini poslodavci će dobiti jeftiniju električnu energiju zbog, recimo, ranijih loših ugovora, ali u prosjeku će poskupljenje ići od dva do pet posto, kazao je Smailbegović.

Zasad nema indikacija da će se ista stvar ponoviti u nadolazećem periodu, a to zavisi od tržišne cijene i od toga kada će BiH uvesti poreze na CO2, što je neminovno.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.