Gori jedno od najvećih skladišta municije u Ukrajini: Odjekuju eksplozije, naređena evakuacija, zatvoren i zračni promet!

Na zapadu Ukrajine u skladištu municije sinoć je izbio požar koji je prouzrokovao zatvaranje zračnog prostora u krugu od 50 kilometara, kao i evakuaciju stanovništva. .

Požar je uzrokovao niz eksplozija topovskih granata u tom skladištu, dvadesetak kilometara udaljenom od centra Vinica (370.000 stanovnika), rekao je portparol policije Jaroslav Trakalo, a prenosi Ukrajinska Pravda, prenosi N1.

U skladištu municije u Kalilnovki nalazi se 188.000 tona municije, uključujući rakete za višecijevne bacače raketa “smerč”, “uragan” i “grad”, na području od 60 hektara..

– Zračni prostor je zatvoren u krugu 50 km oko zone požara – objavio je na Facebooku Jurij Lavrenjuk, pomoćnik ukrajinskog ministra za infrastrukturu.

Za sada je započeta evakuacija mjesta Kalinovke, gdje se nalazi skladište, kao i nekoliko obližnjih sela. Po ljude su počeli da dolaze autobusi, a situacija je krajnje kaotična.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: