Gordana Tadić glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine izabralo je u srijedu na sjednici Gordanu Tadić za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Gordana Tadić ovu će dužnost preuzeti 1. veljače i imenovana je na šestogodišnji mandat.

Kako su u priopćenju naveli, VSTV je vodio računa da na poziciju glavnog tužitelja bude imenovana osoba koja ispunjava uvjete za imenovanje propisane Zakonom o VSTV-u BiH i Poslovnikom VSTV-a BiH, kao što su stručno znanje, radno iskustvo i radni rezultati.

Bilo je potrebno da kandidat posjeduje stručnu sposobnost zasnovanu na dosadašnjim rezultatima u karijeri te sposobnost da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje.

Neki od uvjeta su bili i odnos s radnim kolegama, ponašanje izvan posla, profesionalna nepristranost i ugled, rukovodne vještine i iskustvo, kao i sposobnost upravljanja ljudskim potencijalima te, kao novina u proceduri izbora rukovodećih nositelja pravosudnih funkcija, dostavljenog programa rada.

Gordana Tadić diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine. Od kolovoza 1985. godine do svibnja 1996. godine radila je kao samostalna pravna referentica u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik”.

Pravosudnu karijeru započela je u Osnovnom javnom tužiteljstvu u Živinicama, gdje je obavljala dužnosti stručne suradnice od svibnja 1996. godine do srpnja 1997. godine, a potom je do studenoga 2003. godine obavljala dužnost zamjenice tužitelja Općinskog tužiteljstva u Živinicama.

Dužnost tužiteljice Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije obavljala je od studenoga 2003. do kraja 2011. godine u Odjelu za gospodarski kriminal, korupciju i utaju poreza, dok je poslove zamjenice glavnog tužitelja Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije obavljala od 2012. godine do prosinca 2013. godine.

Na poziciju tužiteljice Tužiteljstva BiH imenovana je 1. prosinca 2013. godine, dok je za zamjenicu glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine imenovana 1. kolovoza 2014. godine.

Za zamjenicu rukovoditelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i rukovoditeljicu Odsjeka I imenovana je 19. veljače 2014. godine, od kada rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine u Tužiteljstvu BiH.

Tadić je za rukovoditeljicu Posebnog odjela za ratne zločine imenovana 25. kolovoza 2014. godine, nakon izbora za zamjenicu glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Odlukom Visokoga sudskog i tužiteljskog vijeća od 29. rujna 2016. godine obavljala je dužnost vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nakon što je dotadašnji glavni tužitelj Goran Salihović suspendiran, a potom i pravomoćno smijenjen s te funkcije.

(Fena)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.