Gordan Lauc: Sve mjere treba ukinuti, ove zime više se bojim gripe

Znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade RH Gordan Lauc bio je gost Novog dana na N1 televiziji. Pričao je o situaciji s koronavirusom, kao i o pojavi gripe ove sezone.

Govoreći o gripi, rekao je da nikome nije potpuno jasno zašto je prošle godine izostala.

Ja se osobno više bojim gripe ove zime nego covida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe, ističe.

Kaže da cijepljenje protiv gripe nije nikakav problem.

Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati, rekao je Lauc.

Mjere protiv širenja koronavirusa

Lauc je komentirao epidemiološke mjere.

Ono što smo vjerojatno do sada svi već naučili je da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produljujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 posto. One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava. To što smo malo rastegnuli krivulju je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo, rekao je.

Ističe da je broj hospitalizacija još uvijek bitno manji nego što je bio kad smo imali veliki val pandemije.

Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku, tvrdi.

Kaže da veći broj hospitaliziranih trenutno nego prošle godine u ovo vrijeme uopće nije razlog za brigu..

Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogroman broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lani u isto doba. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se cijepili i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku, rekao je.

Osvrnuo se i na cijepljenje protiv koronavirusa.

U trenutku kad je država osigurala dovoljno cjepiva za sve, svatko tko se želi se može cijepiti. Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje, onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu. Ako se bojite cjepiva, trebate se puno više bojati virusa, ističe.

U kojem bi smjeru Hrvatska trebala ići s mjerama?

Ja mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju dva, možda pet posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti, kaže Lauc.

Istaknuo je da Znanstveni savjet vlade već nisu imali neko vrijeme.

U međuvremenu su predsjednik i premijer rekli da najesen treba ukinuti sve mjere i ja mislim da će se to i dogoditi, veli.

Veliki broj vlada se, kaže Lauc, upetljao u mrežu donošenja mjera i naglašavanja mjere.

Jako se teško povući i reći da mjere više nisu važne. Teško je prognozirati što će se dogoditi što se mjera tiče. Ja ne očekujem da će se dogoditi nešto drastično u pogledu novih mjera, smatra.

Karta ECDC-a

O karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kaže da je to jedna administrativna birokratska karta koja se temelji na dva kriterija.

Upitan kako komentira da su na zadnjoj karti crveni Slavonija i Gorski Kotar, u kojima boravi puno manje ljudi, Lauc kaže da je to apsurdna situacija, prenosi Index.hr.

Imate neku lokaciju koja je malo naseljena i koja provodi malo testova i onda im udio zaraženih poraste i završe crveni. Mislim da tu kartu ne treba ozbiljno gledati, rekao je znanstvenik.

(www.jabuka.tv/Foto: Goran Stanzl/Pixsell)30 komentara

 • Naporni ste vise s ovim nagovaranjem na cijepljenje, sad kao i na gripu izmišljaju, lažovi, sram vas bilo. Ne znate kako vise lagati ljude pa sad cijepljenje protiv gripe, samo da se cjepivo troši. Na šta su spali ovi doktori ne mogu vjerovati, ovaj Lauc samo želi biti u centru pozornosti

  • Normalno da treba pozivati ljude da se cijepe, cjepivo je znanstveno postignuce medicine ravno penicilinu, smijesno je uopce pricati koliko je bolesti cijepljenje gotovo u potpunosti iskorijenilo. Tko hoce da to sto prije zavrsi, zna sta mu je raditi. Za ove ostale, a nista, tu su Emina iz Zenice i ”doktor Oz”.

 • Laž obuklo odjelo istine, pa istina ostala gola. Narod vam ništa ne vjeruje, znanost jedna velika nula, svak priča samo za svoj interes, novac???? PONESTALO STARIH DOBRIH DR. I ZNANSTVENIKA!!!

  • Pomiješao si znanost, (i znanstvenika), povjerenje i autoritet. Znanost je puka znanost, egzaktna i provjerljiva stvarnost, neutralna disciplina, u tom smislu ona funkcionira prilično ujednačeno i ‘normalno’ i u današnjem svijetu. (Potrošačko društvo je koristi kao instrument.) Ono što je urušeno jest povjerenje, autoritet, a to je rezultanta upravo potrošačkog društva i mentaliteta, sebičnosti, gdje je svatko sam sebi jedini učitelj, “znanstvenik”, i autoritet, pa svojim “mišljenjem”, koje je nerijetko potpuno neutemeljeno u stvarnosti i istini (čak i svjesno, u vidu laži), utječe na kreiranje svakodnevice putem demokratskih izbornih ciklusa, a nerijetko je dijelom manipuliranja populizmom kojim se služe vlastodršci i vlastohlepci, kao što je to slučaj, recimo, na ovim prostorima gdje su eks-komunisti koji nisu lustrirani nakon pada berlinskog zida, nerijetko postali ili nekakvi “gorljivi obraćenici”, vjernici, ili pak “nacionalisti, suverenisti”. Putinova Rusija je ogledan primjer tomu. Religije su tradicionalni majstori manipulacije, oni su davno apsolvirali ljudske težnje i stanja sebičnosti (tzv. “grešnosti”) koje su kombinirali i koristili u funkciji populizma, vladanja i širenja/osvajanja, tobože, “naviještanja”.

 • AstraZenica informiraj se bolje, otkriva se istina o cjepivima. Ovo je sve smisljeno nazalost nam nece pomoci nego oslabiti imunitet i na kraju samo uvoditi docjepljivanje da nas dokrajce

  • Sta to se otkriva, tko otkriva, youtube strucnjaci koji muzu pare na klikovima i pregledima? Smisljeno od koga, netko te zeli dokrajciti, zbog cega? To ti nekakav relevantan faktor? Da te netko zeli dokrajciti jednostavno bi rekao eto te tamo, niti bi ti slao pomoc, niti bi te primao u bolnice, ali posto ste ti i takve budale primarni razlog zasto ovo jos uvijek traje, ne moze se bolje ni ocekivati.

 • Lauc je od početka liberalan bio koliko je smio biti a najmanje je on plašio narod ako je provjeriti to a strah u kosti je unosio Đikić iz Njemačke

 • Cijepljeni koji toliko vjeruju u cjepivo nek provjere krv i ugruske od cjepiva putem nalaza D-dimera (preporuceno od znanstvenika…)

  • Gripa nije isto što i sezonska prehlada ili ‘viroza’, što se često naziva ‘gripom’, i prolazi bez problema. To je bolest koja može razviti ozbiljne komplikacije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.