Goran Višnjić: Ljut sam, tužan i ne mogu šutjeti

Glumac Goran Višnjić, koji već 20 godina živi i radi u Americi, na svom Instagram profilu osvrnuo se na masovne prosvjede koji su organizirani diljem Amerike zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Objavio je fotografiju jednog dijela govora i u poduljoj objavio zamolio pratitelje da to pročitaju i razmisle o riječima jednog od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva.

Ono što se dogodilo Georgeu Floydu je neoprostivo i tragično i nije se smjelo dogoditi, točka. Znam da je ponekad neugodno razgovarati o tim stvarima, neugodno je naći se na udaru negativnih komentara, treba šutjeti i ne govoriti o važnim stvarima jer sam samo “glumac”. Ali George Floyd je UBIJEN, od osobe koja bi nas trebala štititi sve, jednako! Ubio ga je policajac, a njegovi kolege nisu učinili ništa da ga spriječe. Ljut sam, tužan i ne mogu šutjeti, započe je Goran svoju objavu.

Sjećate li se Colina Kaepernicka i ostalih igrača koji su mirno kleknuli? To me podsjeća na riječi Johna F. Kennedyja: Oni koji onemoguće mirnu revoluciju, neizbježno će dovesti do nasilne revolucije. Znam da ovo možemo popraviti, unaprijediti i postati bolja ljudska bića. Imamo tu snagu, ali SVI moramo ustati kao zajednica, kao jedan i prekinuti šutnju, zaključio je Višnjić.

Objava je, kako piše Index, skupila preko 2,5 tisuća lajkova i stotine komentara.

“Predivno rečeno, Gorane”, “Slažem se s tobom”, “U zadnje dvije rečenice si sve kazao”, komentirali su njegovi pratitelji.

View this post on Instagram

Please read this post above by #mlk and give it a thought. Stop for a moment and really take a minute to think about it… What happened to #georgefloyd was inexcusable and tragic and it shouldn’t have happened, period . I know sometimes is uncomfortable to talk about these things, it’s uncomfortable to draw a flack of negative comments because you should stay silent and not talk about important things because you are an “actor” only… But… George Floyd was KILLED by a person who’s supposed to protect us all, equally! By a police officer… And his colleagues did nothing to stop him! Nothing… it’s sad and infuriating… I just can’t stay silent, it’s bursting out of me and I’m mad, and I’m sad and I had to say it… Remember #colinkaepernick and other players peacefully kneeling…?! It brings to mind a quote by #JFK :” Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.” I don’t want to finish on such an ominous note… I know we can fix this, we can improve, become better human beings… I know we have that strength, but we ALL need to step up as a society, as one, and stop the silence …🙏🏻…

A post shared by Goran Visnjic (@goran_visnjic) on

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Površan i plitak komentar s ciljem uklapanja u krdo koje kritizira Trumpa. 20 godina živi i radi u USA, a istu ne razumije. Deklarativne osude neće ništa promijeniti, niti će rasizma preko noći nestati. Rasizam je prisutan prije nego su stvorene USA. Pa robovlasništvo su uveli Englezi i Francuzi, a Amerikaci prihvatili iz pragmatičnih razloga. Čak su ga opravdavali i Biblijom. Pa svugdje gdje su Englezi kročili svojom nogom, iza njih su stoljetni neredi. Pa ropstvo je ukinuto 1865. godine u USA u 13. Amandmanu Ustava USA, koliko se sjećam. Stotinama godina pričamo o USA kao o “slobodnome svijetu”, kao o “predvodnici demokratskoga i slobodnoga svijeta”, kao o “zemlji demokracije”, a kad tamo više rasizma nego u Južnoafričkoj Republici. Ovakve floskule koje nam prosipaju glumci okupljeni u skupinu za “svrgavanja Trumpa” oslikavaju političke aktiviste “napredne demokratske partije” koja ima i svoje militantno krilo u tzv. Antifa grupi, pa se pitam je li i ovaj glumac pripadnik Antifa grupacije koju Trump namjerava proglasiti terorističkom, ukoliko nastavi sa neredima po USA? Ne volim nikakve “napredne i osviještene” političke aktiviste, pripadali bilo kojoj strani, slagali se sa mojim “vrijednostima” ili ne. Po čemu oni uopće sebe smatraju pozvanima uređivati svijet po jednoj isključivoj nakaradnoj lijevoj platformi, a sve druge proglašavati “dementnima”, nazadnima, i sl. ljevičarskim komunističkim floskulama? Pa kada su već aktivisti Antifa, neka se lijepo i javno učlane u Antife i nastave borbu “javno i napredno” ne krijući se iza “glume”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.