Googleu još jednom prijeti kazna EU – od tri milijarde eura

Odnosi na relaciji Google-EU nikako da se smire. Tek što se jedan slučaj završi, novi se otvara, i tako već godinama. Jedan od slučajeva u kojima se američka kompanija i EU ne mogu već godinama dogovoriti jest favoriziranje vlastitih proizvoda i usluga elektroničke trgovine u rezultatima pretraživanja, što Europska komisija smatra antitrustovskim ponašanjem.

Prigovori na takvu praksu Googleu su stizali još od 2010. godine, a višestruki pokušaji nagodbe s EU propali su. Sada britanski Telegraph prenosi da bi EK u narednih nekoliko tjedana mogla objaviti rekordnu novčanu kaznu za monopolističko ponašanje Googlea. Visina te kazne mogla bi iznositi čak 3 milijarde eura. Osim novčane kazne Googleu bi moglo biti naređeno i da prestane s favoriziranjem vlastitih proizvoda kako bi naštetio konkurentima, piše Bug.hr.

Najveća antitrust kazna u EU do sada je ona izrečena Intelu i iznosila je 1,1 milijardi eura. Google u ovom slučaju može dobiti čak i veću kaznu – maksimalnog iznosa 6,6 milijardi eura, odnosno 10% ukupnih godišnjih prihoda.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.