Google službeno predstavio Nexus 7 i novi Android 4.3

I dok se u San Franciscu održava Google event, na kojem se očekuje predstavljanje popriličnih noviteta, jedan od njih pojavio se i prije nego je službeno predstavljen u matičnoj kući…

Za to je zaslužna Best Buy kompanija koji je prva “predstavila” Nexus 7, novi tablet iz Googlea. Na web stranici bestbuy.com naime, objavljena je cijena od 229,99 američkih dolara i to prije nego je Google službeno pustio vijest o predstavljanju svog novog tableta.

Naravno, stvari su ekspresno popravljene, pa je Google Nexus 7 dostojno promoviran i od strane Googlea. U svakom slučaju, radi se o dugo iščekivanom tabletu, koji bi trebao donijeti par zanimljivih noviteta…

Tu je prije svega čak 32GB prostora za pohranu, ali i novi 7” ekran 1280×800 rezolucije, koji je navodno “kalibriran” da možete po njemu raditi sa svih deset prstiju odjednom.

Dalje, uz najmoderniji bežični adapter i procesor, Googleova nova uzdanica, ako je vjerovati deklariranim podacima, imati će fantastičnu bateriju. Google naime tvrdi kako će se na ovom uređaju osam sati moći gledati video materijali, deset sati će se moći “surfati” internetom, dok će vrijeme stand by statusa “držati” čak 300 sati.

Ono što je pomalo zbunjujuće, komparirajući podatke sa Best Buy on-line trgovine i Googleove službene web stranice ovog uređaja je – operativni sustav. Best Buy je “s ponosom” najavio kako će Nexus 7 biti “opremljen” posljednjom inačicom Androida – 4.3 Jelly Bean, dok je na Googleu u trenutku pisanja ovog teksta stajalo kako će OS na ovom tabletu biti – Jelly Bean 4.2!

Ekspresno su, naime, u Googleu reagirali, napravivši potpuno novu web stranicu za Nexus 7, jer su neke stvari očigledno “procurile”. Uglavnom, na prvotnoj inačici je čak i cijena bila drugačija, pa je Google najavio kako će Nexus 7 koštati 199,99 USD, ali su se i tu korigirali, pa je cijena istovjetna onoj na Best Buy web stranici.

Na kraju dana, ipak je glavno da je Nexus 7 “rođen” i da će službeno biti dostupan 30. srpnja.

Sama činjenica da Android 4.3 zadržava naziv Jelly Bean otkriva kako spektakularnih novosti neće biti. Radi se tek o manjim ažuriranjima korisničkog sučelja i tek nekoliko novih mogućnosti.

Jedna od najvažnijih novosti vezana je uz dialer, pomoću kojega će telefon s Android 4.3 OS-om automatski predlagati brojeve na dialpadu prilikom biranja, iako ta opcija nije uključena po „defaultu“, nego će je korisnici morati sami aktivirati.

Tu je i ponešto izmijenjena aplikacija za kameru, koja je već doduše predstavljena na Google Play-u za HTC One i Samsung Galaxy S4, ali će sada i korisnici drugih uređaja dobiti mogućnost da je koriste.

Google donosi i poboljšanja u aplikaciji za nadzor i upravljanje Wi-Fi mogućnostima, a svi pametni telefoni s Android 4.3 OS-om moći će koristiti i takozvanu Bluetooth Low Energy (BLE) funkciju. S tom funkcijom trajanje baterije kod korištenja Bluetootha će se, tvrde u Googleu, rapidno povećati.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, Android 4.3 donosi i OpenGL verziju 3.0, dakle posljednju verziju enginea za 3D igre i animacije na mobilnim uređajima. Vjerojatno će biti još poneki detalj koji će zaljubljenike u Android natjerati da instaliraju novu verziju, ali za kompletnu sliku trebati će pričekati idući tjedan i službenu konferenciju za novinare. (Zimo.co)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.