Google potvrdio kupnju hrvatske aplikacije Photomath

Alphabet, krovna kompanija u sklopu koje posluje Google, preuzima hrvatsku aplikaciju Photomath.

Naime, Reuters je objavio da je europski antimonopolski regulator postavio rok do 28. ožujka za donošenje odluke o preuzimanju hrvatske aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka, od strane Alphabeta.

Iz Googlea su potvrdili navedeno preuzimanje. Njihov glasnogovornik rekao je da je sporazum sklopljen još u svibnju prošle godine. Photomathova tehnologija trebala bi pomoći Googleu da poboljša svoje usluge za učenike, koje se odnose na učenje matematičkih zadataka.

Damir Sabol, osnivač Photomatha u svojoj poslovnoj karijeri pokrenuo je više uspješnih projekata. Uz Photomath tu je i IT kompanija Microblink, a prije toga pokrenuo je i Iskon.

Photomath, koji će vjerojatno biti njegov najveći uspjeh do sada, prije dvije godine prikupio je 23 milijuna dolara investicije. Nekoliko mjeseci prije toga, krajem 2020., Sabol, uz suosnivače Microblinka Izeta Ždralovića i Juricu Cerovca potvrđuje da su za Microblink dobili investiciju od 370 milijuna kuna.

Inače, Photomath je jedan od najuspješnijih hrvatskih proizvoda na svjetskom tržištu, ako uzmemo u obzir da je dostupan u gotovo 200 država, na 30 jezika te da je aplikaciju preuzelo preko 250 milijuna ljudi.

Koliko je Google platio za preuzimanje aplikacije, za sada još uvijek nije poznato. Sabol je potvrdio Telegramu da su s Googleom potpisali sporazum o preuzimanju, uz napomenu da čekaju regulatorno odobrenje da se posao realizira.

Više informacija nije  mogao otkriti. Obratili su se novinari i Googleu čiji odgovor tek očekuju.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.