Google Maps će započeti usmjeravati vozače na ”ekološke’ rute

Googleova aplikacija Maps započet će usmjeravati vozače duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugljika na temelju prometa, padina i drugih čimbenika, objavila je tvrtka u utorak.

Google, jedinica Alphabet Inc, priopćila je da će se ova funkcija pokrenuti tijekom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom i u drugim zemljama kao dio obveze da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promjena.

Za otprilike polovicu ruta smo u mogućnosti pronaći ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima, rekao je Russell Dicker, direktor proizvoda u Googleu.

Google je rekao da izvodi relativne procjene emisija ispitivanjem različitih tipova vozila i tipova cesta, oslanjajući se na uvide američkog Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE). Podaci o cesti dolaze iz automobila sa Street Viewom, kao i iz zraka i satelitskih snimaka.

Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Jeff Gonder rekao je da je laboratorij, koji je razvio alat poznat kao FastE za procjenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog mjeseca kako bi od Googlea dobio sredstva i proučio točnost svojih procjena, prenosi Hina.

Od lipnja Googlova aplikacija Maps počinje upozoravati vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, u kojima su neka vozila zabranjena.

U sljedećim mjesecima korisnici aplikacije Maps moći će uspoređivati prijevoz automobilom, biciklom, javnim prijevozom i druge mogućnosti putovanja na jednom mjestu, umjesto da samo biraju između različitih cesta.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.