Google kupuje Twitter?

Prošlog tjedna internetom su se proširile dvije glasine o potencijalnim akvizicijama velikih kompanija – jedna od tih glasina je kako Microsoft namjerava kupiti BlackBerry, a druga je kako bi Google mogao preuzeti Twitter.

Tako barem tvrdi novinar Business Insidera Jim Edwards koji je prošlog tjedna prisustvovao Engage 2015 konferenciji u Pragu i koji je razgovarao s brojnim utjecajnim ljudima i direktorima tehnoloških kompanija.

Posebno je izdvojio komentar jednog direktora koji ima veze i u Googleu i u Twitteru (nije htio otkriti njegov identitet) na pitanje treba li prodati dionice Twittera – taj mu je direktor savjetovao da ih definitivno sačuva jer se ‘čini kako bi Google mogao preuzeti Twitter’. Edwards napominje kako su ovo trenutno samo nagađanja, no riječ je o nagađanjima osobe koja je upoznata sa situacijom u obje kompanije i koja posluje s njima.

Dva su razloga na kojima ova osoba temelji svoju teoriju – prvo, bliže se izbori u SAD-u i referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU, a upravo je Twitter idealna platforma za objavu najnovijih vijesti vezanih uz izbore i komunikaciju s glasačima tako da će se njegova važnost (i vrijednost) sljedećih mjeseci vjerojatno dodatno povećavati.

Također, Google i Twitter nedavno su potpisali sporazum prema kojem će se u rezultatima Googleove tražilice prikazivati i najnoviji tvitovi tako da će često upravo takvi rezultati pretraživanja davati najnovije i najrelevantnije informacije o rezultatima pretrage, dok će se putem Twittera prikazivati Googleovi oglasi. ‘Twitter bi Googleovoj tražilici mogao dati element pretraživanja u stvarnom vremenu’ – to su nezamjenjivi podaci koje Google ne može koristiti bez pristanka samog Twittera.

Upravo je ovo partnerstvo potencijalni test Googleove akvizicije Twittera jer ako pretraživanje tvitova poboljša Googleovu tražilicu, a prodaja Googleovih oglasa putem Twittera poveća zaradu ove kompanije, Twitter bi tada zaista mogao postati meta Googleove akvizicije.

Inače, Google je kao konkurenciju Facebooku i Twitteru predstavio svoju društvenu mrežu Google+, no nju su brzo prozvali ‘gradom duhova’ zbog malog broja korisnika, a s obzirom da Facebook predstavlja sve veću prijetnju Googleu na području zarade od online oglašavanja i društvenih mreža, čini se da bi Googlevci mogli ozbiljno razmisliti o preuzimanju Twittera.

(Zimo.co)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.