Google korak bliže anonimnosti na webu

Google planira riješiti problem zloupotrebe dostupne IP adrese, kako se na temelju podataka više ne bi mogli izrađivati lažni profili korisnika.

Iako razni internet preglednici nude različite stupnjeve sigurnosti i privatnosti svojim korisnicima, IP adresa često ostaje dostupna, što omogućuje različite načine praćenja. Na temelju navika korisnika povezanih s njihovim IP adresama, oglašivači i društvene mreže mogu izraditi iznimno detaljne profile korisnika i pratiti njihove aktivnosti na internetu. Sada Google planira riješiti ovaj problem, slično kao što su postupno eliminirali podršku za kolačiće trećih strana.

Trenutno, korisnici web preglednika nemaju mogućnost sakriti svoju IP adresu, osim ako koriste VPN. Međutim, IP adrese su ključne za funkcioniranje interneta, sprječavanje zloupotreba i prijevara, te identifikaciju korisnika na različite korisne načine. Unatoč tome, Google smatra da je moguće skrivati IP adresu bez ugrožavanja osnovnih funkcionalnosti preglednika i korisničkog iskustva.

Zbog toga razvijaju eksperimentalnu funkciju pod nazivom IP Protection, koja će omogućiti korisnicima preglednika Chrome da sakriju svoju pravu IP adresu i budu zaštićeni od praćenja, dok će i dalje moći koristiti preglednik gotovo kao i prije, piše Bajtbox.

Ova nova značajka će skrivati IP adresu samo od trećih strana putem vlastitih proxy poslužitelja, dok će domene dobivati informacije o proxyju umjesto o stvarnom korisniku. Na taj način će IP adrese korisnika biti u velikoj mjeri anonimizirane. Zamjenske IP adrese bit će dodijeljene prema približnoj geografskoj lokaciji korisnika kako bi usluge koje se oslanjaju na geolokacijske podatke ostale funkcionalne.

Google je svjestan da se radi o naprednoj funkciji koja može poremetiti uobičajene aktivnosti običnih korisnika. Stoga će je postupno razvijati i uvesti, a korisnici će je morati ručno omogućiti unutar preglednika Chrome.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.