Google kažnjen zbog prikupljanja privatnih informacija o svojim korisnicima

Internetski gigant Google kažnjen je jučer s 25.000 dolara zbog prikupljanja privatnih informacija o svojim korisnicima te ometanja istrage, javlja Guardian. Google je kaznu od 25.000 dolara, što realno i nije toliko velik novčani iznos za tvrtku ovog kalibra, dobio zbog ometanja istrage o kolekciji privatnih podataka prikupljenih preko popularne usluge Street View. Federalna komisija za komunikaciju (FCC) nametnula je tvrtki kaznu jučer kasno navečer, optužujući je da je bez dopuštenja prikupljala privatne informacije i namjerno odbila sudjelovati u istrazi.

Kako piše Index.hr, Google je podatke prikupljao između 2007. i 2010. godine, vozeći se automobilom po različitim lokacijama u SAD-u i Europi i slikajući ulice po kojima se kretao. Ono što je FCC smatrao spornim bila je činjenica da je Google prikupljao informacije korisnika Street Viewa i Google Mapsa, poput njihovih imena, lozinki i sadržaja e-mailova.

Iz tvrtke su tvrdili da je prikupljanje takvih informacija bila greška i da rukovodstvo kompanije nije znalo da se to događalo. Otkriće prikupljenih podataka izazvalo je burne reakcije diljem svijeta, pa su se neke zemlje zalagale za drastične kazne Googleu, dok su druge zahtijevale samo da se ilegalno prikupljeni podaci unište.

Google je 2010. godine priznao da je prikupljao podatke koji mu nisu bili potrebni za funkcioniranje usluge Street View.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.