Godišnjica najveće zrakoplovne nesreće u hrvatskoj povijesti

Na današnji dan 1976. godine u 11.14 sati dogodila se jedna od najvećih zrakoplovnih nesreća na svijetu, ujedno i najteža u hrvatskom zračnom prostoru. Kraj Vrbovca, na visini od 10.000 metara, sudarili su se zrakoplovi Douglas DC-9 tvrtke Inex-Adria Aviopromet i Hawker Siddeley Trident 3B British Airwaysa. Poginulo je ukupno 176 osoba – svih 162 putnika i 14 članova posade iz oba zrakoplova.

[youtube id=”D01CXS5HpQA” width=”600″ height=”350″]

Zrakoplov British Airwaysa, na letu 476, poletio je s londonskog aerodroma Heathrow i bio je na putu prema aerodromu Ataturk u Istanbulu. U njemu su se nalazila 54 putnika i devet članova posade. Zrakoplov Inex-Adria Avioprometa na letu 550 bio na putu iz Splita prema zračnoj luci Koeln-Bonn, u tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj. U tom se zrakoplovu nalazilo 108 putnika i pet članova posade. S oba zrakoplova upravljali su iskusni piloti, za kojima je bilo više od 10.000 sati letenja. Nakon stravičnog sudara svjedoci su pričali kako su tijela žrtava, stvari i komadi aviona doslovno padala s neba.

Do nesreće je došlo zbog pogreške Kontrole zračnog prometa u Zagrebu. Iako je nebo nad Zagrebom u to vrijeme bilo jedan od najprometnijih europskih zračnih koridora, oprema kojom su u zagrebačkoj Kontroli leta raspolagali bila je loša, a imali su i kroničan nedostatak zaposlenika, piše Index.hr

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.