Glumci najpopularnijih serija od repriziranja zarađuju milijune

Ključne uloge u popularnim serijama glumcima donose veliku plaću, a ona ne prestaje stizati ni nakon završetka snimanja. Tako za repriziranje nekada dobiju i više od originalnog honorara.

Davanjem u zakup prava na emitiranje (engl. syndication), redistribuiranjem, izdavanjem na DVD-u, prodajom streaming servisima ili bilo kojim drugim načinom ostvarivanja dodatne zarade izvan onoga što je glumcima prvotno plaćeno, glumci uz originalni honorar dobiju i tantijeme.

Prema navodima Ceha filmskih glumaca Američke federacije televizijskih i radijskih umjetnika, neki glumci ostvaruju dodatnu zaradu, a neki ne. Glavnim glumcima ona u slučaju dugoročnih isplata može prerasti izvornu plaću, a sporedni glumci naknadno ne ostvaruju nikakvu zaradu, piše Tportal.

Prijatelji

Deset sezona serije “Prijatelji” emitirano je između 1994. i 2004. godine. Serija je od glumaca Matthewa Perryja, Matta LeBlanca, Courteney Cox, Davida Schwimmera, Lise Kudrow i Jennifer Aniston napravila zvijezde, a potonja je postala jedna od najbogatijih glumica svih vremena.

Uspjeh serije i dalje donosi zaradu glumačkoj ekipi pa je list USA Today 2015. izvijestio kako Warner Bros. na “Prijateljima” godišnje zarađuje milijardu dolara. Svaka zvijezda od tog iznosa dobije dva posto, što je 20 milijuna dolara godišnje.

Seinfeld

Jedan od najomiljenijih i najuspješnijih sitcoma svih vremena, serija “Seinfeld”, koja govori ni o čemu, do kraja emitiranja 1998. godine imala je devet sezona. Lavovski dio isplata glumačkoj ekipi ide na račun Jerryja Seinfelda i sukreatora Larryja Davida.

Prema navodima lista International Business Times, glumci Julia Louis-DreyfusMichael Richards i Jason Alexander nemaju svoj udio u popularnoj seriji. Po jednom ciklusu zakupa prava na emitiranje serije, pisao je časopis New York Magazine, David i Seinfeld mogu zaraditi 400 milijuna dolara.

Svi vole Raymonda

Stand-up komičar Ray Romano, jedan od najbogatijih dobitnika nagrade Emmy svih vremena, godine 2013. na Forbesovoj listi 100 najbogatijih slavnih osoba zauzeo je 94. mjesto. Iako je Forbes spomenuo i njegove uspjehe na velikom platnu, poput posuđivanja glasa u franšizi “Ledeno doba”, istaknuto je kako Romano svoje mjesto na njoj duguje glavnini godišnje zarade koja dolazi od prodaje prava na zakup dugogodišnjeg CBS-ovog sitcoma.

Naravno, u Forbesu su mislili na seriju “Svi vole Raymonda”, u devet sezona prikazivanu do 2005. godine, a nastavlja se reprizirati na TV Landu. Na račun tantijema za seriju, izvještavali su Forbes i Vanity Fair, Romano godišnje može zaraditi do 18 milijuna dolara.

Fraiser

John Mahoney, koji je u seriji “Fraiser” glumio Martina Cranea, dao je intervju za Chicago Tribune, a u vodećem čikaškom dnevnom listu su ustvrdili, referirajući se na njegovu plaću i dobit od prodaje prava na zakup, kako “u banci ima dovoljno novca da više nikad ne mora raditi nešto što ne želi“.

Jedna od najskupljih televizijskih serija u produkciji emitira se na Hallmarku, Cozi TV-u i CBS Onlineu. John Mahoney je preminuo 2018. godine u 78. godini.

Dva i pol muškarca

Između Charlieja Sheena i CBS-a 2011. godine izbio je javni sukob zbog glumčevih problema u privatnom životu, zbog čega je na kraju dobio otkaz u seriji “Dva i pol muškarca”. Serija je tri godine prije toga krenula s prodajom prava na zakup i dosljedno je uživala status najbolje ocijenjene scenarističke komedije.

Foxs News nagađao je u to vrijeme kako će Sheen samo na tantijemama zaraditi 100 milijuna dolara više od same serije, no Associated Press izvijestio je 2016. da je prodao svoja prava na sudjelovanje u dobiti za 27 milijuna dolara.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.