Gimnazija u Širokom Brijegu bit će obnovljena nakon više od 30 godina

Posljednja obnova Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu bila je prije više od 30 godina.

Odbor za obnovu Gimnazije na Lištici organiziran je 1989. godine, nakon čega je osnovan Fond “Fra Didak Buntić”, a radovi na obnovi gimnazijske zgrade počeli su 1991. godine.

Skupština općine Lištica 2. travnja 1991. donijela je Odluku o usvajanju izratka o opravdanosti osnivanja Gimnazije na Širokom Brijegu. Istoga dana donesena je Odluka o osnivanju Gimnazije “Fra Dominik Mandić”.

Obnovljenu zgradu Gimnazije “Fra Dominik Mandić” otvorio je 19. svibnja 1993. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

Svečanosti su nazočili ministar obrane RH Gojko Šušak i predsjednik HZ Herceg-Bosne Mate Boban.

U nedavnom požaru, zgrada ove čuvene širokobriješke škole koja nosi duboku povijest pretrpjela je značajna oštećenja, a konačno će uslijediti dugoočekivana obnova.

Kraljević za Jabuka.tv: Financiranje obnove Gimnazije neće biti problem

Širokobriješka gimnazija kroz povijest – škola koja još nije dala samo nobelovca

(www.jabuka.tv)

25 komentara

 • Obnova naše čuvene gimnazije mora bit prioritet. Nadam se da će se obnovom postavit na pravu razinu i kriteriji u upisivanju kvaliteti obrazovanja kao i ocjenjivanja. Ne može se baš tako jednostavno završit gimnazija. Treba joj dignitet vratit.

 • Zgrada je jedna od rijetkih ljepih kod nas i na jako ljepom mjestu. Sve se poklopilo.
  Nije ruzna betonska kocka, nego se skladno uklapa u okruzje.

 • Obnova …do kada će trajati…lopovi vratite gimnaziju fratrima .Tribalo im ,ili ne ,ali je njihovo.Joliko ste pogepali para mogli ste napraviti dvi da budu ponos svima .

 • I prije 30 godina to nije bila neka obnova nego se samo malo ulickalo. Treba je obnoviti temeljito i po pravilima struke. Ta zgrada to zaslužuje. Sramota je sto se toliko čekalo. Bas se treba dogoditi zlo, da bi se ljudima otvorile oci.

 • Da li komentiramo
  Obnovu Gimnazije
  Ili
  Obnovu zgrade gimnazije
  A treba obnoviti oboje

  Kriteriji u Gimnaziji su se srozali da liči na prcvarnicu
  Zgrada Gimnazije utonula u nebrigu
  I za malo bi postala ruglo

 • Narode nBožiji zašto samo negativni komentari.Hvala dragom Bogu da nitkko nije stradao,a struka zna šta treba oko obnove.Bog vas sve blagosovio🙏

 • Narode nemojte se prosipati.Ovo sad dijeluje da je neko gimnaziju zapalio i odjednom treba obnovu.Za obnovu ovi objekata raspisu se tenderi i od drzave se traže novci za obnovu kao i za sve drugo.Problem kod nas je da i dođu novci ali zavrse u nečijim džepovima.To se desava sto je prisutno mito i korupcija. Dajte da se to uradi kako treba i Gimnazija zasjaji u pravom svijetlu.

 • Sto bi vracali fratrima gimnaziju i tako su sve uzeli imaju svoj kafic,svoj radio pisu knjige sve odredjuju bez njihova blagoslova nista ne prolazi..jos bi trebala i gimnazija bit vjerska

 • Tuđman je otvorio prije 30 godina kad je bila obnovljena.
  Treba je temeljito očistiti i renovirati,staviti nove klupe i malo je bolje okrečit .
  Moglo bi se i izolacija obnoviti i obnoviti krov.

 • Školu, Gimnaziju triba vratiti fratrima i to bi bilo najpoštenije.Oni su je svojim znanjem , novcem kojeg su teško i preteško namicali širom katoličke Europe i napravili tijekom dugih desetljeća da bi je potom komunistički krvoloci ubojice i neljudi koji sebe nazivaše partizanima devastirali, zapalili, fratre i mnoštvo naroda pobili i uveli bezbožnički i nehrvatski režim pod kojim nismo mogli ništa ni reći a kamoli učiniti bez strašnih posljedica.Kad bi je fratrima vratili, možda bi tribali desetak godina da ponovno zabljesne starim sjajem i profesorima koji bi s ponosom i znanjem učili nove i nove generacije učenika koji bi s ponosom rekli-završili smo Gimnaziju na Širokom.Sve drugo je mlaćenje prazne slame i mlitave politike koja ne može ni održavati ono što ovaj narod i fratri napraviše prije skoro stotinu godina u okolnostima i vremenu koje je bilo deset puta gore nego danas…

  • Da nije bilo socijalizma, bili bi jos svi nepismeni. Za vrijeme fratara su samo fratri bili pismeni, sto im nije bilo mrsko, mogli su narod zalupljivat.

 • U projekt obnove valjalo bi uključiti dragovoljce, sve bivše đake koji su završili građevinu, arhitekturu mogli bi pomoći da se što prije vrati u funkciju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.