Kraljević za Jabuka.tv: Financiranje obnove Gimnazije neće biti problem

Gradonačelnik Širokoga Brijega Miro Kraljević kazao je da još nije utvrđen točan iznos štete nastale na zgradi širokobriješke Gimnazije te da predstoji pronalazak najboljeg rješenja u suradnji s ljudima iz struke.

Grad je osnivač i nositelj svih procesa. Ne bježimo od tih poslova, morat ćemo detaljno vidjeti s ljudima iz struke što uraditi.

Što se tiče rekonstrukcije, prioritet je promijeniti dio krova, a već smo krenuli u proces promjene otvora, što je također jedan od prioriteta. Iza toga na red dolazi dio unutarnje rekonstrukcije, kazao je Miro Kraljević za portal Jabuka.tv.

Završen očevid u Gimnaziji, naloženo izuzimanje snimki video nadzora

Kazao je da se još nije poznat točan iznos nastale štete, te da financiranje neće predstavljati problem, ali će najveći problem predstavljati tehnička izvedba radova.

Nema još procjene štete. Ujutro će zasjedati Stožer civilne zaštite pa ćemo vidjeti za štetu i apliciranje za financijska sredstva za obnovu. Neće biti problema oko financiranja, javili su se već dužnosnici sa svih razina, uključujući dužnosnike s federalne razine, ministarstava, kao i predsjednik Čović, kazao je Kraljević.

Podsjećamo, učenici srednjih škola će do daljnjega nastavu pohađati u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu.

Perić za Jabuka.tv: Srednjoškolci do daljnjega druga smjena

(www.jabuka.tv)

53 komentara

 • Šutite bjednici! Da ste ulagala po 10.000 km godišnje u gimnaziju ovo se nebi desilo…samo toliko godišnje ,a sada nema problema …tolike godine ste na vlasti …samo lopovluka na sve strane !!!

 • Miro ako su komunisti oteli gimnaziju, nacionalizirali, istrali fratre… A ti i dan danas ne vracas zgradu fratrima, znaci li to da onda i ti i tvoji na vlasti sudjelujete u ocitoj kradji?

 • kao i predsjednik Čović?? Čega je on predsjednik? Jedne ideologije koja hrvatski narod dovela na najniže grane.Stoko jedna bezobrazna. Sram vas bilo

 • Za blaćanina….Tako je,istina.Baš ništa se nije ulagalo,a oni se samo naslikavaju koda su nekome zanimljivi.I sad bi se trebalo čuditi kako se zapalilo a sve staro i jadno kao nigdje.Žalosno a tolika nam djeca tu sjede po pola dana,tuga pregolema,Miro gradonačelnik 20 god.je vrijedan🫣

 • Na tom mistu molim bolnicu za cilu ZZH. Amen!. A novu gimnaziju na drugom mistu, molim lipo. Fratrima se ispricati za ukradeno, im novac isplatiti ili takoder crkvenu skolu izgraditi. Bilo bi perfektno, za nasu mladez i sve ljude u ZZH.

 • Doduše, ako je uzmu franjevci, vjerojatno ne bi djeca vas žugatora ni pomislila izaći na krov i klizati se niti bacati opuške. Snimci su izuzeti. Prije toga roditelji provjerite svoju djecu što su radili možda budete vi koji ćete je morati obnoviti. Prije žuganja neki neka provjere odgoj svoje djece, možda se iznenadite. Današnji odgoj je sve samo ne odgoj jer
  se roditelji takve neodgojene djece podsmjehuju i opravdavaju ponašanje i kada profesorici veš snimaju, penju se na krov i klizaju da poginu sigurno bi po vašem bio kriv i ravnatelj, i gradonačelnik, i fratri i HDZ, Na ekskurziji kao i na proslavi 18. rođendana se napijaju i drogiraju. Nekada bi nas za sitnicu izbacili iz škole, danas će prije biti izbačen profesor koji se odupre takvoj rulji, primjer u Hrvatskoj. Žalosno je što većina roditelja brani takvu djecu a znamo da će zavrćati uši cijeloj zajednici ali vjerujte mi roditelji na kraju čete vi biti zavrnutih ušiju.

  • Ja sam završila ovu Gimnazije destljećima ranije i nije ovoga nikad bilo niti smo znali da za krov i da imaju terase za klizati.
   Valjda su domari, čistačice i ravnatelji, razrednici ključali i radili svoj posao.
   Kako će iznad zbornice i učionica lupati i klizati učenici, ako i jesu, zašto su ravnatelji to dopustili i zašto se nisu starali o održavanju ili barem čišćenju objekta?A decenijama su vodili ovu važnu ustanovu?
   Nemar u svemu, kao i u plaćama profesora koji su na razini čištačice u županiji.

   • koliko je hdz uposlio domara u skoli ,sta oni rade, jedan pali svetlo ,drugi gasi , treci otvara vrata, cetvrti zatvara …….itd ,samo je bitno da su u hdzu

  • Nije ni do roditelja i djece, već do ravnatelja i osnivača(kojeg neću nagađati zbog ovih koji nagađaju) i njihovog obrazovanja i odnosa prema odgovornom poslu od kojeg žive i nečinjnjenja ništa za za objekat od kulturne, obrazovne, nacionalne i svake druge važnosti.
   A tu djecu koja sigurno nisu bili odlični učenici u osnovnoj školi nije trebalo upisati u Gimnaziju, bez obzira čiji su u smislu brzog bogaćenja, jer i za to su odgovorni ravnatelji.

 • Pa dobro, šta će čovik. Doša je medju prvima tu i stao je odgovorno.
  Mislim da neće mnogo novca trbat. Nek pordaju onaj bakar s krva. Mogu poklopit troškove novog krova

 • Boze sacuvaj di je do sada bilo odrzavanje, pita li se itko jesu dica mogla stradati

  Svi lokalni gradici su nas preskocili doslovce

 • Obveze za ovu i sve ostale srednje skole i njihovo odrzavanje snosi zupanija. Strajkovi, najslabije placeni profesori i vjeciti odgovor naseg sarmera Zdene : “ Jos vracamo Lijanovica i Jurisica dugove” . Evo sad prilike novom premijeru Covicu neka se iskaze

   • Financiranje se vrsi iz proracuna Zupanije i sredstava osnivaca.
    Zupanija financira funkcioniranje i odrzavanje skola u tehnickoorganizacijskom smislu, place zaposlenika ( a s obzirom na to vidimo kako su “uspjesni”), troskove, informacijake sustave. Moze do sredstava i davanjem usliga na trzistu sukladno propisima,trazenjem donacija, itd.

    Umjesto da tu smaras bezveze imas Zakon o srednjim skolama clanak 6,7 i 8 pa citaj, bar to je jasno.

 • Oko gimnazije su zavrzlame ..oće Općina Široki jer on za mene nije grad ,a i županija svoj dio kolača …sad će biti trke koče obnavljati …koče sad loviti u mutnine …sad će se novci grabiti i sklapati prljavi lopovski posli!!!

 • Ministarstvo financija ZHŽ, odnosno Vlada snosi plaće i materijalne troškove za sve srednje škole, dok za osnovne škole snosi samo plaće, a materijalne troškove snose općine i grdaovi. Nije čudno što ti ne znaš, ne zna ni premijer. Ako nije točno provjeri.

 • Sad ce se Predrag iskazati i izvuci plus kod javnosti. Prethodnik nista nije radio sta je trebao, sad mu je sansa da se nametne kao politicar. I jjemu i Toniju Kraljevicu koji iz Sarajeva moze namaknuti sredstva, ne znam kad smo zadnji put imali ozbiljna covjeka u Vladi Federacije. Tu su pare, ko ima ljude gore sve mu je lakse

 • Ako je kroz povijest ova gimnazija, koju sam pohađao, iznjedrila velike umove i cijenjene ljude u svim sferama društva, te ako je najbolje promovirala ovaj čitavi kraj kroz te ljude, ne razumijem zašto se nije moglo bar malo ulagati u elementarne stvari i zašto se dopustilo urušavanje na nivou kriterija znanja i obrazovanja a evo sad i fizički se uništava kao izuzetno vrijedna povijesna gradovima a sve zbog nebrige i nemara onih koji vode ovaj kraj i ovaj narod.
  Očito je da se danas za promoviranje ovoga mjesta forsiraju neka druga instant rješenja, a koja su puno skuplja i puno kraće traju, ustvari traju dok se ima rezultat.
  Razumijem da je sport i dobar i zdrav i treba ga forsirat radi zdravlja, ako ništa drugo, ali mislim da nebi baš naškodilo sportu da se 10-ak posto manje otkinuli za npr ovu ustanovu koja je stradala zbog nemara i nebrige.
  Jer gimnazija je ipak davala i daje obrazovane ljude, a oko sporta imamo , pored dobronamjernih entuzijasta koji daju svoj novac, imamo i onih koji se gledaju dobro okoristiti i naplatit svoju ljubav prema sportu.
  Zamislimo se malo, jer nas sutra možda dočekaju i gore stvari, a iz glina se ne može izać bez pameti i obrazovanja, kako god to ko shvatio, ali zaista obrazovanja onih koji su učili i naučili.

 • Najgore je što je većina komentatora završila jedva srednju školu ali sve znaju, eksperti za sve od škole do l
  medicine. Zemljo otvori se. Isto kao što je u Petom danu jedna od kokoški rekla da se informirala na portalu Lupi ga, tema je bila iz povijesti samo radi informacije za one koji nisu gledali tu emisiju.

 • Nemoj samo o zupaniji i placama profesora, tu su se iskalazi Zdenko i ekipa. A fino ti pise da za odrzavanje snosi Zupanija iz proracuna i grad kao osnivac iz svojih sredstava. A zupanija ima i ministarstvo financija i proracun koliko veci pd gradova da su sigurno dosad mogli mnogo vise ne samo za ovu nego za sve srednje skole u nasoj zupaniji

 • haha taman kao ona pisma halida bešlića gorilesu dvije vatre neće dase gase takotijeto sa gimnazijom neko gasijo neko potpaljivo sa benzinom

 • Njega treba maknuti, gledajte Ljubuski i Posusje kako cvjetaju s mladim gradonacelnikom, nas ne zna recenice spojit. U ljubuskom vrtic 90 km a kod nas 220. Sta trebamo dalje pricati! MIRO ODLAZI!

 • Većina komentatora završila čuven gimnaziju koai općinski službenici, nisu daleko išli a vide tugu svoga rada i sposobnosti, ko se provoza ovom tužnom državom vidi di smo, ko je kriv ljudski faktor sve je ljudski faktor, trebalo bi znati na svakom mjestu ko šta radi a ne čiji si pa neka te, samo je bitno da fala Bogu niko nije stradao.
  Zar je bitno ko šta plaće općina grad ili županija, prema zakonima o računovodstvu obračunava se amoritizacija koja se izdvaja i troši na odršavanje ili ostavlja u rezervu za obnovu osnovnih sredstava, to je u našim školama ukinuto koje održavanje osim u nekim slučajevima čak i djelimičnog krečenja a manj košta

 • Baš su se ovdje odavno pisali komentari da gimnaziju treba obnoviti i da je u jako lošem stanju zgrada. Samo vlast nije toga bila svjesna, svi ostali jesu.

 • Nažalost, ova buduća obnova gimnazijske zgrade bit će samo još jedan paravan za pranje novca vladajućih. A tko vlada ovim prostorima? Nesavjesni, neodgovorni, zlokobni, neetični, nemoralni i slični profili koje je iznjedrila hdz-ova matica s ciljem instrumentalizacije institucija u korist ovih gore vladajućih, a na štetu zakonitosti, prava i pravde. Pa samo kad pogledamo ovu sliku i kako izgleda Gimnazija iza gdina Kraljevića, mislim da je i Bogu plakat

 • Oće li o(p)stat Široki ikako kad ovaj ode u mirovinu. Ne kažem da je loš i zao, ali okružen ekipom oko sebe ne može naprid. Jednostavno imaju prevelike apetite, najeli se vala viŝe

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.