Genetskom modifikacijom ova namirnica bi postala bogata vitaminom D

Vitamin D izuzetno je važan za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Pomaže apsorbirati i zadržavati kalcij i fosfor u tijelu, što je izuzetno važno za zdravlje kosti i jak imunološki sustav.

No, u prirodi postoji tek nekoliko vrsta hrane koje se mogu pohvaliti da su nositelji tog vitamina. Stoga ljudsko tijelo do vitamina D dolazi i vlastitom proizvodnjom koja je rezultat reakcije kože na UV zrake koje dolaze od Sunca.

Međutim, dugotrajno izlaganje Suncu nije zdravo, a konzumiranje namirnica bogatih vitaminom D nije uvijek moguće, pa znanstvenici procjenjuju da diljem svijeta oko milijardu ljudi pati od nedostatka vitamina D.

S obzirom na to da nedostatak vitamina D može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme (poput povećanog rizika od srčanih bolesti, raka, autoimunih bolesti i problema s koštanim sustavom), znanstvenici iz Centra John Innes su pokušali osmisliti namirnicu koja bi genetskom modifikacijom postala bogata vitaminom D.

Rezultat je rajčica koja se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od klasične rajčice. No, u sebi sadrži puno više vitamina D.

Iskoristili su CRISPR sustav za upravljanje genima, kako bi u rajčici “isključili” specifičan enzim koji pretvara prethodnik vitamina D (7-DHC) u druge molekule. Bez tog enzima, 7-DHC se akumulira u samom plodu rajčice i to u puno većim količinama.

Kako bi 7-DHC pretvorili u vitamin D u samoj rajčici, dovoljno ju je izložiti UVB svjetlu. Znanstvenici su utvrdili da tako izmijenjena rajčica ima vitamina D kao dva kokošja jajeta ili 28 grama tune, a količina se može dodatno povećati ako se rajčica osuši na suncu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.