Generalni štrajk liječnika u Federaciji BiH

Savez strukovnih sindikata Doktora medicine i stomatologije Federacije priopćio je kako će se štrajkom i prosvjedima boriti za početak pregovora između liječnika i Federalnoga ministarstva zdravstva zbog kolektivnoga ugovora.

”S obzirom na stalna odgađanja početka pregovora oko kolektivnoga ugovora između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH s jedne strane te Federalnoga ministarstva zdravstva s druge strane, Sindikat doktora medicine i stomatologije najavljuje početak svih oblika sindikalne borbe, do realizacije isključivo jednoga zahtjeva: početka pregovora sa Sindikatom liječnika, koji je do sada u više navrata odgađan, bez obzira na ispunjene svih zakonskih pretpostavki i bez obzira na iznimnu važnost liječničke djelatnosti, odnosno liječnika općenito. To podrazumijeva nastavak štrajka upozorenja, pripreme za organiziranje generalnoga štrajka, kao i ostalih legitimnih oblika borbe, prije svega prosvjede i okupljanje u i ispred Federalnoga ministarstva s jednim ciljem: početka pregovora s liječnicima koji su već odavno trebali početi”, navodi se u priopćenju Sindikata, koji potpisuje dr. Rifat Rijad Zaid iz Saveza strukovnih sindikata Doktora medicine i stomatologije Federacije.

Sindikat građane Federacije BiH moli za razumijevanje jer su na sve načine pokušali izbjeći sadašnju situaciju i naći razumno rješenje s nadležnim Ministarstvom na čelu s ministrom dr. Vjekoslavom Mandićem, prenosi Bljesak.info.

Također, zamolili su sve građane Federacije da im daju podršku i pridruže se njihovim zahtjevima, kao i aktivnostima koje planiraju poduzeti.

”Ovo nije samo borba liječnika, ovo je borba za sve nas i dobrobit sviju, naročito građana koji su ili će biti naši pacijenti. Naš osnovni cilj je zaustaviti propadanje javnoga zdravstvenoga sustava koji se iz dana u dan sve više urušava s nesagledivim posljedicama kako za liječnike tako i za pacijente i državu uopće”, priopćio je Sindikat.

Sindikat navodi kako svaki dan gubi najstručniji kadar zbog masovnoga odlaska liječnika u inozemstvo, nezadovoljnih svojim statusom i odnosom države prema nama.

”Naši zahtjevi su u konačnici usmjereni na podizanje kvalitete rada, odgovornosti i vrjednovanje rada. Ne tražimo ništa više od onoga što su svi drugi dobili. Mogućnost kolektivnoga pregovaranja u interesu liječnika koji su okosnica svakoga zdravstvenoga sustava, a u cilju zaštite interesa i liječnika i pacijenata”, navedeno je u priopćenju koje potpisuje dr. Rifat Rijad Zaid ispred Saveza strukovnih sindikata Doktora medicine i stomatologije Federacije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: