General Zlatan Mijo Jelić odgovorio na optužbe SDA: Niti ja niti moje postrojbe nismo počinili nikakav ratni zločin

Zlatan Mijo Jelić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne odgovorio je na priopćenje SDA, odnosno konstrukciju da bi umjesto odlikovanja od predsjednika Republike Hrvatske trebao biti izručen BiH.

Napadi na njegov račun od strane SDA dolaze u trenutku kada je na mjesto ministra sigurnosti BiH imenovan Selmo Cikotić, kontroverzni pripadnik Armije BiH koji imao veliku ulogu u protjerivanju i progonu bugojanskih Hrvata.

General Zlatan Mijo Jelić je najmlađi ratni general HVO-a, a njegove su postrojbe pridonijele izvršenju VRO Oluje. Iako je državljanin samo Republike Hrvatske te svoju nevinost dokazuje u procesu koji kreće u Hrvatskoj, SDA tvrdi da ga treba izručiti u BiH, gdje bi mu se sudilo po zakonu koji u vrijeme rata nije niti vrijedio. Pri tome, optužnica protiv njega, koja ima više 6.000 stranica je pročitana i potvrđena u samo sedam radnih dana.

Odlikovanje primaju svi pripadnici odnosno kompletna postrojba Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Ovo odlikovanje je dokaz, koliko su pripadnici MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne imali veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a samim time i u svim operacijama koje su dovele do VRO Oluje i njene same operacije.

Specijalna policija je u suradnji s Četvrtom i Sedmom gardijskom brigadom 28. srpnja u operaciji Ljeto ’95. u ranim jutarnjim satima ulazi i zauzima Bosansko Grahovo i na taj način presijeca komunikaciju Knin-Banja luka i s operacijom Ljeto ’95. Knin dolazi u totalno okruženje te bosanski Srbi više nisu u stanju slati bilo kakvu pomoć krajiškim Srbima niti su mogli intervenirati, govori general Zlatan Mijo Jelić za Narod.hr.

Inače, sektor Specijalne policije Herceg-Bosne osnovan je u prvom mjesecu 1994. godine.

Što se tiče prozivanja mene osobno od svih muslimanskih stranaka na čelu sa SDA-a i SDP-a BiH, mogu samo reći da ja osobno nikad nisam zapovjedio ni počinio bilo kakav ratni zločin što je vidljivo i iz optužnice koja je dignuta protiv mene, a koju sam preko svojih odvjetnika dobio početkom 2016. godine. Također želim naglasiti da se cijela optužnica svodi na udruženi zločinački pothvat i agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. U toj optužnici se uglavnom spominju sve postrojbe HVO-a, svi viši ratni zapovjednici, a u jednom momentu se spominje da smo svi sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Gojkom Šuškom, Franjom Tuđmanom, Dariom Kordićem i Matom Bobanom.

Važno mi je naglasiti, ja nemam dvojno državljanstvo. Ja sam državljanin samo Republike Hrvatske, nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Ja nisam nikakav bjegunac, da sam dobio da se izjasnim o krivnji u svezi optužnice iz pravosuđa BiH, početkom 2016. u Zagrebu i uredno sam se odazvao tom pozivu te sam dao iskaz Županijskom sudu u Zagrebu. Nisam imao poziv u Sarajevo, govori zapovjednik Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Apsurd je još veći glede mog predmeta, što se u BiH još uvijek sudi po dva zakona. Hrvatima se sudi po novom zakonu donesenom 2003., a Muslimanima se sudi po kaznenom zakonu SFRJ; što je presedan da se nekome sudi po zakonu koji nije vrijedio u to vrijeme iako je međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu u više navrata donio odluku da se svim osumnjičenima u BiH mora suditi po istom zakonu koji je vrijedio u to vrijeme, odnosno po zakonu iz SFRJ.

Da paradoks bude još veći, želim istaknuti da moja optužnica ima 6.726 stranica i da je sud BiH optužnicu zaprimio na Badnji dan 2015. godine i da je tih 6.726 stranica zaprimio, pročitao, proučio i potvrdio za 7 radnih dana. Također, tadašnji glavni tužitelj je nakon nekoliko godina smijenjen i optužen za kriminal i korupciju.

Zoran Milanović će odlikovati postrojbe Hrvata iz BiH: On ispravlja nepravdu prema HVO-u

Nadalje, u mom slučaju je tužitelj musliman, sudac musliman; i vještak također musliman te bivši pripadnik sigurnosnih službi Armije BiH, objašnjava general Jelić.

U javnosti posebno želim prvi puta naglasiti, moja agonija i moj progon počinje od 2009. godine kada sam prihvatio biti svjedok obrane na poziv obrane Valentina Čorića, našoj šestorci u Haagu i nakon toga sam imao pritiske od Ureda haaškog tužiteljstva u Sarajevu koji vršio na mene pritisak da moram biti svjedok suda, da ne smijem biti svjedok obrane, i ako ne budem svjedok suda, da će podignuti protiv mene optužnicu. Ja sam kategorički odbio bilo kakvo koketiranje s vragom, bio sam dva puta u Haagu svjedok obrane i Haaški tribunal u suradnji s tužiteljstvom BiH ispunio je svoje prijetnje i podigao optužnicu protiv mene.

Još jednom želim poručiti da nisam ni počinio ni zapovjedio bilo kakav zločin što ću dokazati u procesu koji kreće u Hrvatskoj. Svima koji me žele zastrašiti još jednom poručujem da sam ponosan na svoj ratni put, ponosan na zapovijedanje postrojbama Specijalne policije i da sam ponosan što sam bio vojnik Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Mate Bobana i Ante Gotovine, zaključio je general Zlatan Mijo Jelić za Narod.hr.

Podsjetimo, general Jelić bi u ime Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne, od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića trebao primiti odlikovanje za ulogu u oslobađanju Hrvatske zajedno s četiri gardijske brigade HVO-a, a protiv toga se u subotu pobunila SDA.

Uručivanje odličja takvoj osobi predstavljalo bi anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan europskim vrijednostima, ustvrdili su u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

32 komentara

 • Skidam kapu, malom, mladom ali velikog srca generalu, koji je sve svoje akcije vodio ozbiljno i odgovorno bez ikakvih ružnih posljedica… Dosta više islamsko-militarističe okupacije naše zemlje…

 • Muslimani su u prethodnom ratu igrali jako prljavu antihrvatsku igru i tako se ponašali. Ustvarri, oni su igrali prljavu igru i prije početka rata. General Zlatan Mijo Jelić njima je veliki trn u očima, jer ih je do kraja raskrinkao i ogolio u svojoj nedavno objavljenoj knjizi, koja je uz ostalo doživjela promociju i u Briselu, uz nazočnost mnogih važnih europskih i svjetskih dužnosnika. Knjiga je puna temeljito dokumentiranih stavki i neoborivih dokaza koje mjestom, datumom, svjedocima, imenima, prezimenima i ostalim podacima, koji neoborivo dokazuju zločinački karakter takozvane armije bih i njezinim politički i vojnih zapovjednika.

  • istina. to nisu ljudi. izmanipulirali su nad dobrotom Hrvata. iskoristili priliku i prevarili ljude. dobili su (točnije oteli) teritorij na toksičan način. pradedovi su im uradili grešku. danas je trpe. oteli su ljudima zemlju. al nikad kasno za preobraćenje i za jedinu istinsku vjeru, a to je Krist. kukavički potez ali ne traje dugo. jer utopija poput jugoslavije je ali ovaj put će morati sami predati i vratiti nazad bez da će ih itko dirati ili napadati. jer to je sveto hrvatsko tlo koje trpi i po kojem jaše razne spodobe Bogu na štetu.

 • Mijo bori se nedaj na sebe ni na branitelje ,bih je bolesna ,neželjena država ,Mijo čist si kada prođe ovo ludilo vrati nam se u Široki i preuzmi ponovo naš hrvatski ponos nk Široki Brig ,to se Čovi neće sviditi jer on ne voli “Škripare”

 • Mijo sad se branis a kad si bio slobodan a 6 generala u hagu koliko si prosvjeda pravio, koliko si se ti i ostali generali poduzeli da se ljudima pomogne. Smece jedno sad ti gori pa se bunis… pravi generali vam se ispricavam… ovi punih dzepova ne trebaju se javljati…

 • Rođo Mijo tko je SDA da te optužuje? Nisi im trebao odgovoriti,ali neka se zna ako nisu znali.
  Nek oni rješe svoje ratne optužbe i ventilatore kojim “LIJEČE” koronu.

 • Mirkec pricas gluposti Mijo je uvijek bio i nije se krio, hrvat i domoljub i zelja nam je vrati se ti nama u Siroki a naravno ponovo vodi nk Siroki sretno Bog te pozivio.

 • Lako je bilo vodit klub, kad je bilo svugdje para i mogo donijet od svakog. Malo klubu, malo konju Sarcu. Probaj danas vodit klub

 • E da ti je vrag dao mira
  Al ti hoces da se slikas
  Da budes u medijima
  Da se exponiras
  Sada sam vidio sta pise slobodna bosna
  Objavljuju dokumente iz arhiva hvo a
  A tko im je otvorio arhiv
  Isti oni koji dijele odlicja
  Isti oni koji predlazu za odlicja

 • Za ratna dostignuća skidam kapu a što se tiče nogometnog kluba bolje da si otišao jer dosta je naših mladih talenata upropašteno a i sam nikad nisi lopte igrao niti si fakultet sportske struke završio da bi nešto o tome znao. Ono što je klub postigao komotno je mogao postići sa našom omladinom koji su u mlađim kategorijama redovito bili prvaci države.

  • REALIST, budi realist a ne seronja: Deder nabroj naše upropaštene talente. Pratim dugo Široki, ali takvih (upropaštenih) nisam upoznao ni vidio. Osim toga – Mijo je bio dobar igrač. Taman upao u sastav bivše Mladosti, kad je došao rat i omeo ga. Mijo je uzeo pušku. Dasu jevsvi uzeli čvrsto kao Mijo, gdje bi nam bio kraj, S našom omladinom (samo s njom) klub ne bi postigao ništa više od onog što je postigao. Ovako je bio dva puta prvak BiH, osvojio tri Kupa, pet puta bio prvak Herceg Bosne. Široki je 16 puta igrao u Europi. Za mali gradić s malim proračunom i NAJVIŠE DOMAĆIH IGRAČA (a ti pričaj laži da ih nema), ovo su fenomenalni rezultati. Reci klub sasličnim uvjetima da ima bolje rezultate – kupit ću ti mercedes.

 • Bakir poziva na pravdu i pravicnost. Bakire prvo nam odgovori tko je ubio Jozu Leotara, tko je zataskp predmet, usmjerio ga u krivom pravcu i cuda opet na hrvate. Gdje BKire nestase krucijalni dokazi o tom ubistvu iz tuzilastva. Kakva je Bakire tvoja uloga u tome, tko u i Delalica, Uglena zasto.??? Sto je sa tim istragama. Tko u i gen. Santica gdje je tu istraga stala i po cijem naredenju. Gdje je tjelo ubijenog gen. Santica tko i ubijeni BugojNaca. Kakva je uloga tu Dudakovica, Selme Cikotica kojeg ste imenovali min Sigurnosti a izravno se dovodi u desavanja u Bugojnu. Sto je sa Sefikom Dzafirovicem koji je davao drzavljanstva mudzahedinima kono su cinili strasne zlocine u BiH a kasnije u citavom svijetu pa i u Americi 11 rujna sa BiH pasosima itd, itd. Moj Bakire cuti poklopi se usima jer iza svih zlocina i u ratu i miru stoje obavjestajne sluzbe AIDA i ljudi koji su vama lojalni a koje ste sada postavili i najveca tjela Ose, Sipe, Mupa, Istrazitelja pri tuzilastvu itd… Pozivati sena postenje i pravdu a raditi takve stvari i nrpravdu je zalosno i ogavno od vas..,

 • Zao mi je sto Mijo prolazi kroz sve ovo ali dok je bio slobodan u BiH ovo nije znao, nije htjeo znati i bio je blizi ovim sto su mu sve ovo napakovali nego nama obicnim braniteljima. Sa nama nije vele kumunicirao i druzio se a za ovim je trcao i letao… Naravno u njih je novac bio. Mijo drzi se i barem ima dokumenata za bosnjacke zlocine u ratu i miru i nedaj im mira tko ni oni tebi. A u RH mogu ti soli na rep staviti. Pozivati se na hapsenje Mije a Selmu imenovati za min Sigurnosti i Sefika za clana presjednistva, Serifa Patkovica za savjetnika min Boraca itd je smjesno i zalosno. Podlo i bezobrazno…

 • Gadi mi se general koji se hvali time da je bio vojnik Franje Tudjmana, Gojka Šuška i Mate Bobana! Fuj!! Inače, o mrtvima sve najbolje, ali mi Hrvati Bos. Posavine doslovno preziremo ovu trojicu gore nabrojanih kao najveće izrode i izdajnike posavskih Hrvata! U ratu sam bio zapovjednik vojne policije 103 brig. HVO Derventa, naši jedini i do zadnjeg dana neprijatelji su bili Srbi, a sa Bošnjacima nikada nismo imali nikakvih sukoba, niti problema, od prvog dana su bili u HVO, priznali naše zapovjedništvo, nikada nisu tražili osnivanje Armije HVO i borili su se cijelo vrijeme protiv Srba sa nama. Ponekad mislim da smo možda čak i zbog toga od Zagreba i Mostara bili izdani i prodani Srbima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.