Gdje se tiskaju i kuju konvertibilne marke i zašto na njima nema likova žena?

Konvertibilna marka (KM) je zakonito sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini od 1998. godine.

Gotovi novac KM se nabavlja u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. U posljednjoj nabavci novčanica konvertibilne marke za dobavljača je odabrana tiskara Oberthur Fiduciaire iz Francuske, dok je dobavljač kovanog novca kovnica Royal Mint Limited iz Velike Britanije, kazali su za N1 iz Centralne banke BiH.

U ovoj godini nije bilo tiskanja niti kovanja dodatnih količina novčanica i kovanog novca, ali su u travnju ove godine u opticaj puštene kovanice u apoenu od 2 KM, dodatno kovane u 2019. godini.

Kovanje i tiskanje novih količina kovanog novca i novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM se ne pušta u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju, istaknuli su iz Centralne banke BiH.

Promjena dizajna

Može li se u skorije vrijeme očekivati neki novi apoeni KM, drugačija kvaliteta ili dizajn novca?

CB BiH, kako su odgovorili, je opredijeljena za unaprijeđenje standarda i dizajna novca.

U pogledu dizajna novčanica, Zakon o CB BiH nalaže da dizajn novčanica usvaja Predsjedništvo BiH, na prijedlog Upravnog vijeća CBBiH. Do sada nije bilo izmjena dizajna osim u pogledu unapređivanja zaštitnih obilježja, odnosno poboljšanja zaštite od krivotvorenja. U proizvodnji gotovog novca CB BiH se rukovodi tehnološkim standardima koji se provode u zemljama Europske unije, a odnose se na kvalitetu, vijek trajanja i zaštitu od krivotvorenja, istaknuli su iz CBBiH.

Interesantno je da ni na jednoj novčanici KM nema ženskog lika. Potaknuti činjenicom da likovi žena nisu zastupljeni na bh. novčanicama, Sarajevski otvoreni centar (SOC) je još 2018. uputio dopis Centralnoj banci Bosne i Hercegovine u kojem su predložili da se likovi pet žena nađu na novčanicama BiH.

SOC je predlagao da Adela Ber Vukić, Mica Todorović, Vahida Magajlić, Vera Šnajder i Laura Papo Boherta budu stavljene na dio novčanice koji se odnosi na motiv lika.

Delila Hasanbegović, programska koordinatorica SOC-a, za N1 je potvrdila, da inicijativa nije prošla, te da su je, nažalost, morali ostaviti po strani.

U odgovoru od Centralne banke stoji, da je odluka o dizajnu novčanica, kako izgledaju danas, nametnuta 1998. godine od strane tadašnjeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Podržali su naš prijedlog, svjesni da redizajn može odobriti samo Predsjedništvo BiH. Rekli su da će imati u vidu našu inicijativu za neke buduće novčanice, ali da je bez Predsjedništva teško govoriti o redizajniranju novčanica. Mi odgovor, nakon više urgencija i inzistiranja, od Predsjedništva nismo dobili, tako da smo inicijativu ostavili po strani, kazali su iz SOC-a.

Upitali za komentar i Centralnu banku BiH, koja je odgovorila:

Prema Članku 42 Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, dizajn bilo koje novčanice ili kovanice treba odobriti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Dizajn novčanica konvertibilne marke, izuzev apoena od 200 KM, utvrđen je nakon velikih napora uloženih u usuglašavanje i utvrđivanje izgleda novčanice konvertibilne marke u razdoblju 1997./1998. godine. Naime, o dizajnu prvog kompleta novčanica pregovori su trajali više mjeseci prije nego što je odluka donesena. Dizajn je predstavljen 21. siječnja 1998. godine. Iako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u to vrijeme bilo blizu postizanja sporazuma, ipak ga nisu bili u mogućnosti postići tako da je dizajn nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp. Na novčanicama KM su bh. književnici sve tri nacionalnosti i motivi karakteristični za prostor BiH. Od tada do danas, osnovni dizajn novčanica je ostao isti, ali je CB BiH radila na unaprijeđenju zaštitnih obilježja, kako bi povećala razinu zaštite od krivotvorenja.

Dodaju da je CB BiH svjesna uloge žena u bosanskohercegovačkoj povijesti, i njihovog značaja kako u privatnoj tako i u svim sferama društvenog života, što zaslužuje svaku vrstu poštovanja.

U ovom trenutku, s pozicije aktivnosti i poslovanja CB BiH, ali i nadležnosti u pogledu dizajna novčanica, teško je govoriti o mogućoj promjeni dizajna postojećih novčanica, ali bi u toj situaciji CB BiH svakako imala u vidu ideju o uvrštavanju ženskog lika na neke buduće novčanice, naveli su.

Krivotvorene novčanice

Sa CB BiH novinari N1 porazgovarali su o još jednoj aktualnoj temi, a tiče se krivotvorenog novca. Naime, svake godine se objavljuje izvještaj s podacima o krivotvorenom novcu koji je dostavljen na vještačenje u C BiH.

U odnosu na količine gotovog KM novca koji se nalazi u opticaju, i u usporedbi s većinom drugih država i valuta, broj KM krivotvorina je izrazito mali. Također, krivotvorine KM su u većini slučajeva loše kvalitete, dok kod valuta EUR i USD postoje i znatno kvalitetnije krivotvorine, rekli su iz CB BiH, te pojasnili kako prepoznati krivotvorine.

Kod prepoznavanja krivotvorina, potrebno je obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitna obilježja koja se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefni tisak koji se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni kuta pod kojim se novčanica promatra, pojasnili su iz CB BiH za N1.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.