Britanija optužila Rusiju da sabotira Olimpijske igre – Jabuka.tv

Britanija optužila Rusiju da sabotira Olimpijske igre

Velika Britanija je osudila, kako je navela, pokušaje ruske vojne obavještajne službe (GRU) da zlonamjernim cyber-napadima poremeti odvijanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara sljedeće godine u Tokiju.

Britanski dužnosnici rekli su da je jedinica 74455 ruske vojne obavještajne agencije GRU provela operacije cyber izviđanja protiv organizatora igara, dobavljača logistike i sponzora, odbivši izvijestit o detaljima i vrsti napada ili objaviti jesu li bili uspješni. No, Britanci su objavili da je ta aktivnost uključivala stvaranje lažnih web stranica i mrežnih računa koji se predstavljaju kao ključne osobe koje će se koristiti u budućim pokušajima hakiranja.

Gostupci GRU-a protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara cinični su i bezobzirni. Osuđujemo ih najoštrije moguće, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Rusiji su prije četiri godine zabranjeni ili ograničeni nastupi na velikim sportskim priredbama zbog široko rasprostranjenih kaznenih djela u vezi dopinga.

Napadi na Igre 2020. posljednji su u nizu pokušaja hakiranja međunarodnih sportskih organizacija za koje zapadni dužnosnici i stručnjaci za kibernetsku sigurnost tvrde da ih je Rusija organizirala otkako je izbio doping skandal prije pet godina. Moskva je više puta demantirala optužbe.

Britanija je rekla da su ti napadi uključivali hakiranje ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji, koja je kompromitirala stotine računala, ukinula pristup Internetu i omela feedove emitiranja.

Napad u Južnoj Koreji istražna tijela su i ranije povezivala s Rusijom, ali je izgledao kao djelo kineskih ili sjevernokorejskih hakera, navodi se u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova, prenijela je Hina.

Organizacijski odbor Olimpijskih igara u Tokiju objavio je u utorak kako cyber napadi, iza kojih navodno stoji Rusija, nemaju značajnijeg utjecaja na njegovo djelovanje.

Glasnogovornik japanske vlade je u utorak kazao da će Japan pokrenuti cyber protunapade kako bi osigurale da OI u Tokiju budu uspješne. Glavni tajnik japanske vlade Katsunobu Kato je također na konferenciji za novinare izjavio da Japan blisko surađuje sa SAD-om i Velikom Britanijom vezano za ovaj problem i u prikupljanju i analiziranju informacija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.