Gdje je novac namijenjen za cestogradnju u BiH?

Autocesta

Je li Izvozno-kreditna agencija BiH namjenski trošila sredstva predviđena za cestogradnju? Riječ je o više od osam milijardi maraka prikupljenih od 2006. do prošle godine. U narednom razdoblju o ovom pitanju raspravljat će Istražna komisija Predstavničkog doma državnog parlamenta koja je održala prvu radnu sjednicu.

Što se dogodilo s novcem prikupljenim od trošarina na gorivo i putarina tijekom proteklih godina? Zna se da je namijenjen isključivo za gradnju cesta. A njih nemamo. Stoga će posebna komisija formirana u okviru državnog parlamenta utvrđivati gdje je novac završio, piše Federalna.ba.

“Tko god je na bilo koji način trošio sredstva ili kreditno se zaduživao za cestogradnju, tražit ćemo informacije – koliko je bio priliv sredstava, gdje su utrošena i na koji način”, kazao je Šemsudin Mehmedović, član Istražne komisije PD PSBiH (SDA).

Već je sigurno da je riječ o više od osam milijardi maraka prikupljenih od 2006. do prošle godine. Podaci su to koje je Uprava za neizravno oporezivanje BiH dostavila kao odgovor zastupniku BPS-a Zaimu Backoviću. No, tu nije uračunat novac iz budžeta ili, npr., onaj od registracije vozila. Stoga ne čude špekulacije o mnogo većim ciframa.

“Došao sam do cifara od kojih boli glava, podijelio to s najskupljim kilometrom autoputa u svijetu – mi smo do sada trebali da imamo 400 kilometara autoputa“, tvrdi Backović.

Pitanje na koje će članovi Komisije tražiti odgovor je jednostavno: ako se ne grade putevi, tko je zadržao sredstva?

“Novac je vjerojatno završio u rukama stranačkih tajkuna, na njihovim računima u BiH i van nje. Ne postoje ceste, autoputovi u BiH, imamo minimalnu izgradnju, neku rekonstrukciju onoga od devedesetih godina, tako da novac nestaje“, ističe Damir Bećirović, član Istražne Komisije PD PSBiH (DF).

Nije prvi put da se Izvozno-kreditna agencija dovodi u vezu s aferama. Ranija Komisija tako je istraživala garancije od 80 milijuna eura izdane Tvornici cijevi iz Dervente. Za pojedine članove cijela priča dokaz je da bh. vlasti rade posljedično, umjesto preventivno, a izostaje i reakcija pravosuđa.

“Nitko nije sankcioniran niti kažnjen za takve nelegalne utroške novca, jer ljudi misle da je ovo pogodno tlo gdje može da se pere novac i nenamjenski troši”, naglasio je Nenad Lalić, član Istražne Komisije PD PSBiH (SDS).

Podsjetimo, analize ranije Komisije trajale su godinu dana, a kao glavni zaključak poručeno je da opstanak Agencije nije upitan. Istog stava su i aktualni članovi.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: