Galić Tirić: BiH nema nijednog nacionalnog plana borbe protiv raka

Dr. Boženka Galić Tirić, spec. medicine rada i sporta, ocijenila je kako Bosna i Hercegovina nema nijednog nacionalnog plana borbe protiv raka, upozorivši istodobno na porast broja novooboljelih žena od karcinoma dojke, vrata maternice ali i debelog crijeva.

Navodi kako u BiH nema jedinstvenog registra malignih oboljenja.

Po podacima s kojima raspolaže za jednu privatnu polikliniku u Mostaru, na tri tisuće preventivnih sistematskih pregleda otkriveno je 25 karcinoma, među kojima je vodeći bio karcinom dojke, zatim kolorektalni karcinom te karcinom bubrega i pluća.

Dr. Galić Tirić, koja je u organizaciji “Žena Ženi” jedna od nositeljica inicijative redovitih preventivnih pregleda za rano otkrivanje raka, odnosno donošenje Nacionalnog plana protiv raka, kaže kako žene trebaju redovito voditi brigu o svom zdravlju i tzv. ženskim bolestima.

Mi smo u organizaciji “Žena Ženi” pokrenule inicijativu za redovite preventivne preglede za rano otkrivanje karcinomom dojke, vrata maternice, ali i raka debelog crijeva, od kojega također obolijeva velik broj žena, a koji zauzima drugo mjesto prema smrtnosti od karcinoma u razvijenim zemljama, navodi ona.

Napominje kako bi briga o zdravlju žene trebala početi od školske, odnosno adolescentske dobi.

Po njezinim riječima, u našoj zemlji postoje jako dobri screening testovi (probir testovi) koji za ženu osobno, a posebno javno zdravstveni sustav ne košta puno i ne oduzima previše vremena.

Ti screening testovi su papa test kod ranog otkrivanja raka grlića maternice, mamografija kao probir test za rano otkrivanje raka dojke, a potom test na okultno krvarenje koji je idealan za otkrivanje kolorektalnog karcinoma, objašnjava za Fenu dr. Galić Tirić.

Moj cilj je, kaže ona, “da probudimo svijest svake žene, ne samo moderne i one koja brine o svom zdravlju te pošaljemo poruku vlastima i cjelokupnom javno zdravstvenom sustavu da se konačno probudi”.

Strategija prevencije u BiH za maligne bolesti poput raka grlića maternice ili dojke, koje su najučestalije bolesti u BiH, pa i Europi, je potpuno izostala. A protekle dvije godine, covid nas je sve “progutao”, odnosno puno smo se bazirali na tu bolest, a jako malo se provodilo preventivnih pregleda, dodaje dr. Galić Tirić.

Po njezinim navodima, jedine zdravstvene ustanove koje su radile i preventivne preglede su privatne zdravstvene ustanove čije su usluge pacijenti morali plaćati, a cilj je inicijative da ti pregledi budu besplatni bez obzira na materijalni status.

Podsjetila je da je Hercegovačko-neretvanske županija pokrenula preventivni program ranog otkrivanja dojke prije par godina ali da se, po njezinim informacijama, malo žena odazvalo na njih.

Mislim da je razlog malog odazva žena na preventivne besplatne mamografske preglede, prije svega, neinformiranost te da informacije uslijed pandemije koronavirusa nisu doprle do ženske populacije, naglašava Galić Tirić.

Pohvalila je najavu da bi se u Županiji Zapadnohercegovačkoj od 1. travnja trebao, uz preventivne redovite preglede protiv raka dojke, odnosno mamografiju, uvesti i redoviti preventivni pregledi za rano otkrivanje raka grlića maternice i kolorektalni karcinom.

Na vlastima naše županije (HNŽ) ali i cijele BiH je da to isto sprovedu i pruže šansu za bolje preživljenje, zaključila je dr. Galić Tirić.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.