”Galerija uvreda” u Mostaru: Govor mržnje itekako prisutan u BiH – Jabuka.tv

”Galerija uvreda” u Mostaru: Govor mržnje itekako prisutan u BiH

Izložba o govoru mržnje pod nazivom “Galerija uvreda” otvorena je u petak na platou Narodnog pozorišta Mostar.

Izložba je nastala kao inicijativa i projekt mladih aktivistkinja i aktivista šest političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma.

Po riječima Nejre Vreto, programske koordinatorice Boris Divković Fondacije, cilj izložbe je podići svijest javnosti o posljedicama korištenja online platformi za promoviranje negativnih i opasnih poruka te da se napravi jasna distinkcija između govora mržnje i slobode govora.

Na izložbi su primjeri govora mržnje s online platformi koje su aktivisti Fondacije prikupljali od siječnja ove godine i koje su prepoznavali kroz edukativne treninge u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu, istaknula je Vreto.

Dodala je kako je govor mržnje itekako prisutan u BiH, i to značajnije kod mlađe populacije.

Mladi na pogrešan način koriste društvene mreže misleći da, krijući se iza njih, mogu pisati što žele te da ne postoje konkretne sankcije. To zapravo i jeste tako jer građani nemaju izgrađenu svijest da oni mogu prijaviti govor mržnje, ustvrdila je Vreto.

Po njezinim riječima, glavni cilj izložbe Galerije uvreda je osigurati zakonske izmjene kako bi se govor mržnja adekvatno sankcionirao.

Cilj ove izložbe je da aktivisti i sudionici obuke preko svojih političkih stranaka, odnosno zastupnika u državnom parlamentu, lobiraju za amandmane zakona o kažnjavanju govora mržnje, dodala je.

Organizator izložbe je Boris Divković Fondacija, projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru programa BHRI.

Nakon izložbe u Mostaru koja će biti otvorena do subote, 3. listopada, Galerija uvreda bit će prezentirana u Sarajevu od 9. do 11. listopada.

(Fena | Foto: Fena)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.