Galenika: Farmaceutski gigant s tradicijom dugom 76 godina

Galenika je prisutna na tržištu već 76 godina i vrijedi za giganta farmaceutske industrije. Pouzdan brend zasnovan na kvaliteti i tradiciji, veoma dobro poznat starijim generacijama, ali i onim mlađim, uvijek je bio izuzetno voljen među svim generacijama korisnika.

2017. godine Galenika je postala dio brazilske NC Grupe, koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi. Ovo je bila glavna akvizicija NC Grupe u Europi i rezultirala je pravim strateškim partnerstvom. Na tržištu Bosne i Heregovine Galenika je prisutna s lijekovima na recept, OTC lijekovima (bez recepta), kozmetičkim proizvodima, kao i dodacima prehrani, uključujući i proizvode za jačanje imuniteta.

Galenika je prošla proces transformacije u kompaniju orijentiranu na budućnost s jasnom poslovnom misijom i farmaceutsku kompaniju s inovativnim načinom razmišljanja. Tijekom prethodne tri godine kompanija je prošla intenzivno razdoblje investicija zahvaljujući kojima se repozicionirala i zauzela visoko i stabilno drugo mjesto po udjelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji. Izravan rezultat nove vizije i poslovne strategije rezultirao je dodatnim rastom prodaje u regiji –  Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija za 32%. Galenika je povećala prisustvo i na međunarodnim tržištima izvan regije sa četiri nova tržišta i aktivno je prisutna na 14 tržišta u Europi, Bliskom istoku i Africi, gde je izvoz povećan više nego dvostruko.

Prioritet broj jedan u Galenici su zaposlenici, jer osnovni resurs svake kompanije čine ljudi i njihove sposobnosti i vještine. Kompanija konstantno ulaže u ljudske resurse, te otvara nova radna mjesta, a posebnu pažnju Galenika pridaje stvaranju i razvoju kulture zdravog radnog okruženja. Tim Galenike u proteklom izazovnom razdoblju za sve ljude na planeti, pokazao je efikasnost, inovativnost i posvećenost.

Vizija Galenike je biti kompanija koja donosi inovacije, kreira trendove i ne krije ambicije da ponovno s pravom stekne poziciju regionalnog lidera. Galenika je dinamičnija nego ikad ranije i sama kvaliteta proizvoda i usluga odgovara modernim zahtjevima tržišta, te mi i dalje nastavljamo biti pouzdan partner zajednici u kojoj poslujemo. Naše investicije će biti usmjerene na suvremene potrebe tržišta, te potrebe pacijenata i potrošača, što vjerujemo da će biti ostvareno kroz potencijal našeg profesionalnog regionalnog tima, izjavila je Alma Krilić Hrapović, regionalni menadžer za razvoj podaje u Galenici.

Strateški cilj Galenike je dalji razvoj kompanije i istraživanja na polju farmacije, a pri tome se ne isključuje mogućnost daljnjeg širenja putem akvizicije. U kompaniji se radi na dodatnom povećanju proizvodnje i prodaje na regionalnim i međunarodnim tržištima. Također, istražuju se inovativni načini promocije postojećih proizvoda, a kompanija je posvećena i značajnom rastu portfolija – registracijom i lansiranjem po pet novih proizvoda godišnje, u idućih pet godina. Kompanija je predana strateškim partnerstvima, a poseban fokus stavlja na regionalni rast uključujući i tržište BiH.

Galenika se zalaže biti stabilnim i pouzdanim partnerom za pacijente i potrošače, zaposlenike, partnere, kao i zajednicu. Kao poslovni subjekt s dugom poslovnom tradicijom, kojeg potrošači pamte i vole, čiji glavni cilj uključuje odgovorno poslovanje kako u financijskom, tako i u socijalnom pogledu, Galenika ostaje posvećena ljudima i vijerna zdravlju.

***

Farmaceutska kompanija Galenika osnovana je 1945. godine. Krajem 2017. godine, postala je dio NC Grupe, koja obuhvaća i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u cijeloj Latinskoj Americi. Strategija Grupe jeste razvoj Galenike kao moderne i fleksibilne kompanije, fokusirane na istraživanja i razvoj, koja konstantno radi na unaprijeđenju svojih proizvoda za unaprijeđenje zdravlja i kvaliteta života, na zadovoljstvo potrošača i korisnika.

*PR članak