Futsal: Široki Brijeg bez kluba, talenti raštrkani diljem BiH i Hrvatske

NK Široki Brijeg, HKK Široki, HRK Široki, KK Široki itd., samo su neki od klubova iz različitih sportova zbog kojih je Široki Brijeg poznat kao sportski grad. Unatoč mnogobrojnim klubovima koji se osnivaju za različite sportove, i dalje lokalnog futsal kluba nema na vidiku.

Neki od najboljih futsal igrača u regiji već niz godina igrajuna terenima u Širokom Brijegu tijekom ljetnih turnira. Najveće i najzanimljivije utakmice su one u kojima domaće ekipe i domaći momci pruže otpor ili svladaju ekipe sastavljene od reprezentativaca Hrvatske, BiH, Slovenije i drugih.

Zbog velikog interesa za futsal, sve više Širokobriježana je nakon rekreativnog bavljenja otišlo u profesionalne vode futsala. Ne samo iz ljubavi, nego zbog futsal vještina koje posjeduju i koje nisu prošle nezapaženo kod profesionalnih futsal ekipa koje su pokazale svoje interese za talentirane malonogometaše iz Širokog Brijega.

Samim time, kvaliteta Lige mjesnih zajednica Grada Širokog Brijega jednim je od dokaza koliko je futsal kao sport zanimljiv i zastupljen i među igračima i gledateljima. Ipak, takve predstave mogu se vidjeti samo tijekom ljeta jer Široki Brijeg nema nijedan profesionalni malogometni klub.

Anđel Čolak jedan je od igrača futsala koji vjeruju da bi Široki Brijeg trebao imati lokalni futsal klub

Zbog toga igrači iz ovih krajeva nastupaju za MNK Seljak – Livno, MNK Brotnjo – Čitluk, HFC Zrinjski – Mostar, FC Mostar Stari Grad i druge.

Jedan od njih je i Anđel Čolak koji već niz godina zadivljuje svojim igrama kako na turnirima tako i u Premijer futsal ligi BiH. Za portal Jabuka.tv je dao komentar o interesu za futsal u Širokom Brijegu.

Široki kao grad, ima mnoštvo odličnih igrača, ujedno i profesionalaca. Također, ima velikih potencijala koji nažalost traže sebe, svoju šansu putem turnira, naših lokalnih, te negdje drugdje, naveo je Čolak.

Osim toga, istaknuo je da ovakva zainteresiranost nije “nagrađena” osnivanjem futsal kluba.

Za Široki bi bilo odlično da ima futsal klub, mnogi znaju i vide da je to ovdje jako zastupljen sport, te sport koji prate i vole stari i mladi. Mladi bi imali zdravu, dobru naviku, treninge u svom gradu, a publike sigurno ne bi falilo, zaključio je Čolak za portal Jabuka.tv.

Najviše talentiranih malonogometaša iz ovih krajeva nastupa za MNK Seljak iz Livna, čak trojica.

Anđel Čolak već niz godina jednim je od glavnih igrača ekipe iz Livna, u svojoj bogatoj futsal karijeri je nastupao za MNK Communicare (sadašnji HFC Zrinjski), nakon toga je svoje vještine pokazivao u dresu MNK Brotnja iz Čitluka. To su dva kluba koji su zbog manje udaljenosti najčešće destinacije ovdašnjih igrača, kao dokaz je dovoljno reći da su čak trojica Širokobriježana (Mirko Hrkać, Zvonimir Ćavar i Anđel Čolak) u dosadašnjoj futsal karijeri barem jednu sezonu nosili dresove navedenih dvaju klubova koji su redoviti članovi Premier futsal lige BiH.

Mirko Hrkać i Mile Zelenika u finalu MNL MZ Grada Širokog Brijega 2018. na Pecari

Nakon još jedne sezone u HFC Zrinjskom, iskustvo je nastavio skupljati u MNK Seljaku iz Livna, gdje mu društvo od ove sezone prave Marin Sesar – koji je prošle sezone igrajući za HFC Zrinjski ostavio odličan dojam, unatoč tome što mu je to bila prva sezona u Premijer ligi futsal BiH. Treći je Širokobriježanin Tomislav Grbešić – kojem je ovo prva sezona u profesionalnom futsalu.

MNK Seljak nakon polovice sezone dijeli 5. mjesto s ekipom MNK Brotnjo za koju nastupaju Filip Primorac, Mario Mikulić-Pavo te Zvonimir Ćavar, koji je uz Mirka Hrkaća član futsal BiH reprezentacije.

Za HFC Zrinjski nastupa Mile Zelenika koji sa svojom ekipom drži sjajno drugo mjesto u Premijer futsal ligi BiH. Na vrhu tablice je FC Mostar SG Staklorad koji je aktualni prvak za kojeg nastupa Mirko Hrkać koji je sa svojom ekipom već ranije u sezoni ostvario sjajan rezultat u europskim natjecanjima nastupajući u drugoj rundi Lige prvaka u futsalu.

Baš njih dvojica, Zelenika i Hrkać, ostavili su dubok trag na ovogodišnjoj Ligi mjesnih zajednica u Širokom Brijegu, gdje je Hrkać osvojio nagradu za najboljeg igrača turnira dok je Zelenika dobio nagradu za najboljeg igrača finala u kojem je njegova ekipa MZ Jare nadigrala MZ Desne Obale.

Mali nogomet tradicionalno privlači veliki broj gledatelja pa se može vjerovati da bi lokalni futsal klub još više ražario interes za ovaj sport

Prošlu sezonu su, osim Marina Sesara, dres HFC Zrinjskog nosili Ivan Vukoja, Mario Mikulić – Pavo te Blago Gašpar. Vukoja je trenutno bez angažmana, dok je Gašpar član MNK Squarea i Hrvatske futsal reprezentacije.

Klub iz Dubrovnika za koji nastupa Gašpar trenutno zauzima 3. mjesto u hrvatskoj malonogometnoj ligi ostavljajući iza sebe velike klubove kao što su MNK Futsal Dinamo i MNK Split. Osim Gašpara, u Hrvatkoj malonogometnoj ligi nastupa i Ante Crnjac igrajući za AFC Universitas koji drži solidno 7. mjesto.

Široki Brijeg ”izbacio” je mnogo igrača u profesionalni futsal koji nemaju izbora nego igrati za klubove iz drugih gradova, čime uvelike pridonose uspjesima svojih klubova, iako bi vjerojatno s još većim zadovoljstvom nosili dres kluba iz svoga grada.

Svi od navedenih igrača nastupaju na Ligi mjesnih zajednica grada Širokog Brijega, zbog čega se očekuju još kvalitetnije utakmice na ovoj već kvalitetnoj Ligi mjesnih zajednica.

(www.jabuka.tv | K. A.)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.