Fra Vendelin Karačić: Uvijek me vodila misao – 0 boli ti rađaš čovjeka

Povodom zlatnog jubileja svećeničkog djelovanja fra Vendelina Karačića, služeno je svečano misno slavlje u Crkvi Uznesenja BDM na nebo na Širokom Brijegu.

Veliki jubilej, 50 godina svećenstva, glasovitog franjevca okupio je mnoštvo vjernika iz Širokog Brijega, ali i okolnih mjesta, koji su svojom nazočnošću pokazali što misle o njegovom svećeničkom djelovanju, ali i njegovom ukupnom doprinosu ovoj župi, ali i ljudskom rodu, prenosi Večernji list BiH.

Svečano misno slavlje

Uz koncelebriranje velikog broja svećenika, slavljenik je svoje svečano misno slavlje započeo zahvalom svojim pokojnim roditeljima, svećenicima te puku širokobriješkom. – Kao što je Isus birao svoje apostole, tako je i u našem malom mjestu Gornjem Crnču, odabrao nas nekoliko, među kojima je i Vendelin.

On je 50 godina sijao Božiju riječ, a bio je uspješan jer je radio za Onoga kojeg voli, a volio je ono što radi.

 

Cijeli život je radio i za sobom ostavljao tragove u mnogim područjima, istaknuo je fra Dane Karačić slavljenikov sumještanin. Ivan Ševo zamjenik provincijala, čestitao je slavljeniku 50 godina uspješnog rada. – Ponosni smo na tebe. Ovih 50 godina je milosrdan dar, ali ti još trebaš crkvi, narodu, možda i više nego prije. Svijet je danas u beznađu, nažalost i naša mladost. Odlaze mladi, naš je narod zabrinut! Treba nam tvoje iskustvo, kaže Ševo.

– Imamo razloga slaviti obljetnicu. Najprije, što te je Bog podario i vjerujem, zapravo, siguran sam, da ćeš i dalje tako nastaviti. Dobar si boj bio, ali trku još nisi završio. Trebamo te, istakao je gvardijan fra Tomislav Puljić. Fra Vendelin je jedna od rijetkih intelektualnih i umjetničkih osoba kako u duhovnom, tako i u svjetovnom životu.

Ugledni franjevac, hrvatski pjesnik, likovni kritičar… – Hvala Bogu za prijeđeni put. Izgledalo je tako kratko i izazovno. Nikada nisam bio sam, ja sam se uvijek nekako kretao u titranju pojedinosti i sveukupnosti. To sam ponio iz obitelji, a to se njegovalo u mojoj zajednici provinciji franjevačkoj duhovnosti i hvala Bogu koji mi je dao zdravlja da dočekam ove godine, a za sve drugo hvala – dao ne dao- što se kaže.

Da sam na početku? Ne bih puno mijenjao jer mnoge stvari koje su mi stajale na putu kao prepreka bile su izazov da se učeličim da budem uporan da bolje prepoznam, dijagnosticiram stvari ili jednostavno čovjeku se otvaraju oči upravo kroz tu dinamiku sveukupnosti življenja koje ima i onu lijepu i onu tešku stranu, da je ne zovemo ružnom, jer križevi i patnja itekako oplemenjuju.


Nije se dao smesti teškoćama

Uvijek me vodila misao ‘0 boli ti rađaš čovjeka’. Tako da se nisam dao smesti teškoćama nego jednostavno život mi je imao smisla i onda, po ljudskim gledanjima, kada sam bio poražen, rekao je slavljenik fra Vendelin.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.