Fra Vendelin Karačić će u Mostaru predstaviti svoje novo pjesničko troknjižje

U Klubu Aluminij u Mostaru, u utorak 11. studenog 2014. godine, s početkom u 19:00 sati, fra Vendelin Karačić predstavit će čitateljskoj javnosti svoje novo pjesničko troknjižje.

Riječ je o njegovim djelima naziva Kronova galija, Sićušnice i U suzvučju postojanja, koja su iz tiska izišla tijekom ove godine, a koja će mostarskim ljubiteljima pjesničkoga izričaja autor osobno predočiti. Kronova je galija objavljena u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, ocjenjivačima su joj Marina Kljajo-Radić i Vinko Grubišić, dok su druge dvije stihozbirke svjetlo dana ugledale u nakladi Muzeja i Franjevačke galerije u Širokomu Brijegu. Pjesmarici Sićušnice recenziju potpisuju Zdravko Kordić i Dragan Marijanović, dok je tekst stručne ocjene za knjigu U suzvučju postojanja pisao Milan Bešlić.

Sva tri djela prožima fra Vendelinova opčinjenost vremenom, ali i njemu svojstvena pjesnička mističnost i naslonjenost na mitološke povjesnice pa i naslovi pojedinih poglavlja iz tih knjiga (Usebljeno bivstvovane, Mitske protočnice, Pozemljarci, Kajinovske sjene, Pred portalom nedohvata…) čitatelja mame ući u svijet fra Vendelinova stvaranja.

Večer predstavljanja svakako će na dodatnu razinu uzdići i prateća izložba crteža kojima su oslikane knjige Kronova galija i U suzvučju postojanja. Likovne uratke iz prve knjige potpisuje ak. slikarica Kristina Ćavar, a iz druge ak. grafičarka Antonija Gudelj.

Inače, fra Vendelin je široko poznat po tomu koliko cijeni ulogu likovnosti u opremanju književnoga djela. Na tomu je tragu i lani, također u Klubu Aluminij, u sklopu predstavljanja svoje slikovnice Lav i mrav, otvorio i prateću izložbu ilustracija iz te knjige, koje je radio ak. slikar Josip Mijić. Upravo je Mijić grafički oblikovao djela U suzvučju postojanja i Sićušnice, s tim da kod potonje potpisuje i cjelokupan likovni prilog. Izložba crteža Kristine Ćavar i Antonije Gudelj u Klubu Aluminij ostaje dostupnom za besplatno razgledanje sve do 21. ovog mjeseca.

Na kraju, fra Vendelin je Karačić rođen 1942. u Gornjemu Crnču, pokraj Širokoga Brijega, svećenikom je postao 1967. u Sarajevu, članom je Hercegovačke franjevačke provincije UBDM, a službovao je u Drinovcima, Mostaru, Širokomu Brijegu i u Zagrebu. Od 1990. godine živi i djeluje u Širokomu Brijegu, danas kao voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije. Plodonosnim je autorom čitavoga niza objavljenih knjiga, priopćeno je iz Kluba Aluminij.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.