Fra Miljenko Stojić: Lustracija je potrebna da se iskorijene “partijske istine”

Čak 66 franjevaca ubijeno je u odmazdama u zimu i proljeće 1945. godine. Godinama vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Stojić predano radi na rasvjetljavanju istine o ovom monstruoznom zločinu. Pokrenute su brojne akcije, a među njima je postupak za proglašenje ubijenih franjevaca blaženima. U razgovoru za Večernji list o radu Vicepostulature i pobijenim hercegovačkim franjevcima govorio je fra Miljenko Stojić.

Kako se obilježava 73. godišnjica mučeničke smrti hercegovačkih franjevaca?

“Mogli bismo reći kako sve ide svojim uobičajenim tijekom. Najprije su Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca (4. – 7. veljače) na Širokom Brijegu, središnjem žrtvoslovnom mjestu Hercegovačke franjevačke provincije. Ove godine sv. misu zadušnicu predvode i na njoj propovijedaju povezani radom s franjevačkim trećim redom i Franjevačkom mladeži: fra Antonio Šakota iz Mostara, fra Domagoj Šimić iz Banje Luke i fra Ivan Matić iz Samobora.

Na samu obljetnicu to je uobičajeno provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko. Nakon toga kreću obilježavanja po svim našim bratstvima i u tuzemstvu i u inozemstvu. Vjernici i šira društvena zajednica itekako su uključeni u sva događanja. Spomenimo da na Danima dijelimo nagrade nagrađenima na nagradnom natječaju o temi pobijenih hercegovačkih franjevaca, da se ovih dana drže satovi povijesti u osnovnim i srednjim školama…

Isto tako, sve je više onih koji pišu školske radove i radove za akademske stupnjeve o temi naših pobijenih fratara, snimaju se filmovi, pišu stručni članci i knjige… Grad Široki Brijeg i Županija Zapadnohercegovačka proglasili su 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk, posvećuju im se ulice, trgovi… Moramo zaista biti zadovoljni. Očito je glas puka Božjega, koji kroz ove dane ponovno ispunja prostranu samostansku crkvu u Širokom Brijegu, urodio plodom. A neprestano dolaze i tijekom cijele godine”.

Za Široki Brijeg i Hercegovinu veljača je mjesec boli i sjećanja na franjevce i pobijeni hrvatski puk na kraju Drugoga svjetskoga rata. Zašto se ti zločini čak 70 godina poslije nastoje negirati i prikrivati u dijelu hrvatske i bh. javnosti?

“Ne vode se rasprave o prošlosti zbog prošlosti, nego zbog budućnosti. Kad bi se objelodanila puna istina, puno bi toga bilo drukčije. No, unatoč tomu što je Europski parlament komunizam proglasio jednim od tri suvremena totalitarizma i pozvao na njegovo potpuno odbacivanje i zacjeljivanje rana, koliko je to sada moguće, određeni se i dalje napajaju spomenutom totalitarnom ideologijom. Istina, sada to zovu antifašizmom i primjenjuju neke malo drukčije metode, zaboravljajući, da budemo skroz kratki, čiju su knjižicu nosili: partijsku ili nečiju drugu.

Njima je do produljenja roka trajanja toga neljudskoga i totalitarnoga sustava, a u isto se vrijeme busaju u prsa nekom navodnom borbom za ljudska prava. Da su zaista zagovornici ljudskih prava, onda bi, recimo, u Mostaru bio spomenik za ubijenih 7 franjevaca i mnoštvo članova puka Božjega, onda se ne bi danas određeni drznuli govoriti da će uspostavljati neki hrvatsko-srpsko-bosanski i ne znam kakav još jezik, ne bi potpisivali onu propalu Deklaraciju o zajedničkom jeziku… Ali znamo da to nije tako, pa se borba za istinu i pravdu nastavlja”.

Nedavno je u jednome intervjuu bošnjački član Predsjedništva, govoreći o žrtvama rata, rekao gotovo da su pobijeni u Križančevu Selu vojnici HVO-a te da su kolateralna žrtva, a slično su nas 50 godina i komunisti učili da je bilo opravdano ubiti franjevce i Hrvate jer su bili “sljedbenici ustaša”. Kako to tumačite?

“Dobro ste primijetili. Slična je to namisao i matrica ponašanja, samo upakirana nešto drukčije. Svatko bi trebao priznati svoje zločine i pokajati se za njih ako želimo živjeti jedni pored drugih u miru i dobru. Ali to očito nije slučaj. Da jest, onda dotični ne bi govorio to što ste naveli i na takav način. Ne bi govorio kako hrvatskom narodu ne trebaju mediji na hrvatskom jeziku, kako je dopušteno drugome nametati njegove predstavnike po svom nahođenju, kako hrvatski narod u BiH nema prava na punu jednakopravnost, nego mora ovisiti o onome što mu “vlasnici države” daju. To je revolucionarno-totalitarna matrica ponašanja koju je nekoć nametnula Partija. Po toj matrici neki su se ponašali 1991., a nažalost, neki se ponašaju i danas… To je izvan svake pameti.

Znamo kako je totalitarni partijski režim postupao s talijanskom manjinom u Istri ili njemačkom manjinom u Slavoniji i Vojvodini. Europa se i tada, a pogotovo danas, prema manjinama odnosila potpuno suprotno. Međutim, u BiH se prema hrvatskom narodu, kao konstitutivnom, pokušava nametnuti standard kakav je jugoslavenski totalitarni režim imao prema njemačkoj i talijanskoj manjini nakon Drugoga svjetskoga rata, samo je spektar praktično primijenjenih metoda nešto drukčiji. Upravo to je jasan pokazatelj – kamo bi se zapravo htjelo”.

Jeste li zadovoljni onim što je učinila Vicepostulatura i kada se očekuje njezin završetak rada?

“Vrlo sam zadovoljan. Zahvaljujem Bogu što nas je sve zajedno vodio kroz ovaj dug i odgovoran rad. Bilo je trenutaka kada se moglo, tako reći, dotaknuti nazočnost Božju. Otvarala su se vrata za koja nisam ni znao da postoje, a kamoli kako ih otvoriti. Posebno sam zadovoljan što smo radom u Vicepostulaturi pridonijeli i otkrivanju istine o pobijenim članovima puka Božjega.

Ubijene fratre pronalazili smo zajedno s ostalim članovima puka Božjega i kako smo ih mogli ostaviti?! Tako smo bili idejni začetnici onih povjerenstava po općinama za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća koje u posljednje vrijeme koordinira Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri HNS-u BiH te zajedno s njima gradi Groblje mira na Bilama. Hvala svima s kojima sam imao i imam čast raditi i onima u društvenoj zajednici koji sve to prepoznaju i pomažu. A sav taj rad imao je odjeka i s drugu stranu granice pa i tamo sudjelujemo u sličnim pothvatima. Vicepostulatura je došla do samoga kraja ovoga prvoga istražnoga dijela.

Već smo strpljivo počeli slagati prikupljenu građu prema propisanim pravilima za podnošenje mjesnom biskupu i, ako Bog da, otpočinjanju službenog dijela ovog postupka mučeništva. Kada i to prođe, onda sve ide u Rim na daljnji postupak. A tamo nismo jedini s takvim molbama. Očito je da će sve dugo trajati. No, to nije uopće važno. Važno je samo otkriti istinu i na temelju nje nastaviti graditi svoj odnos prema pobijenim franjevcima. Nadam se da smo uspjeli skupiti dovoljno kvalitetnih dokumenata i svjedočenja da Crkva na kraju svega dobar broj njih službeno proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima”.

Iako je prošlo toliko vremena, mislite li da bi danas imalo smisla provesti lustraciju i koliko ona koči razvoj i napredak društva, osobito njezina demokratiziranja?

“Sve ovisi o tome što tko misli pod lustracijom. Lustracija je rasvjetljavanje povijesnih činjenica i uloge pojedinaca u određenim procesima. Jako je puno tema o kojima i danas vrijedi nekadašnja partijska istina, a ne činjenice. Na svim razinama u društvu, ne samo u politici, s obje strane granice još ima mnogo onih koji su nepokajani pripadnici jugokomunističkoga totalitarističkoga sustava.

Svojim djelovanjem oni djelatno koče put tih društava prema punoj demokratizaciji, a rekao bih i prema miru na ovim prostorima. Svaki totalitarizam je, da ne idemo u širinu, veliki proizvođač zla. Zbog toga, što prije smognemo snage to učiniti, bit će nam bolje. Ili ćemo se zadovoljiti time da Bog, ili priroda po onima koji ne vjeruju, učine svoje. Međutim, i u tom slučaju naraštaji koji dolaze bit će prinuđeni baviti se rasvjetljavanjem istine. Samo, bez svjedoka iz prve ruke, bit će im znatno teže.

(Večernji list | Zoran Krešić)

15 komentara

 • “Samo, bez svjedoka iz prve ruke, bit će im znatno teže.” Dobro, ako se ne mogu do kraja rasvijetliti ti događaji i osobe koje si izravno ili neizravno krive za njih, zašto se šuti o onima koji nam trenutno rade zlo i još ih se proglašava dobročiniteljima:
  – primanje I.Josipovića i S.Mesića na Brigu
  -političari koji kradu i pljačkaju narod na legalan i nelegalan način
  -poslodavci koji izrabljuju radnike, koji rade za siću i žive na rubu da bi gazda imao viška koji mu ne treba

 • E moj fratre, oni s kojima se družiš nekada su bili istaknuti članovi partije, a sada su najveće Hrvatine… Prvo njih lustriraj

 • Moj stovani fr.Miljenko,
  vecina postenog Hrvatskog puka ceka taj dan.Mnogi ga nece dozivit ,zasto, iz jednog jediog razloga sto su se partijske,milicijske,udbaske elite uvukle u sve pore drustva.Vidite jednu za primjera drugaricu Mirjanu Dumancic,tko je on i sto prestavlja u crkvenom boru.Jel ona zasluzila po habitusu s obzirom na opis posla sto je radila u rezimskom sustavu,podvale,krivoklestvo a njen suprug jos i danas koristi i primjenjuje udbaske metode.Tko su oni da ih se tako tretira kao da su bili uznici,domoljublji ili hrvatska emigracija.Zasto im se jedno vrata ne zalupe i kaze u lice ,ovdje vama nema mjesta.Bog i hrvati!

 • Ovaj fratar iskače iz paštete svaki dan je u elektronskim medijima,a inače kao franjevac prazan,imam dojam da su mu dali da vodi tu postulaturu jer je slab u drugim područjima. Njegove propovjedi su bez mirisa i okusa,uvijek se spominje komunističkih vremena! To je samo prosipanje demagogije,jer on kao pojedinac i da ima volje ne može napraviti ništa,jer je crkva usko povezana sa liberalnim kapitalizmom,a kapital je u rukama od bivših komunista do ratnih profitera,dakle mlati praznu slamu. Kad bi počeo poimenice prozivat poslali bi ga u Ruandu,a on nema srca za takve misjie!
  S druge strane većina ljudi zna što se zbilo kobne veljače 1945. i koji je to gubitak za narod i za crkvu. Onda ne možemo imati dvostruka mjerila,primati Josipovića koji je dijete čovjeka koji je osmislio ekziguciju ovdašnjih Hrvata u svibnju pa plakati za mrtvima sljedeće veljače!
  Prozivat lijevu politku kod Hrvata a kad su im uplaćivali novac ti isti “lijevi” rado su ga primili!
  Neka i crkva bude transparentna pa neka objvi donacije,a ne da čita s oltara kad za crkvu neki pojedinac da 100 KM. Pročitajte uplate od 300 tisuća…
  Pričati o dosljednosti iz 1945.godine a biti nedosljedan u puno lakšim vremenima 2017. ili 2018. godine,je krajnje licemjerno.
  Neka prokomentira kao to da se širokobriješka crkva koristila u dnevno političke svrhe prošlih izbora,kad se za plakat fotografirao bivši član komunističke partije,di je tu lustracija fra Stojiću????
  Mogli bi o tome danima.
  Hrvatskim ratnicima iz tog vremena,poginulom širokobriješkom narodu,i fratrima pokoj vječni daruj Gospodine…

 • Kakva crna lustracija, pa toga ti se boje ovi uhljebi u HDZ-u vise nego samog vraga! Ili ovi likovi ovdje misle da je manje u HDZ Partije nego drugdje? Mislis da ce tvoji ljubljeni sponzori i dobrocinitelji ikad na to pristati? Ajde ne bulazni…

 • Lustracija sa potomcima komunista na čelu HDZ-a koji surađuje sa svećenicima?!? Tko je toliko naivan da povjeruje u dobronamjernost takvog poduhvata?
  Usput dok svećenici i političari poispravljaju sve krive Drine od 7. stoljeća, u BiH neće ostati ni jedan Hrvat.

 • Koga lustrirati…..kad je udba uredila tako da se najveći izdajnici ,uglavnom ožene iz obitelji kojih je najviše bilo u ustašama,kasnije u emigraciji.Iz koje kuće je pop iz te je bio i jedan udbaš.Doušnika što “krupnih”što “sitnih “riba ko “plive”.Najbitnije….ko danas upravlja hrvatskim narodom…..UDBŠKI SINOVI i podikoja”guba što se najela”,pa sad gora od onih što su im ćaće progonili.

 • Pa zar nije keščanski oprastati moramo naprid nas savjetuju zaboravi oprosti a vi tribali neke privrlegije mimo nas zrtava komun:terora.

 • E moj pratre svi su oni oko vas.Samo su haljine prominili.Bilo je i svećenika udbaša a ima ih i danas koji ruše “CRKVU”

 • To treba po malo istraživati onaj ko je zadužen za to…
  A tvoje je da gledaš kako narodu pomoći, svaku misu,krštenje svadbu,sprovod preskupo naplatiš i uživaš u njoj.
  Zašto se ne zapitaš taj ko ti daje i odvaja iz svog depa zadnju marku,da nije bio na godišnjem odmoru ima 10g…i da ne nabrajam dalje…
  Koji ste vi prevaranti postali,gori od kamatara.
  Napisa bi ti i ime i prezime,ne mogu radi djece.
  Samo vas prošlosti i gluposti zanimaju,kako vas nije stid svimladi odoše vani…ostavljaju svoje kuće i djecu…stoko jedna,HDZ,SDP,HSS …
  Lopovi
  Čistoća,poniznost i siromaštvo 🙈

 • La prova che quello dei 66 Francescani è un cammino di fede che li ha portati al Martirio è dimostrato dalle apparizioni della Gospa a Medjugorje. Martirio preceduto ed arricchito da quello del Beato Cardinale Stepinac anche lui vittima del regime di Tito.

 • Pred Izbore, kako bi on zapoceo pricu a oni nastavili pricat protiv sebe iz nekid davnih dana, kako bi kezikomnoprali guzicu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.