Fra Mića Stojić ‘popljuvao’ WHFest, MFF i fra Dadu Milasa, a veličao Karamarka

Tijekom četvrtak ujutro nekoliko hercegovačkih portala prenijelo je kolumnu fra Miljenka Stojića s portala HRsvijet. Naknadno se uspostavilo da je zbog sporne riječi ‘bezbožnička’ autor ili urednik na portalu HRsvijet izmijenio sadržaj rečenice. Također, donosimo vam printscreen sa jednog portala koji je također prenio kolumnu u originalnom obliku kao i portal Jabuka.tv. Isto tako iz reagiranja studenta Grge Mandića, koji navodi spornu riječ ‘bezbožnička’ da se zaključiti da je na HRsvijetu tekst naknadno promijenjen. Portal Jabuka.tv uvijek je prenosio tekstove, pogotovo kolumne, bez ikakvih intervencija (pa čak i ako ima gramatičkih grešaka), no ovakva vrsta manipulacije i promjene teksta naknadno, neće proći kod nas. U nastavku vam prenosimo originalni i prvotni tekst kolumne ‘Podne je’:

kolumna

Kolege s portala Grude-online također su prenijele kolumnu u originalnom obliku, kao i urednici mnogih drugih portala koji su među prvima prenijeli tekst. Naknadno je na HR svijet sporna rečenica izmijenjena

Prošao West Herzegowina Fest, prošao Mediteran Film Festival, prošao…, što ono još u Širokom Brijegu? Da, gledano s te bajne građanske, bezbožničke, strane. A gledano s one vjerske i nacionalne rekli bismo da je prošla Velika Gospa, blagdan koji nijedan širokobriježanin, ako ikako može, nastoji ne propustiti. I ne samo on. Mnogi se sjećamo kako smo pješice hodočastili našoj Gospi na Brig. On je jednostavno naš i nastojimo ga čuvati. 

(fra Miljenko Stojić | HRsvijet.net)

Bilo je još događanja ovih dana. Uzmimo za primjer predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Posjetio je Herceg Bosnu i franjevački samostan na Širokom Brijegu. Trenutni predsjednik hrvatske države Ivo Josipović posjetio je Mostar i »region«, dok je na Širokom Brijegu posjetio mjesni hotel. Nakon toga priča se preselila u medije. Tko je što rekao i kamo je tko trebao ići. O Josipoviću rekoše da je potpisao neku deklaraciju u »regionu« o pronalaženju nestalih osoba. Teško je iz tih izvješća razabrati kako su nestali. Očito dotični o tome nije govorio. Mi, s druge strane, znamo kako je zapravo bilo. Neki nas, najprije s crvenom zvijezdom petokrakom na čelu kakvu Josipović voli, nemilosrdno napadoše, a poslije bez nje. Hvala Bogu, izgubiše. Rekosmo neki, baš tako. Obično ih imenujemo velikosrbima i slično, ali bili su tu i Jugoslaveni, i Britanci, i masoni, i… Nemojte mene pitati, pitajte bilo koga na ulici i to će vam reći. Osmjeli se i trenutni hrvatski ministar branitelja Predrag Matić Fred pa ispali da naši susjedi ne će dobiti suglasnost za ulazak u EU dok ne budemo sigurni u njihove iskrene namjere. Čovjek bi mu zapljeskao da nije pratio što je do sada govorio. Ali približili se predsjednički izbori, Karamarko neumoljivo iznosi ono što većina Hrvata misli pa se mora, barem na kratko, i ovakvim putem ne bi li se Josipović nekako dokopao i drugog mandata.

Očekujem stoga da obojica konačno posjete Herceg Bosnu. Karamarko je to već učinio. Upravo na njezinu obljetnicu, da ne bi bilo zabune. I nije lupetao. Između ostaloga jasno je i glasno rekao da BiH ne će u EU i NATO dok Hrvati ne budu ravnopravni te da će se sigurno petljati u bosansko-hercegovačka događanja jer je BiH druga domovina hrvatskog naroda. Za mnoge nečuvena priča, iako je potpuno u skladu s onim što kaže nesretni Inzko koji ga ipak zbog ovakva govora ne će pohvaliti. Taj reče da očekuje da političari daju razumljivo objašnjenje građanima. Pritom ih, podrazumijeva se, pouči što bi oni to trebali govoriti. I tako Karamarko ipak izvisi.

Čini se da Karamarko ne će izvisiti kod većine hrvatskih građana, unatoč tome što ga razvikani mediji pod palicom tuđih ruku uporno proglašavaju nevoljenim među pukom. Iz dana u dan iznosi istinu hrvatskom puku. Ona se između ostaloga ogleda i u tome da su nam pod plaštem »socijalizma s ljudskim licem« lagali 45 godina i neumoljivo nas proganjali. Došao je Domovinski rat i uspjeli smo se iščupati ispod njihove čizme. Međutim, kad su nas uspjeli prevariti, zbog raznoraznih razloga, tamo početkom ovoga tisućljeća, sve je naglo krenulo nizbrdo. Zaduženi smo do grla, životni standard nam neprestano opada, posla nema, izmiješali nam blagdane i nastoje skinuti obilježja, jednostavno pretvaraju nas u bezličnu masu koju možeš mijesiti po svojoj volji. Dopustimo li to proglašavaju nas svjesnima, kritičnima, s daškom svježine koju donosimo. Naravno, takvi se izruguju Karamarku i njegovima dok pomoću objavljenih slika razabiru da je prošao putem ubijenih širokobrijeških franjevaca. Uhitili su ih, zatvorili u samostansku zbornicu i onda izvodili jednoga po jednoga riječima: »Sada ti, druže«. Izišavši on bi upao među skupinu vojnika koja ga je psovala, tukla i vukla, a onda ga upucala nabojem u zatiljak i zapalila u ratnom skloništu. U širokobriješkoj samostanskoj crkvi sada počivaju tijela 24 ubijena franjevca na raznim mjestima, ne samo u samostanskom vrtu. Izaslanstvo HDZ-a uz to što je čulo priču o svemu što se dogodilo, rado se pomolilo kad je kucnulo podne na nekada ranjenoj širokobriješkoj crkvi, crkvi koju su komunisti nastojali srušiti s 296 topovskih granata. Uvjeren sam da se Ivo Josipović ne bi pomolio, unatoč tome što kraj sebe ima Josipa Leku koji je odrastao u franjevačkom sjemeništu ili franjevačkoj stolariji na Širokom Brijegu, svejedno. Jer nije to u žarištu građanstva, humanizma, ljudskih prava…

Dalibor Milas vjerojatno o svemu ovome ne će ništa reći ovih dana, jer se zabavio drugim, važnijim poslovima. Odlučio je ni manje ni više nego napustiti svoj franjevački i svećenički poziv. Pa je uputio puku svoju riječ o tome, onako preko Facebooka i medija, u stilu brzorastućih zvjezdica. U njoj malo više humanizma, a malo manje kršćanstva. Ne znam, možda ga je upravo to odvelo na ovaj korak, to guranje na građanski štih. Bilo kako bilo njemu je se sada snaći, što i sam priznaje. Vidjet ćemo kako. Otišao je u Graz da bi tamo nanovo počeo. Nakon što prođe određeno razdoblje hoće li se vratiti s još više humanizma, a još manje kršćanstva, kao predstavnik Styrie za krajeve u »regionu«, kao odrastao čovjek koji je ozbiljno zagrizao u život, kao…, ne znam, bit će valjda nešto od toga. Dotle ga određeni i dalje uvlače u svoje mreže pa se pitaju je li politički nepodoban i zbog toga treba otići. Brane to time da je kritički promišljao stvari oko nas i objektivnom analizom svih mana vladajuće hrvatske politike u BiH, unio dašak svježine, a uz to privukao i veliki broj mladih ljudi, dotada često i nezainteresiranih za Crkvu. A onda navode i da je progovorio i o lošoj strani nametanja građanskog identiteta i da je se pitao što je s onima koji već imaju svoj građanski identitet? Očito nije ih shvatio ili to nije htio pa na tome temeljim nadu da će ipak svoj brod upraviti pravim putem i nositi u srcu da se treba pomoliti ne samo kad otkuca podne nego i u drugim prilikama. Nema humanizma bez Boga, ni Boga bez humanizma i uvijek moraju biti u ravnovjesju. Tako mudre knjige kažu.

Neke loše knjige očito su čitali oni iz ISIL-a. Redom tamane koga stignu. Čak i one koji su pristigli pomoći im iz BiH i s Kosova. Navodno, nisu dovoljno pravovjerni u prakticiranju islama. Toliko su radikalni da je protiv njih ustao i saudijski kralj Abdulah. Prorekao je da će za mjesec dana stići i do Europe ako ih se ne zaustavi. Je li u pravu? Sjećamo li se uvoženja mudžahedina u BiH tijekom Domovinskog rata? Svi su za to znali, ali svi su glumili da ništa ne vide. Očito je moćna ručica stajala iza svega. Pa su onda ti učenici usavršili znanje i rasijali se po svijetu, s tim da ih je nešto ostalo i u BiH. Sada ih ponovno imamo na okupu, ali kao one koji ne kreću na BiH nego na čitav svijet. Stoga mi se čini da bi nažalost kralj Abdulah mogao biti u pravu. Međutim, ponovno se mnogi prave da ništa o svemu ne znaju. I guguču o međureligijskom dijalogu. Samo, tko i s kim? Europa je izgubila svoju bit, ona nema što reći opijenima vjerom u njihovu sliku Alaha, pa ma koliko je ta opijenost u sebi kriva. Europi ostaje samo rat, drugo ništa nema za ponuditi. No, hoće li to smiriti ovu krizu? Mržnja na mržnju stvara samo još veću mržnju. Europa ima mogućnost pobijediti samo ako se ponovo vrati Bogu. Tada će moći i ratovati, ako treba, ali na ispravan način. Dokazali smo to u Domovinskom ratu. Pobijedili smo tada i mudžahedine i sve koji su stajali iza njih. Taj put je, dakle, sada pred čitavom Europom, ili još bolje pred čitavim Zapadom. Nuklearno oružje ništa ne će riješiti, samo može donijeti neviđenu patnju mnogima. Možda oni to upravo i žele, možda, ovi pokretači iz sjene.

Razmotrivši sve ne budimo slični talijanskom svećeniku u pokrajini Emilia-Romagna. Muslimani su ga prozvali don Kalif, toliko je zanijekao svoju vjeru i približio im se. Radije budimo to što jesmo, pročistimo svoj humanizam i svoju vjeru. Tada je, naime, jednostavno živjeti te će nas početi cijeniti i naši protivnici. Podrazumijeva se, uzvratit ćemo im istom mjerom.

fra Miljenko Stojić | HRsvijet.net

REAGIRANJE STUDENTA NA KOLUMNU FRA MILJENKA STOJIĆA:

Na redakcijski mail portala Jabuka.tv stiglo je i reagiranje studenta diplomskog studija vanjske politike i diplomacije Filozofskog fakulteta Mostar, Grge Mandića, na kolumnu ‘Podne je’ fra Miljenka Stojića kojeg prenosimo u cijelosti:

Franjevci su nedvojbeno mnogo doprinijeli očuvanju, obrazovanju i prosperitetu svoga puka kroz povijest te ostavili dubok i neizbrisiv trag u svojim vjernicima i čitavom domicilnom stanovništvu ovoga podneblja. Danas, usudio bih se reći, svjedočim nešto drugačijem pristupu tih franjevaca sredini u kojoj oni djeluju. U tekstu kojeg je 3. rujna 2014. objavio portal hrsvijet.net, a kojeg je potpisao Miljenko Stojić, pronašao sam se kao bezbožnik, naravno slijedeći logiku autora, i to me nije nimalo ostavilo ravnodušnim.

Oni koji žive i poznaju duh ovoga grada znaju koliki i kakav utjecaj imaju franjevci s Brijega na društveni, politički, kulturni i svaki drugi aspekt ovoga gradića. Dakako, ne svi franjevci, već oni koji su se ustoličili na našem Brijegu držeći za sebe da su etička, moralna i okomita i vertikalna dimenzija ovog mjesta, ponekad zaboravljajući da su i sami od krvi i mesa.

Prožela me misao i znatiželja zbog čega moji briješki franjevci još uvijek žive u prošlom vremenu, vremenu u kojem su njihova braća doživjela tragičnu sudbinu zlog političkog sustava zbog kojeg su oni danas zakinuti u promišljanju i vrednovanju stvari i događaja iz perspektive i konteksta vremena u kojem mi sada živimo. Misle li naši franjevci na nas mlade koji nismo u tolikoj mjeri opterećeni prošlošću, a što, de facto, ne podrazumijeva nepoštivanje i nerazumijevanje prema njenom bremenu koji nam se nametnuo nasljeđem?

Svjedok sam da se u ovih mojih kratkih dvadeset i pet godina na mom Brijegu izmijenilo mnogo franjevaca, starije i mlađe braće koja se, očito, nisu u svemu slagala s ustoličenom braćom a koja su pokazivala trunku moderne misli, toliko moderne da su pokušali, osim duhovnog, uložiti i malo materijalnoga u naš sveti Brijeg, koji su vlastitim rukama doprinijeli vidnoj promjeni svetišta, a danas svoj poziv služe u malim, zabačenim, župama. Gdje je vaš živući brat karizmatik, također mučenik prošlog režima, čija se molitvena skupina, unatoč podlim ucjenama pojedine braće s Brijega, ne želi odreći svojega osnivača molitvene skupine?

Zašto kroz svoja “objektivna” i iz “mudrih knjiga” osviještena i prosvijećena promišljanja ne razmišljate o vašoj franjevačkoj braći s kojima dijelite kuloare našeg briješkog samostana, braći koja su korespondirala s totalitarnim režimom i s kojima još uvijek dijelite isti stol za kojim objedujete? Oprostite mi na drskosti, no, jeste li vi zapravo toliko ispravni koliko se doimate i kako se ponašate?
Kritizirati odluke mladog, sad već bivšeg franjevca Dalibora Milasa, osobe koja prvenstveno želi biti iskrena prema samoj sebi, a zatim i prema nama ostalima nije odraz vrline jednog prosvijećenog i obrazovanog čovjeka, kamoli jednog svećenika. Dalibor Dado Milas može biti samo krivac koji je privlačio velik broj mladih ljudi i vjernika na sastanke, druženja i molitve. Njegov pristup i komunikacija sa mladima po mnogo čemu se razlikuje od vas starije braće. Ne primijeti li se to samim odazivom i sljedbeništvom mladih vjernika? Zbog čega biti nešto što zapravo nisi pa i kada svećenički poziv nije ono što mlada osoba uistinu osjeća, da zavaramo sebe i druge?

Prestanak, ili bolje rečeno, smanjenje hodočašćenja našoj Gospi na Brijeg nije sabotirao jedan West Herzegovina Fest, ma koliko on bio bezbožnički i nenacionalan odnosno, kako to Miljenko kaže, građanski. West Herzegovina Fest je festival koji nudi mladim ljudima mogućnost da svoju kreativnost i energiju iskažu kroz glazbu, film i književnost te da se na taj način potakne i stvori stvaralačka atmosfera ovoga mjesta koje u sebi skriva mnogo talentiranih mladih ljudi. Ni Mediteran Film Festival nije doprinio smanjenju hodočasnika na naš Brijeg. Mediteran Film Festival je festival dokumentarnog filma u našem gradu, no ono što je važnije od samog festivala jeste činjenica da taj festival proizvodi filmove, animira i obrazuje mlade kako da idu putem sedme umjetnosti.

Mediteran Film Festival je, upravo zbog nedostatka razumijevanja kojeg Miljenko zorno iskazujete kroz svoje tekstove a koje dijeli i veći dio našeg stanovništva, poznatiji van granica ove naše zemlje i više cijenjen doli kod nas samih, nažalost. Ako se Miljenku učinilo da se broj vjernika smanjuje na nedjeljnim misama, zašto hrli kritizirati manifestacije koje se održavaju u svega par ljetnih dana? Zašto ne promišlja i ne preispita sebe i svoju braću i njihovo zalaganje i pristup svojim vjernicima, naročito mladim vjernicima, u današnjem vremenu? Čemu tolika salva klevete i neistine na nešto što je, makar u ljetnom periodu, oživilo ovu većinom ustajalu sredinu?

Smatram da će prije jedan Tomislav Karamarko, koji je vjernik u istoj onoj mjeri koliko i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, doprinijeti gore navedenome, ma koliko simbolično bilo što nas je posjetio na obljetnicu nečega što odavno ne postoji, i za što vjerujem, njega iskreno neće biti briga kada izbori prođu. No, zar nam ponovno, kao i vaša braća s oltara, poručujete za koju politiku da se opredijelimo? Ne vjerujem. Uostalom, Velika Gospa, s devetnicama koje joj prethode, ne bilježi pad posjećenosti vjernika, upravo suprotno.

Kako razumjeti i promišljati događaje i zbivanja u politici, osobito u međunarodnim odnosima, iz perspektive jednoga svećenika, a govoriti o Deklaraciji o rješavanju pitanja nestalih, koju su u prošlom tjednu u Mostaru potpisali predsjednici država Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kao o „nekoj deklaraciji u regionu“. Uostalom, poštovani svećeniče, zar i sami ne radite istu stvar hodeći „Stopama pobijenih“ i tragajući za kostima pobijene i nestale svoje franjevačke braće?

Grgo Mandić
Široki Brijeg
4. rujan 2014. 

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

 • Posjetio bih fra Micu stojica da u drugom svjetskom ratu nisu poubijani samo fratri vec i puk koji nista manje nije vrijedan i ispacen, velicati jednu zrtvu a zaboravljati drugu ne ide, politicari dan danas tako cine svako selo ima poubijane hrvate u nasoj opcini gdje se oni spominju, mozda sto nisu bili skolovani ili ili nisu zivjeli od lemuzine ne znam razlog, al znam da je njihova zrtva velika samo zaboravljena, u tekstu se govori o krscanstvu, al kakvom krscanstvu, karamarkovom i covicevom, Gospodina Isusa nigdje, samo kritika na kritiku ako nije prozvakano kroz jezik politicke opcije na vlasti ne vrijedi se javiti tomu kritika MMF, WHF, fra Dalibora Milasa, mozda sve troje ne valja al gdje se spominju lopovi i zlotvori na celu sa Draganom Covicem, kad se nesto kritizira treba ici objektivno i sirokogrudne, a ne po nalogu partije, lijep pozdrav Bog i Hrvati !

 • Pa isti ti koji su bili na WHF i MFF bili su i na devetnicama i misama uz Gospojinu. Pitam se šta priča ovaj čovjek koji bi i sada bacao anateme na one koji ne misle baš kao on. i polako nas vraćao u sredniji vijek. Je li to neki novi hamas ili fundamentalizam ili nešto treće.

 • Tko je on , da pljulje po festivalima tipa West Hercegovina,Mediteran film , popovati jednom mladom svećeniku kao što je bio fra Dalibor Milas, a
  prije godinu i nešto i on je bio jedan od svećenika , koji je tkz.tajnim glasanjem potjerao jednog poštenog i dragog svećenika fra Sretana , šta on ima nama vjernicima dijeliti prodike tko je od političara dobar ,tko nije , moglo bi se o tome puno pisati , ali za ovaj put dosta.

 • Fratre, u crkvu i među sirotinju, a pusti nam ovo moralno i političko predavanje. Ponašanje pojedinih vas je odvratno i u najmanju ruku degutantno. Mišljenja sam da je pogrešan fratar (Milas) napustio službu. Da se ponašaju i rade po savijesti davno bi neki otišli.

 • Zbog ovakvih likova Hercegovina je svjetlosnu godinu kulturno u zaostatku od Hrvatske. I onda se cudimo kad nas iz RH smatraju seljacima, primitivcima itd.

 • Kako se u vama neprimjetno rađa partizanski duh vi bi ponovno pratre ubijali. Što se tiče pobijenog naroda mislim da ih se i sama rodbina odriče i ne održava spomen na njih ne vidim ih puno na Blajburgu a pobijena im je cijela obitelj priklonili se partiji na napadajte Miljenka on je ok

 • Fratre čuo si propovjed na prvi dan Devetnica, fra Maria Knezovića, koji kaže da se treba suzdržati od zvižduka ali i od pljeska jednim ili drugima. Ja bih bio najsretniji kada bi sve ovako biti kao što Karamarko kaže, ali povijest nas je učila drugačije. Zaboravljaš iz čijeg ureda je Karamarko izišao? Nadam se da neće biti kao i njegov učitelj Mesić, ali kažem opet, povijest nas je učila drugačije. A što se tiče fratra Milasa, moli za njega, nelikuj nad njegovom sudbinom.

 • Zasto ne podrzite nasu opciju? Necete jer ste indoktrinirani iznutra i vec ste unaprijed donijeli stav. Budite posteni kao i moji prijatelji iz HDZa da je to vasa slabost i nemoc. Drugo okanite se muslimana jer je Krist uspostavio zakon ne samo na Zemlji nego u cijelom Svemiru. Sve je vec otkupljeno a ja kao i cijeli ovaj narod ima jednu jedinu ceznju da nam vi braco doneste zivog Krista tj.radost radosne vijesti.Sto se tice anomalija u drustvu tu bi se sa vama slozio nema humanizma bez zivog Boga. Mir i dobro.

 • Ljudi moji, je li moguće da smo dovde stigli? Je li moguće da u i Širokom žive i ovakvi komunistički maloumnici? Očima ne vjerujem!

 • Ja ne znam o čemu vi ljudi ovdje pričate. Niti vidim da fra Mića nekoga hvali, niti da nekoga napada. Koliko znam fra Miću, a znam ga, to nije svojstveno čovjeku kakav on jest. Fra Mića je prije svega jedan od najpismenijih ljudi u Hercegovini, koji je dosada napisao dvadesetak knjiga, a onda i jedan od najpoštenijih. Ako ima fratra u pravom smislu te riječi, ona je to fra Milkjenko. Samo ima jedan problem, odgojen je kao domoljub i katolik, i to je jedini njegov “problem”. Njegovu vrijednost prepoznaju i u Vatikanu, jednako kao i u Širokom Hercegovini, Zagrebu… osim šačice, nažalost moram to reći, Širokobrijeških narkomana, koji jedinbi to ne vide. “Šeširić” i “repić” i njima slični odavno su izgubili kompas, tako da izazivaju podsmijeh gdje god se pojave ti “kulturnjaci. Fra Miljenko, glavu gore, ne obaziri se, Široki je uz tebe. Osim ovih pet-šest izgubljenih slučajeva, komunističkih isprdaka. Pozdrav!

  • Jeli ovo fratar sam sebi napisao komentar? Pa zar ne vidite da ste zabrazdili, da je dosta i da kvarite ugled čitavog reda. Pa ugledajte se na župnika Stipu, fra Sretana, fra. Josipa, fra. Vinu… i toliko prekrasnih ljudi, svećenika koji ispaštaju radi šačice ambicioznih klipana koji rastjeruju narod iz crkve. Ma nećete je uništit, nećete ni narod sablaznit toliko da potpuno okrene leđa. Ovaj fratar je napisao : ” Europa ima mogućnost pobijediti samo ako se ponovo vrati Bogu. Tada će moći i ratovati, ako treba, ali na ispravan način.” U njegovoj je kolumni toliko srdžbe i maloumlja koja nema nikakve veze sa Isusom. Zar vas nije Boga strah, okanite se naroda, dajte svećenicima koji imaju što reci prostora, budite dostojanstveni povucite se. Sablažnjavate narod. Dođe mi da plačem jer se zbog ovakvih svećenika blati i omalovažava čitav red.

 • Fra Sreten je sretan u Drinovcima 😀
  Fra Miljenko okani se politike i analiza svoje subraće. U ovom trenutku oba ste mi ista samo što se nalazite na suprotnim stranama s tim da sam ja u sredini.
  Mir i dobro

 • Nikad mi nije bilo, ni ti će mi biti jasno,kako kod nas ima nekih ljudi koji bi fratrima , svećenicima određivali što smiju, a što ne smiju. Proglašavati neke fratre degutantnim, odvratnim ili zatucanim , mogu samo i stvarno oni koji su itekako i zatucani i zaglupljeni, a ponajviše zlobni. Zašto bi fratar morao govoriti samo o Vjeri, o Crkvi, o sirotinji, a ostalo ga se kobajagi ne bi smjelo ticati. Ima potpuno pravo fra Mića Stojić govoriti o stvarnosti koja nas okružuje.O stvarnosti koja nas guši, tlači i ne da nam ići naprijed. Najjadniji su mi oni koji govore fratre šuti , tvoje je da moliš i da po mogućnosti ne izlaziš van samostanskih zidina. Iz takvog skučenog , primitivnog , zaostalog , i rekao bih komunističkog načina razmišljanja i dolazi i proizlazi svako zlo koje se uvuklo medju nas i ne da nam disati. Valjda bi po njima o stvarnom svakodnevnom životu trebali samo misliti i promišljati mi “slobodni građani” i sljedbenici bratstavai jedinstva u ovim skučenim više ili manje regionalnim okvirima. Zato nam i je ovako kako nma je. Jadno , da ne more bit jadnije. Zato što se pitaju uglavnom idioti svih vrsta i politički poslušnici, zagovornici tzv. građanske opcije. E, PA S TAKVIM GRAĐANIMA I LIBERALIMA, daleko će mo dogurati i već smo dogurali. Dogurali su nas do pred provaliju, samo treba još učiniti odlučujuči korak, kako bi se sunovratili u ponor iz kojeg se ne izlazi baš lako. A, U TAJ PONOR NAS NISU DOVELI NI FRA MIĆA STOJIĆ, NI LJUDI IZ CRKVE.Kad bi se oni pitali , svima bi nam bilo itekako bolje. Tko god kaže da nije tako licemjer je i lažac. Pa ,tko je pozvaniji od Crkve ukazivati na sve probleme koji nas tište. Na sve probleme koji nas polako , gotovo neprimjeto okružuju , i vuku tamo gdje nam nije mjesto. Pa, zar nas upravo političari nisu doveli tu gdi i jesmo?Ili su možda crkveni ljudi krivi za sve zlo koje nas snađe i još uvijek snalazi.Nikada Crkva ne naučava zlo i naopako!Upravo obratno.Dužnost je Crkve svakodnevno ukazivati na sve ono loše što nam se događa u obitelji,u široj zajednici, i u konačnici Domovini. Pa zar u Kristovom učenju , glavna odrednica nije -Ljuba i Mir. Da, upravo mir i ljubav. I onda se nađu pametnjakovići kojima smeta Crkva , a ne smetaju im svi oni stvarni “Vladari iz sjene”koji vuku stvarne konce , kako bi nam bilo loše i lošije. Ukazivati na te stvarne činjenice , nije nikakvo miješanje Crkve , u tzv, građanske stečevine ili slobode pojedinca. Oni koji se “prave “da to ne vide ili su stvarno glupi i zaglupljeni stvarnošću koju ne vide onako kakva ona u svojoj biti i jest, ili su zlonamjernici u službi nekih interesnih lobija. Zašto svećenik ne bi imao pravo ukazivati na vidljive probleme svoga naroda ili zemlje u kojoj živi?Pa valjda nije ni taj svećenik došao s Marsa , ili tko zna odkud da nema pravo o tom govoriti.Dobro reče fra Mića -mržžnja samo rađa mržnju i ništa više. Od mržnje nikom neće biti bolje. Samo se onda mora postaviti pitanje ,kome je to u stvarnom interesu , da nam je svima gore. Da smo okruženi onima koji su strano tijelo u krščanskoj Europi. Onima koji dolaze u našu vlastitu kuću, govoreći nam kako je naša vjera pogrješna, lažna i isprazna. Kako oni eto upravo imaju sjajna rješenja za nas. Promjenimo vjeru, odbacimo stare svjetonazorem prigrlimo tzv, njihovo novo učenje , i onda če poteći med i mlijeko u potocima. N

  • Prijatelju moj, problem nije samo u tome šta je napisao nego KAKO je to napisao. Zašto se onda njega nebi kritiziralo. I on je čovjek, ali opet mislim da na nekoj moralnoj razini svaki “posao”, zvanje, nazovi kako to hoces treba imati neku moralnu normu, i zna se šta dolikuje nekome da rekne i na koji način nešto da rekne. S obzirom koliko je prašine digao ovaj tekst, zar stvarno misliš da je jednom fratru potrebno da provocira ovakve komentarekoji nisu bas mrznja ali jesu ogorcenost. Zato narod i odredjuje fratrima šta bi trebali a šta ne. A mislim da bi trebali propovijedati vjeru a ne pisati tekstove koje bi istočnjaci mogli tumačit ko novi križarski pohod.

  • Svaka nova rečenica, u ovom tvom slučaju komentar također počinje velikim slovom. Ne će je ispravno po novom pravopisu . Zato bolje šuti o stvarima o kojima nemaš pojma .

 • Da podsjetim one koji ne znaju: fra Miljenko Stojić je jedan od malobrojnih koji ne samo spominje pobijeni “puk Božji”, nego i praktično radi za taj puk. Naime, dosada je predvodio i još uvijek predvodi traganje za poklanim pukom, ali i, što je još važnije, predvodi ekshumacije tih nevinih malih ljudi. I na žalost ovih koji ga nepravedno napadaju i blate, ne kani prestati. Fra Mića, samo naprijed!

  • za mila Boga kako to pomaže narodu aaaaaa ne mogu više. Daj narodu riječi Božije jer je očajan i jer mu treba radosna vijest!!! Bog te voli, s tobom je, ne možeš napravit ništa da te prestane volit, život je prekrasan, očaj je besmislen, nitko ti ne može oduzet radost življenja ako si svjestan zraka, neba, trave, zvijezda, ljubavi, rađana, čuda života, živi, voli… nitko mu to više ne govori ako sam kući ne čita evanđelje. Eto to je njihova primarna zadaća, širiti radosnu vijest!

 • Za 12: Da išta znaš, znao bi da se “neću” ili “neće” piše zajedno po novosadskom yugo-pravopisu. I ne podcjenjuj najpismenije među nama. Zna fra Mića više nego ti misliš. I kad smo već kod pravopisa, na početku rečenice dođe veliko slovo. Pozdrav tebi, umišljenko, nisi svjestan koliko si nesvjestan!

 • bože sačuvaj pojedini fratara svagdje zabadaju nos i ništa nam nebi dali da živimo ..smeta im whf,mff sve im smeta zato što oni nemaju korist od toga…zabadaju nos i gdje treba i ne treba, majke mi kakvo je vrime došlo morat ćemo ih pitati kad ćemo spavat s mužem …svaka čast bogu i crkvi trudim se biti vjernik tj. živjeti 10 božjih zapovjedi mada nemogu u potpunosti ali brate pojedini fratri su sotone za katolički narod fuj..

  • šta pratrina? šta Hrvatina? kakvi su to izrazi… vrijeđaš naziv moga naroda, tj. ime Hrvat…nismo kerine ili psine da nas nazivaš sa nastavkom -ina.. bespotrebno kritiziranje, mislim neosnovano i krajnje ponižavajuće za mene kao širokobriježanina. probam ići na sve manifestacije u mom Brijegu pa tako i na ove… a Devetnice su mi kao i svaka druga misa i euharistijsko slavlje i odem kad god mogu a to je često…izgubili ste kompas u moći koji imate skupa sa vražikom vlasti na čelu sa Draganom Čovićem…ko s vragom tikve sadi…..

 • Autor je stavio “glup” provkatorski naslov i njime sugerirao svima koji ne čitaju da regairaju i kontriraju. O festivalima nije rekao ništa loše, ostalo ne bi komentirao iako i tu ne p ništa loše nego onako kako je. Ne uvija kao ostali a očito da to ljudima smeta.

 • Kako ste samo naivni, u uvodu je gospodin koji uređuje ovu stranicu dodao par riječi da bi vas razjarili, tipa bezbožničke, što ispada da je fra Miljenko rekao da su građani bezbožnici a što uopće nije istina, i samim time ne pljuje ni u kojem slučaju po WHF-u i MFF-u.

  A osobno ne podržajem nijedan dio njegovom originalnog teksta, samo upozoravam na manipulaciju…

  • Istina, radi se o veoma pretencioznom naslovu. To što se administrator politički ne slaže sa osobama spomenutima u tekstu, ne znači da može čak i mijenjati sami tekst, tj. riječ ‘bezbožničke’ u originalnom tekstu nema. Uostalom, tko želi neka pogleda originalni tekst na portalu hr svijet

   • Pa da, bez riječi ‘bezbožnička’ u ovome tekstu se ne dovodi u pitanje nikakvo pljuvanje po WHF-u i MFF-u, urednik je ubacio riječ ‘bezbožnička’ i ‘nacionalna’ da bi mogao dobiti bombardirajući naslov a mudro stavio potpis i web adresu originalnog teksta ispod uvoda koji je izmijenio ako bi bilo potrebe za kasnijim pravdanjem….

    • jesi ti glup ili se pravis glup? ili si pak Mića sami pa se opravdavaš na svakom portalu gdje stigneš? jesi možda razmislio da nisu na hrsvijet sklonili tu riječ? ja sam odmah išao i tamo i tekst je originalan i ovdje, i tamo je to sve pisalo, samo su maknuli i ti sad zapravo manipuliraš ljudima..

     • Nisam Mića, dao sam komentar ovdje i na ABC portalu, kako bi mogao biti on kad sam tamo dao komentar sa svog pravog profila i pri tome rekao da ne podržavam nijednu riječ iz teksta već samo dajem osvrt. Ako je istina da je to bilo takvo u originalnom tekstu onda se ispričavam…

      • pišeš sa takvom sigurnošću kao da se na stranici ne mogu raditi izmjene i optužuješ jabuku za nedjelo, a zapravo je izvorni tekst izmjenjen…ali dobro … bitno je da si uvidio da si pogriješio, a ljudski se ispričat i oprostiti…

 • Vide Mike, vidi Mike, dobio zadatak od moćnika da se oglasi na ovakav način.Pa ljudi moji , je li ovo moguće, šta se ovo dešava na našemu svetom Brijegu? Samostan, crkva i svećenici pod potpunom kontrolom političke vrhuške. Heeej, pa o Karamarku govori na ovakav način, ne možeš vjerovati. Govori ono što sigurno ni sam ne misli, jer se zna da je Karamarko i oni što su ga vodali po našem svetom mjestu, sušta suprotnost od onoga kako ih predstavlja fra Mika.

 • da običan razvedeni čovjek pokuca ovom fratru na vrata dobio bi šaku u glavu,ali kada dođe razvedeni Karamarko onda ga se dočeka otvorenih ruku kao i one lopine iz kradezea…
  a što se tiče WHfesta,prečudno je da tako organizirana i fantastična priča traje već godinama…momci svaka vam čast,pustite ovakve čobane što pišu protiv vas.bez uvrede čobanima

 • narode ova vlast udara novcima po pratrima a pratri po narodu koji se odupru sve ovlasti izgubi , svjesni vidimo i sutimo. Ma 50 posto su gori od puka . Nedajite milostinje ni redovine imamo oko sebe sirotinje koja su potrebna a ne pratrima i biskupu. Bog je kod siromasni a ne kod zavjetovani na siromastvo a tajkuni veci nego kladionicari. Ruzici su zatrali pedofila ima 3mj. A sutite pasete poslali jelica sveta covika u vatru . Fra mica u ovim kritikama si djava te sve na vlasti u provinciji i biskustvu i hdz.u.

 • Bilo manipulacija ili ne, nama trebaju svecenici tipa Dade Milasa, fra Sretena i sl. ako jos koji ima. Ostalo su sve pijuni vlasti,koji suradjuju sa svakom vlascu da bi njima bolje bilo.Kad ste culi da je neki svecenik otisao u neke sirotinje ili im dao koju marku?Ma ja to nikad nisam cuo…Oni samo gomilaju bogatstvo i grabe novac od naroda, a za narod ne daju nista. Koliko samo morate platiti sve crkvene obrede, placas po ukopu 60 misa i jos cili zivot placas svake godine godisnjice…Da ne spominjem blagoslov koji se samo ovdi kod nas uzima i nigdi vise u krscanskom svitu. A sjetimo se sv. Franje koji je bogatstvo poklonio sirotinji i otisao zivit u pecinu. Naravno da mi ne trazimo od njih da zive u pecini, ali mogli bi biti puno skromniji i pomagati potrebitima.A njima je ko bubreg u loju pa kako te onda moze biti briga za narod?

  • a najgora riječ u svemu tome je plaćanje misa? ko je platio, njega se čita prije, ko nije i ne čita ga se..šta će sirotinja i oni koji nemaju da plate? ko ih jebe ili? nažalost sve je otišlo u kurac…rekao je ako se dobr osjećam fra mario na prvom misi devetnice: kakvo plaćanje misa? zar se misa može platit? to je izgubilo svaku smisao ako ju je ikad i imalo…plati pa da se za te moli…

 • ne napadajte Jabuku kako vas stid nije oni su uvijek sve prenosili od A do Z, a tekst je izmjenjen na hr svijetu, jutros su svi portali prenijeli originalan tekst

  • tako je, još sinoć sam pročitala kolumnu na hr svijet i jutros vidim da je glasbrotnja jabuka grude i neki portali prenijeli taj tekst, kad se digla hajka na facebooku i u komentarima tekst izmijenjen na hr svijetu pa se sad udara po najobjektivnijem portalu u hercegovini jabuci portalu koji su uvijek prenosili sve onako kako je i napisano

 • Možda da su zovnuli fratre da otvore WHF i MFF i popiju koju, onda im vjerojatno ne bi smetalo…. Meni osobno se povraćalo kad sam vidila Karamarka i Čovića u samostanu. Ovo razmišljanje koje ima Mika Stojić jednostavno ne prolazi više kod mladog svijeta. Šta nekoga od 25 godina više briga i za ustaše i partizane i Herceg Bosnu… Stalno to neko filanje sa stvarima iz prošlosti. Kao što je i Gotovina rekao – rat je gotov, okrenimo se budućnosti. Nego mladi čovjek se usmjeri da završi faks, i onda sjedi na birou čekajući bolje dane, a manje sposobni od njega upadaju na posao. Mlade majke rađaju djecu, a porodiljne naknade dobivaju kad dijete prohoda. I veliki broj njih je prisiljen ostavljati male bebe i vraćati se na posao. I sad bi mi pored svih tih stvari koje treba rješavati, trebali razbijati glavu o ustašama, partizanima i stvarima iz prošlosti… ma iskreno, baš me boli briga za to.

 • Okanite se komentiranja i idite vani radit nešto. Sve što se napiše na portalima ovih dana moramo gledati u svijetlu nadolazećih izbora, pa tako i ovaj manipulirani tekst. Admine promijeni naslov, ispravi tekst koji si izmijenio i ispričaj se čitateljima kao abc portal.

  • abc hdz portal. neki dan ugasili komentare kad su prozivali hdz i fratre kad je dosao karamarko na brig. sad napisali facebook komentar da se ispricavaju pa su ubrzo izbrisali komentar. takvi portali manipuliraju vama a ne jabuka i ostali

 • predizborna kampanja pocela fra mica gvardijan fra puljic i stare usidilice pratri hdz ovi, ulizice daju im novaca i sutite a glad je dosla gdje su ti fra buntici ako buknu gone ih i usutkaju . Narode i fratri po imenu bozijem i krvi predragocjene kristove buknite mladi svecenici ne sutite ne prodajite svojih haljina imate rijeci dajte buknite u ime buntica za smjenu vlasti , narod je uzvas , alo sestre i braco trecari. Imali ijedan trecar da bukne u ime svoje svjesti 3000 trecara dolazi na prosvijed na brijeg trazit biskupa i papu franu. Ocemo mir i blagostanje posao a ne politicare lopove, molim gospodu urednika da metne ovaj tekst za mir i pravdu . Pa komentirajte. Mir vam i dobro.

 • Dragi fratre povedi Karamarka i Covica na vrh crkve i zajedno se bacite sa nje.
  Blatite i sramotite Brijeg i crkvu na njemu i blatite obraze svih onih sto su bili na njemu i zivote dali. Ovi franjevci danas ne znaju sta znaci biti franjevac, svecenik. Umjesto da vode narod na pravi i duhovni put i da ga brane od svega pa tako i od losih politicara koji nas zatucaju vec 20 godina, oni totalno suprotno… Zasto nikad niste prozvali Covica i ostale na oltaru ili bilo kojoj kolumni kad vec zabadate nos u politicko i svijetovno? WHF i MMF nisu toliko popljuvani ali se vidi zavidnost u tekstu i tzv želja da toga nema uopce. Žalosno, srednji vijek, nista drugo. Vjerujem da ce ovog Grgu proglasiti vjesticom jer ne misli isto kao oni a misli kao vecina koja šuti!

  • koliko sam ja shvatila do sad, jabuka gasi komentare na sponzorirane clanke i na lokalnu crnu kroniku kada su u pitanju teze nesrece i sl. i zasto bi sad ovdje gasili komentare?

 • bravo . Grgo svi sam sute a nitko nece prvi da bukne mismo bezboznici stosmo bili na festivalima , a bili smo i na gospojini . A vi pratri bezboznici. Molimo vas da poslusate stavam je fra mario porucio prvom veceri . I mi bezboznici sto obilazimo festivale a ne primanja i slikanja po kinu u povodu dana grada i politicara lopova . Molimo fra marija dase obrati braci fratrima javno u agapeu sutra ako nesmje ovdje narod i mladi su uzanj . Bezbozni katolici a ne brijeski zavjetovani siromastvom tajkuni. Fra zeljko bukni podrzat cemote. Fra mario bukni . Jakiste al svjesna sam da nesmijete. Al vrisnite.

 • čović i ostale komunjare su sada veći hrvati, katolici, vjernici od svih nas…nažalost…mići smeta whfest ili mff a ne smeta mu nevjernik josipović, karamarko ili milanović koji je nedavno isto bio, njih se gosti na brijegu u crkvi itd, a tamo po hrvatskoj glavni kad treba podržati pedere, biti za pobačaj i protiv obilteji itd (iako nemam ništa protiv istog, svačiji osobni izbor, intima i njihova stvar)…da su pravi, trebali bi ih otpepat i ne primat nikako, a ne im se klanjat i udvorat im..

 • Neka Gospodin čuva naše svećenike, a što god svećenici rekli netko će ih prozvat. Ovako mali broj negativnih komentara ništa i neznači kad pogledaš koliki je puk Božiji. Pa nek pričaju šta ćeš, pravednici uvjek trpe i danas se zbog Isusa gine kršćani se ubijaju, a evo i kod nas u katoličkom kršćanskom Širokom Brijegu stavljaju se usta riječi koje nisu napisane, samo da se nekome napakosti.A kome opet nego našim odnosno našem svećeniku koji radi za ovaj puk više nego što će pojedinci ikada zamisliti a kamoli probati nešto uraditi.I protiv Isusa riču a kako neće protiv čovjeka.

 • Fra Mića, ima smisla donekle ovaj tvoj tekst, ali znamo da Vas je na ovo netko nagovorio i budite sigurni taj netko nemisli dobro ni Vama, ni nama

 • mišljenje je ka i guzica, svak je ima.. evo da i ja pokažem svoju….. Mislim da uvijek treba poći od sebe i svoga dvorišta, ali naravno to nije u modi i tko to uopće radi…. fra. Mića ima svoje razloge zašto je tako napisao, ne želim ulaziti u to, nadajmo se da će se izjasniti, čovjek je napisao više knjiga nego li su ih poneki komentatori pročitali, te našao više grobova naših mučenika(ne samo fratara) i sad ga treba razapet?… Mada sad su skoro svi tekstovi po portalima korigirani, što samo znači da se netko igra sa nama i tako dalje.. Neovisno o tome što je i kako napisao, ovo je grad bez ljudi, pod tim mislim na onu staru puno ljudi, ali nigdje čovjeka… Možda je mislio na onaj dio ljudi koji su na whf-u ili mff-u koji se rugaju onome dijelu ljudi koji idu na misu, a ima ih to svi znamo.. ili opet druga krajnost, drugi dio koji kažu šta meni bare ima pivat u širokom itd. a sva druga rič iz usta im huli boga, pa mislim stvarno…. al nađe se koja budala u sredini koja je bila svaku večer na whf-u i svaku večer na devetnici i o svemu šute i čekaju bolje dane.. Također nije fora sa onim bendom na whf-u, citiram: ‘gasi svitla, puštaj maglu, počinje crna misa’.. bio to umjetnički izražaj ili šprdancija, nije fora…….. Što se tiče politike, svi znamo kakvi su to ljudi i sa kojom pozadinom, isprdci jugosa i heroji detuđmanizacije. Pođimo od Mesića koji je po Australiji kupio novac za domovinski rat spominjući ndh i svašta nešto, ima još taj video na yt, da bi kasnije negirao da je to on na video xD. Njegov nasljednik Josipović, agnostik?! ili ova Kitarović koja šeta po masonskim ložama…Pa nadalje Sanader, Karamarko, Milanović, svi su to ljudi istog profila i pozadine.. Politika je biznis, preodređen za neke ljude, tko je u nju ušao i mislio nešto dobro za društvo uradit i bit pošten ili je izašao ili više nije pošten. Naš problem je što nemamo alternative. I dok se crveni i plavi u hr mijenjaju mi smo ovdje prisiljeni glasati za, zna se… jer neglasanjem radimo sami protiv sebe i smanjujemo sebi mjesta u Sarajevu…. Frati ko fratri, ništa čudno što se tiče njihove politike… ali nije im potrebno darivanje kriminalaca na Brigu, moglo se to i zaobići, da nam kosti mrtvih budu na miru. I zašto su poslali najbolje na Brigu u neku vukojebinu, fra. Sretan, fra. Jelić, fra. Branim Musa i drugi.. A Bimbo ide svaku utakmicu hajduka u split i voda ženske, pa stvarno.. Zato je i fra. Dado otišao, jer nije mogao šutiti, nije njegov stil, a njegova nešutnja se nije svidjela ovakvima kao što su Bimbo i onima koji su ga tu stavili………. Ne, nema humanizma bez kršćanstva, nema ni kršćanstva uz politiku i bez žive vjere.. …..premalo nas je da se ovako puno mrzimo, nestati će nas prije nego što se okrenemo iza sebe i uočimo što smo to uradili

 • Nemam nista protiv fratara…al zasmetalo mi je ili tocnije pogodilo me je kad su fra Sretana makli…kako got i fra tomislav je Bozije dijete kao i svi mi…al me kod njega malo smeta ako moze s ovim tajkunima pit kave i karata igrati do jutra zasto nemoze iz jutra pit kavu sa Sirokobrijeskom mladjarijom evo nek jedno jutro dodje u Pub drugo u Big Brn trece u Saloon cetvrto u Galeriju zasto nas se boji zar smo gubavi ili smo losiji ljudi od onih koji s njim sjede do jutra…a ne s oltara mantat gluposti cim dodju do klanca skidaju abet…Bog i Hrvati

 • Fra Mića i vi ostali naši fratri, borite se da se vrate stepenice prema crkvi, borite se da na Brijegu za vrijeme Gospojine nema točionika, štandova, balona, kokica već da Gospojina bude Gospojina, a mi mladi ako malo i zalutamo, a svi u životu imamo uspone i padove, mi ćemo se i vratiti tamo gdje pripadamo, nama mladima treba i drugačijeg života, a ne samo cajke, pijanke i slično. Borite se da mi mladi imamo posla, a to možete izlobirati preko karamarka, Čovića, Josipovića i slično, a nemojte samo o nama kao da smo mi sotonisti neki ako slušamo malo dugačiju glazbu

 • Ovaj svećenik bi popljuvan od rulje koja je isto tako i Isusa pljuvala. Ovi što pljuju nisu na putu crkve oni bi mijenjali crkvene zakone, oni bi vjeru prilagođavali sebi i sličnima. Zato je dobro da imamo svećenika koji primjećuje sve što se događa našem narodu i usudi se to javno reći. Za to vrijeme pod krinkom modernizma, liberalizma i ostalih izama ode sve k vragu. Omladina možda toga nije ni svjesna a mračne sile svaki nas dan s nečim vrbuju. Treba se oduprijeti ali lakše je plivati nizvodno.

 • I zato fratre svaka Vam čast. Koliko je Kugoslavija imala utjecaja, na gene ovog našeg napaćenog naroda, vidimo svaki dan pa i u napadu na ovog svećenika. Kao što neki komentator reče a šta je sa narodom koji su poginuli 45. E taj vam svećenik kojeg pljujete više brine o tim mrtvima nego svi festivali zajedno. Svaki festival koji napravi film o navodnim zločinima ustaša (valjda nisu svi bili zločinci, garantiram da će dobiti nekoliko milijuna dolara, a o braniteljima ,osim ako priča o bratstvu i jedinstvu, neće dobiti ništa.

 • podržavati stranku koja je na sudu jer je opljačkala do iznemoglosti vlastiti narod, a pritom veličati njezinog šefa koji je pripadao raznim političkim opcijama i usput radio na hvatanju hrvatskih generala je preteška sramota!
  čuj to, hdz-ovci se pomolili, a josipović nije. ma znate šta fra mića, jeftina vam je i degutantna propaganda. dok oni mole, ja molim triput jače. zbog njihove pohlepe nemam budućnost, samo pogled u nebo!!!

 • Što fra Mići smetaju ova dva kulturna događaja? Tamo vrebaju sotone, šta li već? Drogu nam stavljaju u kokice i ćevape, a u piće i da ne pričamo…? Bože sačuvaj! Njemu smeta to što se ljudima kroz ove i slične događaje šire horizonti, uči nešto novo, upoznaju se i druge kulture, budi se čak i neki osjećaj izražavanja, tj. ljudi se kulturno obrazuju, a upravo obrazovane ljude je teže kontrolirati i teže im je namećati svoja mišljenja.
  On nas želi vratiti 100 godina unatrag, gdje se lakše manipuliralo masama, gdje je sve bilo podložno crkvi. Može on napisati milijun knjiga, ali za mene on je običan manipulator.
  Ma uostalom, koji qurac se ionako obazirem na ovu kolumnu, vidi se iz aviona da je politička propaganda….

 • Žao mi je, Bože, ne ide mi žmirit’, al’ s ovim što vidim ne mogu se pomirit, jer u svetom redu vidim lopovsku paradu. Tvoji poslanici Tvoj svijet kradu!
  U ime oca i sina, u ime maraka i lira, za dovoljno papira možeš lako do mira. Ubijao si, pljačkao, silov’o il’ palio, sve ti se briše ako dovoljno si platio.

 • Podrzavam fra Micu, mislim da je naslov izvadjen iz konteksta riječi. .nikoga nije uvrijedio samo je iznio činjenično stanje.

 • Kakva je to bajna građanska, bezobožnička strana? Što se pod tim podrazumijeva? Koje sve strane postoje? U koju stranu Vi spadate, sveta strana? Kakva je vjerska i nacionalna strana? Tko tu sve upada i spada? Koliko još ima strana uz ove spomenute? Istina, Velika Gospa prošla. Velika Gospa prošla, uskoro će Mala Gospa. Od koga treba čuvati Brijeg? Tko napada Brijeg? Nismo ni u Drugom svjetskom, ni u Prvom svjetskom. Istina, nevidljive bedeme na njemu imate – za malog, zadnjeg, neznatnog. Od koga ga čuvate?!
  To sto je Karamarko posjetio franjevački samostan na Širokom Brijegu je neki poseban događaj? Je mislite da je to nešto spektakularno za samostan, narod i grad pod njim. Ako jeste, kome jeste? Spominjete i Josipovića. Jeste zbog njih dvojice napisali ovaj tekst ili? Opet spominjete „s druge strane“ koje sad druge strane? Na što mislite točno? Koje je prva strana, druga strana, treće strana… kakvi neprijatelji napadaju? Tko je vanjski a tko unutarnji neprijatelj? Spominjete dalje da nešto očekujete? Svi u ovoj državi, društvu, radnom mjestu, crkvi, pod obiteljskim domovima nešto očekuju… desetljećima.
  Karamarko, kažete, neće izvisiti kod većine hrvatskih građana. Je li Vama to tolika i glavna svakodnevna briga? Ima li većih i primarnijih briga od toga, kad otkuca podne? Ako Vas to toliko brine, odnosno ako Vas zaokuplja i potiče da se takvim povodima oglašavate, onda će te izvisiti pred dragim Bogom. Karamarko neće, kažete, pred narodom, a Vi hoćete pred Bogom, jer Vas On neće pitati ni za Žarka, ni za Karamarka… Neće pitati ni za Josipovića, ni za Inzka, ni za fra Milasa… U to budite sigurni. Imat će pametnijih pitanja dok budete stajali pred njim. Brinite se da ne lupetate, čak i onda kad živite u uvjerenju da iznosite i donosite istine.
  Kako se postaje nevoljen među pukom? Bilo o kome da se radi, nekom svećeniku, političaru, liječniku,sucu… Može li netko nekoga proglasiti nevoljenim među pukom? Ako može, kako se to čini?
  Istina, svima u ovoj državi je krenulo nizbrdo, i radniku, i prosjaku, i političaru, a koliko se vidi i fratru… Nizbrdo je krenulo i fratru. Nije naglo, davno je svima krenulo nizbrdo. Vrag nas sve uzima, nije zaobišao ni habit. Smičete sami jedni druge, zašto vas ne bi onda smicao netko drugi?!
  Jeste Vi osobno zaduženi do grla? Opada li Vam osobni standard? Je li Vam ručak danas posniji nego ručak prije recimo pet ili deset godina? Imate li posla? Što odgovarate ljudima koji se iz dana u dan jadaju da nemaju posla? Što kažete one koji Vam u panici pripovijedaju da su upravo ostali bez posla? Tko Vas mijesi po svojoj volju, dragi Bog ili neke grupe tipa Žarko, Karamarko i slični…
  Mislite li da ovim svojim tekstom unosite neki dašak svježine bezbožnoj građanskoj strani? Pričate o nekim pustim stranama, svojim očekivanjima, procjenjujete hoće li neki Žarko Karamarko „izvisiti“ ili ne, pričate o onima koji su nas lagali, proganjali, prevarili u prošlosti…kažete da je krenulo nizbrdo…dašta nego krenulo…onda u sve to upletoste pobijene širokobriješke franjevce.
  Ubijeni širokobriješki franjevci su ogroman dah Kristove svježine. Dah im i danas traje. Uvijek, kad ih spominjete, odnosno njihovu sudbinu, burljate ih sa svime i svačim. Izvodili su ih jednog po jednog riječima: Sad ti, druže. Znali su i bez drugova preko puta što ih čeka, pa su u sebi vjerojatno pomišljali: Sad sam ja na redu, druže. Bili su na redu za smrt. Za Krista. Ubijeni. Svjedočili svoju vjeru. Svjedočili Krista. Nisu ih ubili, potamanili ih. Narodu su nedovoljno i malo približeni detalji iz njihova života i rada. Uvijek ih se svede na onu pobili ih partizani, postreljali ih i onda se nastavi izlaganje o drugoj zločinačkoj strani, komunizmu, petokraci… U nekom recimo polusatnom izlaganju o ubijenim širokobriješkim franjevcima, obično pet minuta otpadne na njihove pojave i djelo, 25 minuta na izlaganje o krvnicima. Zašto tako?! Kad će doći vrijeme da nam držite 25 minuta govora o njihovom životu, onom to su bili prije mučeničke smrti, a 5 minuta o tome: Sad ti, druže. Jer to je bio samo njihov pretežak kraj ovozemaljskog života.
  Još nešto, ne treba se i ne može se nikoga dovlačiti da se pomoli na njihovom grobu. Svatko tko poželi doći na njihov grob, sam nađe put.
  Zbog čega javno komentirate brata koji je upravo skinuo habit? Hoćete li Vi pred Bogom odgovarati za njegov habit ili svoj? Umjesto da komentirate njegovo svlačenje habita, brinite za svoju smeđu haljinu. On neka brine za svoju. Odgovarat će za svoju. On je puku uputio svoju riječ o svojem činu, a Vi ste se oglasili da date svoje komentare na njegove riječi. Mudro, nema što. To je valjda taj dašak svježine o kojem pričate. Što ćete sada raditi? Čekati kako će se on snaći? Imate li pametnijeg posla od toga? Brine Vas na kakav način će se vratiti iz Austrije, brine Vas hoće li nešto biti od njega i njegovog života, brinu Vas neke mreže… Gospodine pomozi!
  Zašto niste naveli koje mudre knjige čitate? Bilo bi korisnije od ovog što ste iznijeli pred javnost. Iznosite nam detalje o političkoj situaciji, političarima tipa Karamarko, Josipović, Inzko, kralju Abdulahu, građanskoj bezbožnoj strani, fra Milasu… o mudrim knjigama ništa., samo: Tako mudre knjige kažu.
  Za kakve ste dijaloge inače? Kažete kako Europi ostaje rat. I Vama je glava prepuna nekih imaginarnih ratova. Tako se bar iz ovog Vašeg teksta iščitava: proganjali nas, lagali nam…redom sve tamane…Europa u ratu…mreže, uvlačenje u mreže i tako dalje…
  Svježe, nema što.
  Prazno gugutanje na prazno gugutanje…
  Brine Vas i hoće li Europa uspjeti pobijediti mudžahedine, pa odletjeste i na nuklearno oružje. Otišli ste predaleko s tim svojim ratovima u glavi. Tjerajte iz glave nekorisne misli o mudžahedinima i ostalom, da bi bili mogli imati otvoreno srce i vrata i pružiti ruku malom, zadnjem, ucviljenom, bolesnom, gladnom, žednom, poniženom, obespravljenom, čovjeku u potrebi koji Vam pokuca na vrata sutra.
  Imate li pametnijeg posla, od ovoga sveg o čemu pišete i što komentirate? Kad otkuca podne i u svim drugim prilikama. Pročistite malo duh, misli i molitvu, pa će biti sve u redu s humanošću.
  Gospa, koju ste spomenuli na početku, na Veliku Gospu i sve ostale dana u godini nad nama svima može samo plakati. I nad ovim narodom i nad Vašim habitima. Neka nam je Bog na pomoći svima!

 • Pogledajte samo komentare pa ćete vidjeti da je ovaj svećenik u pravu što je izrekao što se mnogi boje izreći jer sipaju oganj Pusićevci, gayevi, sotonisti, mazohisti, mesićevci, boljitkovci, hedonisti i šta ti ga ja znam. Ne trebaju nam jehovini svjedoci, neki bi htjeli da svećenik mora razmišljati točno kao što su se neki pokondirili, odmetnuli, izvitoperili od svoje vjere da bi opravdali to.

 • A zašto se nije osvrnuo na kladionice i birtije i dovođenje kur.. iz bosne da rade po širokom, na dovođenje srpskih pevačica. Zato jer gazdama ne smije ništa reći, lakše je pljuvati po ljudima koji su slušali belana i gledali filmove u kinu. Samo ti Mića hvali Karamarka, on je prava moralna vertikala ovog društva, ali vidjet ćeš kako Karamarko mijenja boje kad zatreba glasova.

 • Stipe Mesić je dobio izbore na račun širenja mržnje prema Hercegovcima. Šef izbornog stožera mu je bio Karamarko. Karamarko je čovjek sa stotinu lica ali obraza nema.

 • Gospodo.Karamarkov otac starac ustaški bojnik završio akademiju …završio na Blajburgu..starac leži a kod njega samo u goste dolazi B.ĐŽ..iz Mostara također ustaški bojnik s akademijom NDH..a isti B.ĐŽ…je sa Benkom Penavićem bio dvije godine u škriparima a isti je sada u Zagrebu starac a supruga mu je predsjednica mladeži NDH…tako a Karamarko je iz Kruševa kod Obrovca a 1991god. isti branio svoj rodni kraj do primirja…ne bacajte partizanske trice po portalima jer vama i vašim roditeljima je žao petokrake i osmog marta…a fra.Mika je trebao pozdraviti djecu od takvih roditelja koji su zauzeli radna mjesta po državnim ustanovama i živite na jaslama…aj ti u fratre a ne napadati svećenike ima pravo kakav fest i kino još vam fali u Širokom …gej parade.Za Dom Spremni.

 • Jedna važna napomena: ovo je pisao fra Mića Stojić,a ne fra Mika Stojić,okanite se fra Mike čovjek u Švicarskoj,nema veze ni s čim ovim 😀

 • ako su ovakvi fratri bili od 41-45 mora da su huškali narod da se pridruže ustašama. vjerujem da su i sudjelovali u ubijanju nehrvatskog stanovništva

 • Prošao West Herzegowina Fest, prošao Mediteran Film Festival, prošao…, što ono još u Širokom Brijegu? Da, gledano s te bajne građanske, bezbožničke, strane. A gledano s one vjerske i nacionalne rekli bismo da je prošla Velika Gospa

 • Janku na Širokom Brijegu za vrijeme ustaša bila su dva srpska naselja i ni jednoom nije falila dlaka s glave to su komunističke laži koje i ti širiš đubre pokvareno i posrano

  • Ako se ne varam muška čeljad je pobjegla u brda, a žene i dica se skrivala po kućama. Pročitaj koliko je srpskih crkvi ostalo u komadu i prezimena koljača u Jasenovcu pa se onda javi. Vidi nešto i o jami iza brda ukazanja u koju su ustaše žive bacile nekoliko stotina srpskih žena i djece. Pročitaj i koji su svećenici bili i ispovijedali te krvnike.

 • Mislim da je fra Mića pobrkao lončiće. Čovjek je jednostavno frustriran a imam dojam da mrzi sam sebe a onda sve oko sebe. Složio bih se sa Grgom oko “ustoličenih” fratara. Ne znam zašto ih ne imenuje Grgo, kada svi znamo o kome se radi. Zašto otvoreno ne napiše o slučaju fra Sretana kojega su otjerali sa Brijega. Pojedinci se na brijegu ponašaju kao “bogovi” kao da smo mi zatucani narod koji ništa živo ne zna. Što se tiče “veličanja Karamarka” što je tu sporno? Nek veliča to je njegovo demokratsko pravo. kada sam vidio naslov smijao sam se pa nije karamarko fašist pa da je zabranjeno ga veličati. No koliko je samo dotični Fra nahvalio predsjednika HDZ-a mislim da bi i njemu samome bilo ne ugodno. WHF i MMF su odlične manifestacije koje predstavljaju naš “GRAD”. Ne znam kako nekome može ovo smetati. Nije u redu od pojedinaca kada prozivaju sve fratre i crkvu. Ima na brijegu i dobrih fratara. A ovi što se uvlače HDZ-u i tajkunima poput našeg gvardijana isteći će madat on će otići ostat ćemo mi i brijeg…. A dragi Grgo u nekim stvarima se slažem s tobom al samo nekim!!!

 • za kolbe ako ti sam ne znaš koja je to strana to se tebi onda i ne može objasniti ma koliko ti čovjek podastro argumenata

 • WHF je obična galama koja smeta građanima da imaju mir u svom domu moglo bi se trpjeti do 22 sata dalje ne to prelazi u teror nad mirnom ljetnjom večeri

 • zadnji godina vidimo napade na Katoličku crkvu u Hrvatskoj to se prelilo i na Hercegovinu gdje se ovih dana isto napadaju fratri od takozvanih nostalgičara starih vremena.

  • ne bih se složio, mislim da su “stara vremena” kad je puk bio nepismen i šta je rekao svećenik mora se slušat, znaš danas neki ljudi znaju mislit i svojom glavom i imat svoje mišljenje, a prestanite se pozivat na nekakav komunizam kad mladi koji su danas u 20-ima nikada nisu ni živjeli u takvim vremenima prema tome nemogu ni biti nostalgični… ne znači da volim komunizam ako razmišjam svojom glavom i zagovaram sekularno demokratsko društvo gdje će se svećenik držat crkve pa “tko voli nek izvoli”

 • u svakoj normalnoj demokratskoj državi svećenici se drže svoje crkve, tko želi ide tamo i sluša, tko ne ima druga stajališta, samo kod nas oni još glavno kolo vode, mješaju se u politiku i glavne su “zvijezde” vjera je osobna stvar, držite se vi svojih odaja i prodajite maglu i svoje priče onima koji žele, ugl. neobrazovan puk koji nema svoja stajališta i indokrinirani su često polupismenim klerom…

 • komunisti prenose svojoj djeci nostalgiju sa starim vremenima pa danas ta djeca pljuju po našim fratrima, a maglu su nam prodavali bezbožnici 45 god i nisu nas pokolebali u vjeri i domoljublju prema svom narodu ko nezna prošlost taj nema budućnosti.

  • daj ne lupaj gluposti, kakvi komunisti, šta ste iskompleksirani s udbom, komunjarama, masonima i ostalim sranjima, ne mogu oni vode dodat našim lopovima i razaračima svega što imamo, ovaj fratar si je dao malo previše slobode prozivati ljude bezbožnicima i osuđivati ih zbog nekog festivala ili koncerata, ima li on uopće ikakve argumente za svoje optužbe?

 • janko govorim ti o Širokom Brijegu za drugdje ne znam rat je uvijek krvav ali ovaj posljednji rat je dokaz da su hrvati svijetao obraz naspram jugočetničke i partizanske ideologije koja je protkana zvjerskom mržnjom

 • Moj fratre,tebi samo habit koristi da prekriješ udbaško partizansko odijelo i pogriješio si godine u kojim govoriš misleći da su ovo 1945. i 1946. kad su vladali oni koji misle kao ti,nego okani se toga i radi ono zašto te je Bog odredio.Propovijedaj Krista Gospodina!

 • “…mislim da su “stara vremena” kad je puk bio nepismen i šta je rekao svećenik mora se slušat, znaš danas neki ljudi znaju mislit i svojom glavom i imat svoje mišljenje…”
  Da bi se mislilo mora se znati,a znanja baš i nema,inače,mišljenje je ko i guzica,svak(ga) ju ima…

 • Napadati da ne budeš napadnut je stara taktika. Pitam se samo zašto fra Mića nije progovorio o lošim potezima ovih koje dovlači na oltare, odlazi na njihove proslave, skupove i napada puk zbog njih. Reci fra Mića recept mladeži za zapošljavanje, koju to iskaznicu trebaju imati, reci im kako se obraniti od onih koji već 24 godine brane vitalne nacionalne interese hrvatskog naroda tako što ih ušućuju, progone kao Dadu Milasa, zbog kojih odlaze širom zemaljske kugle.. Za Brijeg se ti ne brini preživio je on i gore od ovih i opet će, a ovaj narod nije bezbožnički ako Vam želi javno reći: ne želimo političare na oltaru. Već dugo smo imali samo crkvu od svega što nam pripada, a sada… ???Oprosti fra Mića, ako ovaj narod smatra da franjevci s njima djele i dobro i loše. Trebao si im reći da je i to dio povjesti ali Hvala Bogu ne i za sve svećenike.Pa na kraju otiđi među narod saslušaj njegove probleme i o njima progovori javno s oltara. Nismo sveci, ali nismo ni jedini krivci. Da Vas podsjetim ljubav i poštovanje treba zaslužiti i djelima ih dokazati. Hvala Bogu na istinskim svećenicima koji su svoj život podarili Bogu i svom narodu. Molimo se Bogu da nam takvih svećenika pošalje među nas koji će učvršćivat našu vjeru i ljubav prema Bogu i bližnjemu.

 • Ma meni nije jasno tko to misli da mi Širokobriježani ne volimo Brig i naše prave fratre???? Ma tko to može voliti naš Brig i biti ponosan na njega kao širokobriški puk, tko, tko??? Jel možda ovi što nas nazivaju komunističkom djecom, jugonastalgičarima, nevjernicima, nedomoljubima itd., iza kojih stoji partija ili oni koji su ovdje u prolazu!!!! Bože moj molim Te ne ostavljaj nas, znam da smo i vaki i naki i gori ali smo tvoja djeca i nismo bezbožnici samo nemožemo više šutiti kako bi to neki željeli!!!!

 • Fra Miljenko okani se mrtvih, s njima je gotovo, oni su vjerojatno na boljem mjestu i ništa im ne fali, nego radije tim novcima što ulažeš u to istraživanje pomozi sirotinji koja danas jedva preživljava, tu su blizu, samo se malo osvrnite i slušajte svoj živući narod i njihove potrebe.Mrtvi počivaju u miru gdje god su pokopani.

 • Fra.Mića i gvardijan Puljić malo zalutali u politiku veličaju Mesićeva čovjeka Karamarka i starog jugoslovena Čovića i normalno je da to običnom,napaćenom narodu smeta.Ostali fratri su Ok.

 • Sveti Gabrijele od Žalosne Gospe zaštitniče mladeži čuvaj našu omladinu i moli Boga za njih da zbog svega što proživljavaju i zašto se optužuju ne gube vjeru…jer nije im nimalo lako, pogotovo zato što im mi “stariji” nismo bili dobar primjer!

 • Naravno da su ok ali autoritet samostana ruši trojka koja voli da se slikava i političi, a za greške optužuju puk!

 • Vidi ovi zatucanih što brane fra Miću… Strašne komunjare došle da izidu nejač… Ugledajte se na poštene svećenike.

 • Triba odvojit vrime za pročitat komentare, pa onda smislit što već nije napisano!
  Dragi moj pratre, okani se ti slova, ako želiš nešto promjeniti na “Našem Brigu”, ali “Našem Brigu”!!!! “NAŠEM” Molim te uzmi knjigu “Svetac i njegov demon” pa pročitaj, pa skuvaj krumpir za cjeli tjedan i jedi iste, kao što je to radio sveti Župnik Arški za svoje župljane, pa moli i posti, budi nam primjer na “Našem Brigu”, pa ćemo ti se i mi priključiti u postu i molitvi za opće dobro! A ne vidi tehnike oko tebe pa po tastaturi, pa po našoj omladini, najlakše je tako!

 • Ej zaboravih te upitat oće li se i od tebe ogradit ko od Dade??? I još da te pitam gdje je sljedeći skup??? Ma zaboravi- ne dolazim!

 • fra Jozo, fra Sretan, fra Dado… različite metoda, ali isti cilj… Zatucati narod, ne dati nikome da misli, odgaja različitost i kreativnost, nego svi moraju biti jedno – “hercegovačka čizma”. Zatucanje se provodi kroz škole i ovakve metode što svijesno i nesvjesno. Ovo nesvjesno čini svaki čovjek iz naše sredine koji šuti na nepravdu, skriva istinu, daje mito, maskira tragove nepotizma, lopovluka, hljebljenja, glasa za njihove sljedbenike itd. Da vidim tko će sljedeći misliti, govoriti, ukazivati… “Bianko” šut karta ga već čeka !?!

 • I KAŽETE NEMA KOMUNISTA, NEMA MASONA, NEMA JUGONOSTALGIČARA, KAD PROČITATE OVE KOMENTARE VIDITE OVE NAPREDNE KOJI BI OPET PRATRE POBILI I CRKVE ZATVORILI,FOLIRANJE JE GOVORITI O NEKIM DOBRIM PRATRIMA , ZAR JE PRIMJER DOBROG PRATRA FRA DADO KOJI JE POKLEKNUO NA PRVOJ POSTAJI. DICO KOMUNISTUČKA NAPREDNJAČKA NEĆETE NIKAD VIŠE SRUŠITI NAS ZATUCANE.(VJERNIKE).

  • Već sam jednom napisao i opet ću, ne budite iskompleksirani komunistima, udbom i ostalim glupostima, nitko ne želi pobiti fratre niti zatvoriti crkve, ljudi imaju pravo napisati svoje mišljenje, a ja sam siguran da većina ljudi shvaća da je ovo što je napisao fra Mića degutantno, na ovu razinu se spušta Babić i novinari Yutarnjeg. Jedan svećenik si ovo ne bi trebao dopuštati. Pozdrav

  • Baš mi te je žao. Ali stvarno i iskreno – nije sarkazam. Stvarno mi je žao tebe ali i moje djece što će morati odrastati pod pritiskom takvih likova kao što si ti. Likiova kojima imponira kad pratar sa oltara pročita da je na misu na grobljui osobno došao Dragan Čović, Ivić Pašalić, Milan Bandić ili neki drugi aktualni političar sumnjivog morala.

 • pa neživimo mi u kalifatu moj prate i prošlo je vrijeme ispiranja mozga i jednoumlja˙(ako nisi hdz nisi HRVAT) ,

 • Zanimljivo kako je isti članak objavljen na ABC portalu i nema ni jednog jedinog komentara,jer je dugačak i na prvi pogled nezanimljiv a sam naslov glasi ” fra Mića Stojić o događajima u Širokom Brijegu ,posjeti političara i Daliboru Milasu” .jer je naslov sasvim običan osvrt svećenika tako predugačak tekst nikom nije bilo tu što zanimljivo tako da nije ni bilo komentara .Suprotno na portalu Jabuka ubačen je glagol “POPLJUVAO” koji je namjerno sugeriran vrlo suptilnom istančanom medijskom manipulativnom tim je izazvana eruptivna mržnja sviju nas koji smo se upustili u u tu igru riječi.Jednima je povrijeđenja njihova svetinja VHF i MMP festivali drugima je povrijeđena svetost franjevaca i tako smo se upustili u borbu.Na sličan način se vlada i svjetom zavadi pa vladaj nekoliko primjera iz svijeta manipulacije a mogao bih ih nabrojati tisuće svakodnevno koje se u medijima pojavljuju jdan je kadse vrlo uspješno poigrala Amerika rušenjem tornja blizanaca sugerirajući da je to djelo Al qaide tako je pripremila eruptivno histerično stanje nacije da se opravda napad na Irak .Kasnije znamo da je bila unutarnja diverzija iza svega stajala želja za kontrolom naftnih polja u Iraku koju su američki i londonski oligarsi izrežirali i oni prodaju naftu mjesto Iračana.Slično je danas i u Ukrajini građenjem zračnog štita nad Europom politički zapad u stvari London i Amerika u stvari njihovi oligars htjeli bi kontrolirat Rusiju i prodaju plina koju su dotad imali određeni oligarsi poput berezovskog i sl. a Putin ih je rastjerao .Koja je stvarna demokracija a ako je Demos Narod a Kratien vlada kakav je interes jadnog ukrajinskog naroda da gine za nekakve oligarhe koji samo pljačkaju narod isto kao i na našim prostorima Sve što to je fra Mića rekao svaki bi otac rekao svom sinu a nama uvijek to smeta da nam neko određuje kako ćemo živjeti jer dok je čovjek mlad on hoće da promijeni svijet i ovdje ima par zlih ljudi ostali ok brane svoja uvjerenja iako i ja volim otić na te manifestacije ipak je to određena griješna radnja prema mom tijelu jer se nenaspavam popijem koju pivu više i sl. a crkva nas uči da vodimo zdrav život ,znači ja prema svom tijelu nisam dobar na neki način sam zao jer ga trujem alkoholom duhanom drogom i nespavanjem dak nas crkva uči da volimo svoje tijelo jer tako hoće Bog često je jezik crkve narazumljiv ali je crkva sigurno uvijek u pravu.
  Grgo imaš zanos koju nosi mladost ali ne i mudrost koju poznaje zrelost .Dobri su iz mase vikali Pilatu raspni ga poneseni eruptivnom histerijom linča .jer se čovjek za čas iz stanja janjeta pretvara u krvoločnog vuka to je i primjer našeg Boga Isusa Krista kad su mu cvijeće bacali a sutra ga već pljuvali .tako i tebe Grgo danas slave asutra će te već pluvati

  • kao prvo kralju, ti si manit kad spominješ ukrajinu, SAD i ostale teorije zavjera s trabunjanjem i piskaranjem fratra zaostalog u 1945. godini i onda sve to s nekom medijskom manipulacijom… idi ti na ekskluziva ba i dnevno hr i tamo ćeš doć na svoje. a to što ABC portal nema muda pustit komentare, njihova stvar, nedavno ugasili komentare kad je Karamarko došao na Brig, ABC = HDZ & fratarski portal, na Jabuci smo uvijek imali priliku pisati svoja razmišljanja i raspravljati, ako se sjetiš nitko nije pisao o novoj cesti kraj vrtića jer je politika u gradu htjela preći preko toga, a jabuka je pisala o tome i sjećate se rasprave po komentarima, a tako i sad ovdje i stoga ne seri! svatko ima pravo na svoje mišljenje, a tvoje spada u teorije zavjere

 • PITANJE STOLJEĆA za T. KARAMARKA: Gdje je bio Dragan Čović, kad se osnivala Herceg-Bosna?
  Dobro jutro, Tomo! Hrvati u BiH, laku noć!

 • Svi mi na svoj nacin razmisljamo i dok se ne vrjedamo pisat mozemo ali kad pogledam tekst i komentare . Kad u komentaru covjek spominje narkomane , hvala Bogu nemam osobno iskustvo pa i oni su necija djeca . Branitelje oboljele nitko ne spominje pa ako je i od Fra Mice ili bilo koga okrenite se oko sebe malo obican puk Vas treba cisto bez politike !?

 • Politicari dodu i produ ali vjernik gleda i slusa propovjed s Oltara i kad nisu ljudi znali citat i pisat svecenik je bio i ucitelj i doktor Fratri sve s narodom djelili i dobro i tesko a sto sada djele narod

 • Ja sam bio na svakoj devetnici, bio sam na dvije veceri na WHF-u, gledao sam dva dokumentarca na MFF-u i uvik sam volio procitat sta Dado pise.

  Opet sam ziv osta.

  U sta sam se pretvorio konzumirajuci sve te Bozije i ne-Bozije stvari?

  Mislim da sam upriliku ostao normalan insan, uglavnom sretan covik, vjeran dragom stvoritelju, jedino mi od srca zao Dade sto je odustao!

  Ali valjda ni njemu ni fra Sretanu ni fra Jozi ni drugin nije misto ovdje..

  Moje skromno misljenje je da su nama potrebni svecenici koji se bave duhovnoscu i time pomazu svojoj braci i sestrama.
  Politika je djava i mislim da bi svecenici trebali upravo na oltaru ljude osvjescivati o tom zlu korupcije i nerada. Jer mediji i politicari to nece, dakle moramo to negdje cuti.

  ISUSA SU RAZAPELI I OSUDILI VELIKI SVECENICI I INSTITUCIONALISTI.

 • Kao jedan od naše mladjarije zelim reci par stvari koje bi volio da fratri procitaju. Mladi su ogorceni na vase postupke i stil zivota, a tekstovi poput ovoga samo to misljenje (ne samo mladih) ponovno ozive. Zasto je potrebno da svaki ima auto minimane vrijednosti 3000 km? Pa evo, isplativije je da se uloži da negdje u blizini ima tuš kabina, fino dodjes biciklom, otusiras se odrzis misu i nazad. Normalno ima i starijih fratara, i ok razumljivo da njima treba auto, ali kako je sada sve, to stvarno nema smisla. ZAŠTO ljudi moraju placati mise? Pa to nikakavog smisla nema, ta ako je ne platim? Nece se moliti za mene? Svatko vjeru kroji sebi i tumaci je kako zeli, nazalost cesto se krivo tumaci, ali narod zeli slusati nesto sto ce im pomoci da oblikuje svoju vjeru na pravi nacin i sto ce im pomoci ici za Isusom. Nije potrebno ljudima govoriti za koga ce glasatii. Mladi VIDE vas nacinzivota odrecite se tipa tih auta, kupite golfa dvicu, pa zar je to sramotno? A pare te sto ostanu, ili dajte sirotinji za hranu, ima i ta udruga fra Mladen Hrkac, imaj unedovrsene stepenice uz gelbaj, pa ima milijun stvari! Ako mozete u jednom danu pojesti pola kruha zasto kupujete onda dva? Ovim ne zelim rec da fratri trebaju o korici zivit, da se razumimo.

 • drago mi vidjeti da ima ljudi koji misle SVOJOM glavom!

  Ne bojte se pitanja i propitkivanja, ne bojte se ISTINE. Svak za se travu pase. Ne daj da za te misli ni tvoja mater ni ćaća ni Čović ni pratar. Tebi je glava dana da misliš, da promišljaš i sam nalaziš odgovore!
  prolazi vrijeme isprogramiranosti, dolazi vrijeme Buđenja!

 • Malo ohladite i ne pjenite tako jedi na druge, svi imamo pravo iznijeti svoje mišljenje, ali sve ima svoju mjeru. Ako su različita mišljenja ne mora se rađati mržnja, bijes… Malo više mudrosti sigurno bi dobro došlo svima.
  Sinovi komunjara, udbaša, raznih “lezileboivća” dočekaše svojih pet minuta, udri po fratru, pa valjda i on ima pravo na svoje mišljenje koje se ne mora slagati sa mojim. Ili nam možda smeta Brijeg.

  • Vi “PRAVI VJERNICI I VELIKI HRVATI” ste gori od najvećih udbaša. Svakoga tko se u bocu ne slaže sa vama odmah proglasite komunjaromm, nevjernikom, neprijateljem fratara i Širokog. Ako mene jedan svećenik može bez argumenata proglasit nevjernikom i ako se to naziva izražavanjem mišljenja onda mogu i ja izraziti svoje mišljenje i njega nazvati ZATUCANOM BUDALOM. Sada mi racite zašto se on tu ne pjeni na WHF a ja se pjenim na njega.

 • Koliko komentara ne možeš vjerovat kako tekst jednog Franjevca zainteresira javnost 🙂
  Možda bi dobro bilo predložit fra Mići da što češće piše o raznim temama pa da se narod probudi iz letargije i pokuša nešto promijenit :).
  Ali pazite iza riječi moraju doći djela da bi bili vjerodostojni.” Vjera bez djela je kao zdjela bez jela”
  Pozdrav iz Posušja 🙂

 • sta bi bilo da severina kojim sucajem dodje u hdz na celo stranke, koji bi to hvalospjevi o njoj bili….hahahaha

 • Fratri su uvjek mudro stajali uz svoj puk . Nije slucajno Siroki Brig izabran za Crkvu i kakvom su mukom ovo stvarali odricali se svega .

 • Fra Mića, znam da Vi niste pisali ovaj tekst, ali nemojte više dozvoliti da s Vama upravljaju neki sumnjivi tipovi. Zbog njih ste danas izvrgnuti ruglu.

 • Moj dragi, jkb, uzalud ti pisati o činjenicama koje su posve bjelodane i istinite. Sve što si napisao je istina. Ali , tko te razumije?Običan čitateljili korisnik internetskih portala ne razumije i ne shvaća duboku politiku. Politiku koja vlada iz sjene i vuče sve poteze. Politiku koja se redovito malom čovjeku u bilo kojoj državi razbija o glavu. Ljudi nisu svjesni stvarnosti , koja je sve gora i gora. Umjesto da je svijet razvojem tehnologije postao bolje mjesto za život, događa se suprotno. Bogati su sve bogatiji, siromašni su sve siromašniji, i svakim danom ih je sve više. Stvara se nova feudalna kasta, vlastela koja upravlja svijetom , bogateći se na jeftinoj i prejeftinoj radnoj snazi. Nekada su robovi barem imali osiguran stan i hranu radeći kao roblje za gospodare. Ta su vremena prošla , a dolaze gora. Današnji radnici i seljaci u većem dijelu svijeta više nemaju nikakva prava. Jedva se mogu prehraniti , a kamoli uzdržavati obitelj koja je temelj i jamac svake opstojnosti. Ljudi postaju beskućnici, ostaju bez posla, bačeni su na ulicu i prepušteeni sami sebi i Bogu. Nitko više i ne misli na njih. Usvijetu oligarsa, tajkuna,i medijskih gospodara našeg mišljenja-običan mali čovjek je suvišan. Što god ga je manje , tim bolje. Jeftine radne i ratne snage ionako ima na pretek Doslovce , na bacanje. Čovjek je postao roba. Potrošna roba koja se iskoristi i odbaci. Isto je i sa obitelji. Kao da je postala nepotrebna. U svijetu suvremenih gladijatora i Jurskih parkova preživjet će samo gmazovi i dinosauri. Jednom riječju -reptili. Oni koji i nisu ljudi i jesu ljudi. Oni koji stvarno , služe punim plućima i svim svojim reptilskim srcem svoga stvarnoga Gospodara. Mamona ili Mamonu-svejedno. Oni su ti koji vode i provode politiku i svjetonazor zla i tame. Oni i služe stvarnom Gospodaru KAOSA.Velikom Knezu tame i protivniku Božjem. U svijetu modernih gladijatorskih borbi i svijetu visoke tehnologije ,čovjek je samo meso. Meso, ništa drugo doli meso koje mora obilato krvariti i biti mrcvareno po mogućnosti više i više kako bi se zvijeri dostojno nahranile. I one medijske , i korporativne, i one bankarske , kao što je pisano u Otkrivenju Ivana apostola.
  Zato je rat u Ukrajini, zato je rat na Bliskom Istoku, zato je rat naša današnjica i sutrašnjica. Svijetu se ne nudi ništa osim rata. Stvarni vladari svijeta ,svijet čine svakim danom gorim mjestom za život. Ne čine ništa , osim onoga što im je u opisu radnog mjesta i onog što im je zadaća, Krv, krv, i samo krv , nasve strane. Ratovi , bijeda pustoš, krvoprolića , mržnja , nesreće i klimatske kataklizme ,kao da su napokon našle svoje mjesto u ovom svijetu. Kao da se sve urotilo protiv zemlje, i njenih žitelja. A svijet je gladan. Istinski gladan i žedan. Žedan i gladan Boga i Pravde. SVE oskudice i neimaštine puka su ispraznost, prema stvarnoj ljudskoj gladi. Gladi za Bogom. Tamo gdi nema Boga , nema ni sreće. Nema ni blagostanja , ni blagoslova. Ne može ga ni biti bez Božjeg blagoslova. Samo Njegov blagoslov i Njegova ruka, može donijeti mir narodima zemaljskim. Nitko drugi, ništa drugo. To nešto drugo, i netko drugi ionako i je krivac što nam je ovako kako nam je. A,svi vidimo da nije dobro. Mržnja će nas sve zahvatiti i izgristi iznutra. U početku onako polako i pomalo , a onda sve više i više dok ne shvatimo kako je prekasno.Najposlije će mo zamrziti sami sebe, a da u stvarnosti i ne znamo kako je došlo do toga. Svijet postaje i ostaje opasno mijesto za život. Netko je jednom davno napisao u jednoj mudroj knjizi- rat započet u Raju pretvorit če Zemlju u Pakao. Nismo daleko od toga. Svakim danom sve bliže i brže tonemo u močvare duha i tmine srca. Tmine koje nas guše i ne daju nam jasno vidjeti , ni razumijeti. Tmine koje se opiru svijetlu i onom koji i sm i jest Svijetlo. Svijetlo je već jednom došlo na svijet , i svijet ga nije prepoznao. Svijet ga nije upoznao, nego ga je prezreo i odbacio, kao crva satrvena. A,On se uzdigao. Digao iz mrtvih i vratio kao pobjednik.Malo je onih koji ga prepoznaše i istinski upoznaše. Sinovi svijeta više vole tamu nego svijetlo. I sinovi su svijeta tako sposobni u svijetu. Čine zlo i nepravdu, a govore kako rade dobro. Samo je Bog taj koji će na koncu vremenima suditi i jednima i drugima . Svima nama.Svakome prema onom što je zaslužio.

 • Nije mi jasno zašto neki uporno tvrde da su život u Širokom Brijegu stvorili franjevci.U prošlosti oni jesu prvi naselili Brijeg, i pomagali ljudima koji su živjeli na ovom prostoru.Ali nisu franjevci pravili djecu i nastanjivali ove prostore, nisu oni zaslužni za porast katoličkog stanovništva u Š.Brijegu, pa ljudi koji nastanjuju ovaj prostor su zaslužni za život ovdje, svojim radom, rađanjem djece… pa i franjevci žive od nas.Nije li tako??? Šta više svojataju ovaj grad, šta se ljue ako je netko napravio kuću na “fratarskom”.Sami bi trebali razdijeliti sve materijalno, ta neće oni imati djecu kojoj će dati tu zemlju za praviti kuću, a niti će je ponjeti na onaj svijet.

 • Ma ljudi moji ne mješajte kruške i jabuke. Ne napadajte generalno crkvu, svećenike, vjernike.Svi znamo da u svakom žitu ima kukolja, a Grgo ih nazva “ustoličenim” koji već godinama stvaraju konfuziju na Brigu. Moralo je jednom puknut.Ovdje se radi o tome da svak brani svoj proizvod. Lakše je napasti puk nego priznati krivicu za ovakvo kaotično stanje izazvano lošim kadroviranjem, pogubnim potezima,….Što se ne pobuni na ranije održane whf ili mff nego se boje za svoje štićenike, a ne razmišljaju o posljedicama. Molimo se Bogu da nas spasi od ovog svega i da nas ne napusti jer Njega jedino još ima ovaj narod.

 • Orwelova Životinjska farma – knjiga za sva vremena. U njoj samo nema imena naših vrlih političara, ali lako im se dodjele uloge. Dovoljno je pročitati predložene kandidate na listama “naših stranaka” za predstojeće izbore. Tu vrvi od rodbinskih veza, nevješto ih prikrivaju i sad svi mi kao glasačka mašinerija tribamo još jednom i još jednom i još ponovo jednom jednommmmmmmmmm glasati za te uhljebe. Nije uopće važno jesu li to oni iz HDZ-a , HDZ 1990, Kradom za boljitak, HSP itddddddddddd. Svi su isti. Mladost prolazi jedino ako se sliže s nekim od moćnika, a ostali put u bili svit. Ostadoše ogništa prazna i hladna, briga li to “pratra”. Ne živi čovik samo o kruhu, ali bez kruha nema ni čovika. Zauzmi se pratre malo i za žive, reci političarima neka se samo nekad odreknu vozikanja u “lađama” koje piju skupo gorivo, neka smanje ilo i pilo na tuđi račun, neka utrnu “besplatne mobitele” i od tako ušteđenih para napune ruksake knjigama potrebnoj dici. Možda onda i Široki opstane.

 • … ma je taj Mića važan posebno kada za druga uzima Karamarka, neka nešto kaže o njegovu moralu, bivšim ženama, prijatelju Mesiću itd. sastala se dva druga koja potiču GOVOR MRŽNJE.

 • Kakav kukolj? O čemu vi? Ako su glavni Mića i gvardijan, šta onda očekivati od onih na nižim pozicijama kojima to ni najmanje ne smeta, a svi su se zakleli da će slijediti Isusa???? Njih dvojica su pokvarenjaci samo takvi, i većini je već danas jasno da tu ne stanuje Isus. Bar se nadamo da tu ne stanuje Isus, jer takav Isus bio bi jednak crnom vragu.

 • za da!
  Najprije o načinu obraćanja:
  1.Nekulturno je i primitivno čovjeka kojeg ne poznaješ(osobno) nazivati nadimkom-čovjek je svećenik i zove se Miljenko Stojić i uz to je magistar teologije,dakle,nema veze s Fabusom ili političkim naukama u Mostaru.
  2.javno nazvati nekoga pokvarenjakom,bez ikakvih argumenata,je odraz drskosti i prostaštva onog ko to izgovara i čak je utuživo.
  3.Niže pozicije u Crkvi-Crkva nije struktuirana kao partija,stranka ili svjetovna vlast,dakle,nepoznavanje ustrojstva Crkve.
  4.Isus nije neki magloviti guru,barem za vjernike,a o većini -većina sigurno na takav način ne bi komentirala.

  • 1. nadimak mu nisam smislio ja, tako ga zovu svi, ne misliš valjda da sam ja manje vrijedan od drugih? P.S. nadimak mića ili mićko kako sam čuo da ga guzonje zovu ne daje se mudrom čovjeku već lakrdijašu;
   2. mogu ga nazivati pokvarenjakom jer ga poznajem osobno i pročitao sam većinu njegovih kolumni u kojima je uvrijedio bezbroj ljudi nehrvata, ne osuđujući ili čak simpatizirajući nacistički poredak. Sjedio sam u više navrata u njegovu društvu, njegov govor i ton nikako ne pristoje jednom magistru, s tim da se voli zavlačiti u dupe našim nepismenim guzonjama;
   3. Poznajem crkvenu strukturu i ona je toliko kruta i nepromjenjiva da ubija i najmanji pokušaj promjene, zapravo ti ne poznaješ crkvenu strukturu mada si stalno u crkvi.
   4. Isus, kao stvarni lik ili metafora-nebitno, jasno je i hrabro iznio svoje stavove i svoje učenje, pa mislim da tu nema nikakve magle, kad kažem da nemaju veze s isusovim učenjem onda to mogu potvrditi svetim pismom, nema tu nikakvih dvoumica.

  • Pa nravno da u crkvi ne postoje nadređeni i podređeni. Kad ne bi svi bili jednaki onda bi mogli slobodno fra Dadu otjetati iz crkve, zar ne?

  • Anonimno, nije ovo barokno kazalište pa da bi se trebali držati nekakvih manira. Potpisujem svaku riječ koju je ovaj ”da” napisamo za fra miću. On nije svećenik, on je svećenička sramota i ruglo, šuruje s Čovićem i kompanijom. Gvardijan je isti ili još gori, voza skupe aute,vuca se sa seoskim ženama, i može pojest pola janjeta s prilozima i ppit litar-vina, odudara od svakog iole pristojnog fratra. Logika je tu, ako je on na bilo koji način nadređen ostalim fratrima, a jeste, onda ih sve zajedno možeš da prostiš jebat.

 • Fra Mićo postavljam jedno pitanje: zašto se vi bavite povjesnim najtezim pitanjem Hrvata. Zar na ovo pitanje HDZ u 20 god. nije imao hrabrosti odgovoriti svome narodu tko i gdje su ubijeni naši djedovi..Redovito pred izbore otvarate naše rane koje nikada zacjelile nisu. Zar mislite da narod hrvatski brzo zaboravlja. Što se tiče vas svećenika vidimo na čijoj ste i vi strani kao i nekolicina vaših kolega koji uporno i bezobrazno navijaju za vladajuće. Neće se ni ovo zaboraviti, hrvatski narod pamti i ne zaboravlja. Kako ste izravni za jednu kritiku budite još izravniji na politiku u našem gradu jer mome narodu je jako teško mozda najteze u povijesti.

 • Ma dajte ljudi prestanite, to je naš Brig, ako imate nešto protiv pravac Brig pa im recite u facu. Pojedinih komentara bi se zastidili i pravi nevjernici.

 • narod je uvjek uz naše fratre fratri su uvjek uz svoj narod, a vi sa ružnim komentarima treba da vas bude stid što pljujete po onim koji su naj više učinili za Široki Brig

  • što su učinili? ratovali? otvarali firme? davali narodu za pojest, za popit? podijelili milostinju siromasima, nahranili gladne? ili pak suprotno oni su najzasluzniji, a zive od naroda..nikako mi nije jasno to da su oni najzasluzniji za sve? svaka njima čast ali za Široki su najzaslužniji njegovi žitelji..barem što se mene tiče..

 • Kao što reče biskup Košić u Udbini: “vjerniku u BiH nikad nije bilo teže”! Bog te blagoslovio dragi biskupe da znaš kako nam je i da to javno kažeš. Da, teško je biti vjernik koji na oltar gleda sa strahopoštovanjem, a koji je ovih proteklih dana gledao kako se na oltar penju “neki nama nepoznati vjernici” i održavaju predizborni govor….teško je bilo vjerniku biti na tim misama, jer za vjernika je misa kao što cjenjeni prof. Matulić reče od neprocjenjive vrijednosti koju mi ne možemo platiti, zato što je od neprocjenjive vrijednosti, već samo možemo ostaviti prilog svećeniku za potrebite stvari….. jako teško, je biti vjernik…teško je gledati mlade kako odlaze “trbuhom za kruhom”, teško ih je slušati i gledati kako su tužni i razočarani za Dadom…teško im je što ih ne razumimo i umjesto da svi radimo za bolje sutra i bolje zajedništvo, mi mlade svojim kritikama samo provociramo…ne daj Bože da zbog nečijih kritika netko prestane biti vjernik, ne daj Bože jer bi nam tad bilo teže nego sad, a jako, jako nam je teško…..al vjerujem da ćemo izdržati i ove kušnje i ojačati još više….

  • biskup košić???? wtf, pa pogledaj mu lice i vidjet ćeš zlo u čistom obliku. Taj čovjek glorificira ratnog zločinca i profitera kordića koji negira počinjeni zločin nad kojim su isus, marija i svi sveci zaplakali, nad spaljenim tromjesečnim djetetom. I nosi okolo svete slike, ma ljudi moji šta se to događa, ima li itko od nas ogledalo??? Ljudi moji, pa kako je Bozanić postao kardinal? Bozanić je uletio kao zamjena kad su saznali da glavni kandidat ima ženu i dvoje djece, ne želim ni napisat njegovo ime. Crkva je odustala od Isusova nauka, ostala je samo prazna školjka.

 • žalovanje za Dadom pa jeste li vi normalni Dado nije dorasta svom pozivu pao je na prvom koraku takvih je bilo i biće .

 • u vezi ovog malog milasa je upravu jedino to a za ostalo koji ti je moj mićko šta tebe svećenika napada da tako siješ mržnju između svog naroda i možda bi i tebi bilo bolje da skineš habit pa da ideš na neku od ovih političkih listi za izbore

 • Franjevci su nekada bili moralna vertikala i svjetionici u mracnim vremenima a to njih danas velika vecina nije
  Svaki posteni i istinski svecenik da ima imalo soli u glavi odmaklao bih se sto dalje od ovih danasnjih politicara pod brojem jedna jer su kriminalci 99 %
  pod brojem dva jer je franjevcima jedan od tri zavjeta i siromastvo i uprkos tomu njima su najbolji i najdrazi politicari koji su pljackom svog naroda okapitalili.Da je to tako jasan je primjer i pokazatelj VILA GOSPODINA COVICA…U najmanju ruku veca je i opremljenija od samostana u mostaru koji su ljudi vjekovima izgradjivali..a on svojim “poštenim” radom uz A3 i ostale političke firme to napravi preko noci.
  E MOJI FRANJEVCI PLOVITE S POGRESNIM BRODOM A STO JE NAJGORE I U POGRESNOM SMJERU

 • #E MOJI FRANJEVCI PLOVITE S POGRESNIM BRODOM A STO JE NAJGORE I U POGRESNOM SMJERU# , ja bih rekao i vlast ide u pogrešnom smjeru , pa i svi mi -svi vidimo i znamo kako bi se moglo bolj živjeti . Koliko mogu i znam iz toga svega pozitivno izvuć , pomoći sebi i oko sebe ! ZNANJE JE IMANJE

 • pod vostvon HDZa je stvorena nakon 900 god država Hrvatska pa vas pitam jeli normalno i ljuski primiti vostvo te stranke i budućeg prestjednika vlade vidim da vi mrzite tu stranku pa vas pozivam da vi pozovete vođe vaših stranaka lijanovića jurišića,raguša ,lagumđiju, komšica, izetbegovića i ostale koji vole Hrvate da posjete samostanu u Širokom ja vjerujem da pratri nebi imali ništa protiv.

 • za “nako” grobovi što ih je on našao su oduvjek tu i pola fratara znaju gdje su,al fratri njegovog kalibra su radili za partizane i služili politici a ne NARODU?

 • Za 900 godina

  Moj drug sto ste vi stvorili zagradite.Oni koji su stvarali ovu drzavu il su polozili zivote i spokojno pocivjau il su ostali zivi i bore se da prezivljajvaju,a BOGAMI FRANJEVACKOGA ima ih dosta doslovno gladnih dok se ta “SIROMASNA” braca na celu s COVICEM RAZBACUJUtuđim kruhom i iz dana u dan čančaju od jadne sirotinje
  NEKA VAS JE SRAMOTA
  SRAMIM SE STO PRIPADAM TOJ VJERI I TOM NARODU.Ako ne znate da je tako otidjitzte par dana u bolnicu u mostar pa cete vidjeti koliko vbijede ima koliko ljudi nemaju za lijekove.SRAM TE BILO MICA I SLICNIMICI

 • A drama!!! Da Siroki ovako nevoli svecenike… I procita i los komentar na fra Tomislava… O u kojoj ste zabludi… Imali ste milost da bude tu. Al naravo nemozes valjat u sbom selu. 🙁 Steta sto ste tako ogorceni

 • Oprosti, nije valjda Mića reprezentativni franjevac ??
  Širokobrježani su volili i vole franjevce, ali one koji rade svoj posao, koji su pravi redovnici, a ne umjetnici, pjesnici i sl. naka im FRA DANE BUDE UZOR ! SVAKA ČAST MLADIM FRANJEVCIMA, smo se bojim da će im ” fra Yu galerija” uništiti duhovnost,pa da i oni ne pocrvene.

 • Udružila se “djeca svjetla”,”djeca progresa” od Širokog,Mostara,Sarjeva pa i dalje i šire nporuke ljubavi,onako kako su naučeni u kući!

  • Naravno da šaljemo poruke. Zašto misliš da je bitno odakle je netko. Isus traži od nas da ljubimo sve ljude a ne samo Širokobriježane. Da si išta slušao za vrijeme propovijedi mjesto što si kopao nos možda bi i ti primjetio da neki (naravno ne svi) svećenici jedno govore sa oltara a drugo rade. Normalno i oni su ljudi kao i mi i imaju pravo griješiti, međutim ne znači da ću ih ja slijediti i podržavati u svakoj gluposti koju naprave. Mene u kući nisu učili da mrzim nikoga a izgleda ta tebe jesu iako ćeš se vjerojatno pohvaliti da svake nedjelje ideš na misu.

 • Za ne povjerovat koliko ljudi, ako ne pišu sve isti, vrijeđa nas koji smo za crkvu, za vjeru, za obitelj, protiv vladara tame koji dolaze rame uz rame raznim tzv. modernim tipovima

 • Trebako bi na Široki dovesti Let 3 i dragačevačke trubače da narodu šire vidike, to je moderno i to je prava umjetnost. Tako se čuva naslijeđe naših predaka. To se i priliči. Najprije na koncert Prlje i Mrleta a onda na misu. A pratar nema što o tome pametovati

 • Vi na Jabuci ste svi ludi, a uz to mrzitelji Hrvata. Dajte nedozvolite da se po fratrima pljuje. bacite se kamenom vi koji pišete da su neki fratri bili crveni i slično, provjerite gospodo vaše roditelje jeu li oni bili crveni i stvorili vas takve nakaradne. SRAMITE SE

 • Treba popljuvat i WHF ako se na njemu izvode crne mise, a to se ove godine dogodilo. Treba popljuvati i MFF ako nam dovode partizane u Široki, a nemojmo odmah osuti po jandom svećeniku

  • Široki je nazadniji nego prije 30 godina, nevidjeno.Ovdje ne smiš zinuti protiv fratra, ne treba nikoga vrijedjati, ali treba shvatiti da su i oni samo ljudi i griješe.Koliko sam se puta razoćarala njihovom (nekih) uskogrudnošću, neljubaznošću čak i bezobraštinom.

 • haha, sve da je čovjek i nekoga uvrijedio zar je ovo način? Ovdje se ide toliko daleko da se napadaju neke temeljne vrijednosti koje su očuvale hrvatski narod. Što je dobro donio taj WHF i MFF hrvatskom narodu? Oni su napredni, in rekli bi, je li? Jadni ste vi Hrvati koji zaboravljate što je bilo prije pedesetak godina i koje nije briga što su proživljavali naši stari jer se to vas direktno ne tiče. Ne ogleda se primitivluk u očuvanju svoje tradicija već u prihvaćanju svakakvih vrijednosti koje nam se naturaju. Najjači su mi Hrvati koji favoriziraju Sdp i hns, i pritom redovito idu u crkvu.Nisam pobornik ni Hdz-a jer su mnogi njegovi pripdnici štetili hrvatskoj državi. Cijenim samo poštene političare ali takvih je malo

 • Niti ovaj sto odgovara a još manje-više sto odgovara te na ovaj nepostojeci text.ste u pravu.a niti su pratri božanska bića ni manje ni vise od nas.zato manje erite vise na sebi radite probisvjetovi. Sto bi nas slogan bio široki na prvom mjestu.od kulture abecede sporta ups.športa.politike i napose u zadnje vrijeme nedostataka empatije.povezivanje sa samim sobom.a da ne govorim kriminala.razvoda.bježanja sa nastave itd itd. značajnog za svaku osobu ppsebno

 • Jocku porucujem.jbt tebe rvacki narod u pqksu. Narod je sposoban i stvoren da radi na sebi i za drugoga.fali nam rada jocko a ne komentatora….eto toliko…. Od mene pzd od matana iz matanovih dvora.masite babi na Trnu i tako itd

 • mariuse ovo je prvi put da sudjelujem u nekom komentaru. Ne želim se spustati na tvoju razinu. Zna se tko govori da nam treba rada. To govore neradnici. Ja svoj posao radim savjesno i pošteno. To što ti kažeš da je narod sposoban raditi na sebi se lijepo vidi kako narod radi na sebi. Narod je ovce za šišanje, samo je različito tko ga šiša. Ja polazim od pojedinca. Ali teško je to tebi objasniti matane. Vidi si da si više bio oko škole nego u školi. Sukladno tome i tvoja razmišljanja. Ja sam ipak stekao dvije akademske titule. Lijepo te pozdravljam, a ti i dalje živi u svom brlogu i primitivizmu

 • Podržavao sam fra Miljenka u danima kad je bio “žrtva”. Izgleda da je odlično prepisao od onih koji su ga tlačili. Zanimljiv je odnos između počinitelja i žrtve.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.