Fra Mića Stojić: Jučer je zlo uzelo lik komunizma, danas uzima neke druge likove

Fra Miljenko Mića Stojić

U povodu 70. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca, u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu danas započinju Peti dani pobijenih hercegovačkih franjevaca”.

Tim povodom Dnevni list donosi razgovor s fra Miljenkom Stojićem, vicepostulaturom postupka mučeništva ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

Na čelu ste Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, koja djeluje u sastavu Hercegovačke franjevačke provincije. Što su prioriteti Vašeg djelovanja i koji se posao krije iza naziva “Vicepostulatura”?

– Vicepostulatura ima za zadatak pronaći što je više moguće svjedočenja i dokumenata glede ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca. Kao što znamo, napravili su to komunisti, uglavnom pri ili po završetku Drugog svjetskog rata. Jedan franjevac je ubijen sredinom 1942., drugi krajem listopada 1944. kad komunisti započinju tzv. završne operacije, a ostalih 64 ubijeni su od siječnja do srpnja 1945. Očito ništa nije bilo slučajno. Uzmimo za primjer samo Široki Brijeg.

Komunisti su u samostan ušli oko 10, a franjevce su ubili i potom ih zapalili u ratnom skloništu oko 16 sati. Mi držimo da su naši fratri ubijeni iz mržnje prema vjeri i da su se kršćanski držali u trenutku ubijanja. Nadamo se da ćemo to uspjeti dokazati i da će ih Crkva jednoga dana proglasiti mučenicima.

U potrazi za pobijenim franjevcima, obavili ste nekoliko ekshumacija. Kada je započeo proces otkopavanja tijela ubijenih? Kakvi su rezultati tih ekshumacija i do kojih ste spoznaja došli?

– Prve ekshumacije napravljene su još za vrijeme komunističke strahovlade, tijekom tzv. Hrvatskog proljeća. Tada je njih 12 iz ratnog skloništa te njih 6 iz Mostarskog Graca preneseno u samostansku crkvu. Bio je to veličanstveni, iako tužni, događaj, ne samo za Široki Brijeg već za čitav hrvatski narod. Nije stoga čudno da se toga 1. srpnja 1971. okupilo više od 10.000 vjernika da ih dostojno pokopaju.

Iskopavanja su ponovno počela 2005. Ona su doprinijela da je Vicepostulatura bila začetnik ideje osnivanja povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području naših općina, do sada njih 9. Kasnije se namisao razvijala pa je pokrenut i Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri HNS-u. To mi je zaista drago, jer su i fratri i civili ubijani zajedno pa zajedno trebaju biti i otkopavani.

Civilne žrtve su svih spolova i svih dobi. Neki su ubijeni čak u tijelu majke. Ostaneš bez riječi kad ti ostario čovjek kaže da ga je majka nosila u 8. mjesecu trudnoće kad su mu u toj jami koju iskopavate ubili oca. Komunizam je zaista ideologija koja je nastala na zlu.

Što se točno zbivalo u Hercegovini 1945.?

– Mrvicu smo već rekli. Ne ulazeći u čisto vojna pitanja, recimo da su komunisti revno progonili sve one koji su im stajali na putu. Bilo je dovoljno da samo izraziš blago kritičko mišljenje i jednoga će te dana nestati. Komunistički ilegalci i njihovi simpatizeri sastavljali su tzv. crne liste. Nakon što bi osvojili neko mjesto, prvo što bi napravili bilo bi ubijanje po tom napravljenom popisu.

Nisu gubili vrijeme na suđenje. A kad su zbog pritisaka to radili, onda bi sve brzo završilo, zna se kakvom osudom. Bilo je tako svugdje gdje su dolazili. Hercegovci su to teže osjetili jer se nisu dali pokoriti, zov za slobodom bio je prejak u njihovim srcima. I zbog toga ih je ubijeno oko 20.000. Nadajmo se da nova istraživanja neće povećati taj broj.

Ovo su peti, jubilarni, Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Jeste li zadovoljni što se sve postiglo do danas te što se sve radi na tome da iziđe istina na vidjelo?

– Zadovoljan sam, kako da ne. Dali smo sve od sebe da se rasvijetle ti davni, a tako blizi događaji. Pronašli smo mnogo dokumenata, čak i komunističkog podrijetla, ispitali mnogo svjedoka. Pokrenuli smo sve potrebno da istina o ovim danima živi u našemu vremenu. Spomenimo portal pobijeni.info, kao i glasilo Stopama pobijenih koje se može pronaći i na kioscima u BiH.

Surađujemo s onima koji se bave sličnim poslovima, doprinosimo demokratizaciji hrvatskog društva s obje strane granice. Posla zaista ima puno, jer je puno pobijenih, ali se ne tužimo na to. Dapače, drago nam je kad nam prispije nešto novo za napraviti. To znači da idemo u pravom smjeru.

Koliko je, prema Vašim saznanjima, ostalo još nepronađenih franjevaca? Imate li saznanja što je s njima?

– Do sada znamo za posljednje počivalište točno polovice franjevaca, njih 33. Teško da ćemo pronaći ostale. Možda još neke koji su ubijeni na području Širokog Brijega, budući da slijedimo određene tragove. Ostali su pobijeni na Križnom putu, ubačeni u vode Neretve, gurnuti u neku jamu. Treba spomenuti da je samo jedan od njih suđen, fra Radoslav Glavaš, zajedno s 57 drugih optuženika. Sve je bilo gotovo za pola sata i svi su strijeljani. Dodajmo svemu ovome i malo statistike. Hercegovačka franjevačka provincija u svibnju 1944. imala je 231 fratra na raspolaganju, 1945. tek 61, a 1946. započinje novi život s njih 66, znakovito.

Oni i drugi koji su pridolazili kasnije su bili proganjani i uhićivani, tako da je 90-ak hercegovačkih franjevaca do Domovinskog rata okusilo tamnicu. Dodajmo još i da je srednja dob pobijenih franjevaca bila 41 godinu. Najstariji je imao 80, a najmlađi 20 godina.

Postoji li mogućnost da će u pobijenim hercegovačkim franjevcima hrvatski narod dobiti blaženika ili sveca? Što bi prethodilo tome?

– Potpuno sam uvjeren u to. Teško je sada reći koliki broj. Činimo sve da on bude što veći, ali nije lako pronaći dokumente i svjedočenja koja bi potkrijepila stajalište da su ubijeni iz mržnja prema vjeri i da su to primili na kršćanski način.

Nakon što završimo ovaj pripremni, istražni dio, počinje postupak na biskupijskoj razini. Kad se on dovrši, sve prelazi nadležnim ustanovama u Rim gdje dobivamo broj i čekamo da dođemo na red. Očito će sve dugo trajati, ali to nije uopće važno. Istinu treba slijediti bez obzira na vrijeme.

Koja bi se poruka mogla izvući iz ove tragedije?

– Zacijelo da se nešto ovakvo ne bi smjelo nikada više dogoditi. Ne ovisi to samo o nekim izvanjskim čimbenicima, nego i o nama samima. Na djelu je borba dobra i zla. Jučer je zlo uzelo lik komunizma, danas uzima neke druge likove.

Znamo li ih prepoznati ili odmahujemo rukom praveći se da se to nas ništa ne tiče? Dapače, dopustimo sebi prigovarati onima koji traže istinu i u prošlosti i u sadašnjosti. Zlo upravo to želi, našu nezainteresiranost. Tada može raditi što ga je volja. Budimo mu zaista brana, oslobodimo tu snagu u sebi.

(Dnevni list)


24 komentara

 • Mico neseri primate sina ubojice fratara na brigu samo su vam pare u glavi prave ste interescije sram nek vas bude jedini fratar sto je valjo Sreten viste ga potjerali sramite se

 • Sklonite penavu za penzije je a vimu kupujete golfa 6 slabe reflekse ima kad treba pare jamljat nista ga neboli sramotabej vas bude

 • nitko se od vjernika nepita kako pomoć danasnjoj mladjarij.narod vas financira i hrani a vi laganini.vino,trava,pečenja,zene,nova vozila itd.vas nezanima nitko,to je žalosno al je tako.pare kupite na sve moguce načine izvlačite od ljudi,a darove šatro djelite.vi ste odavno provaljeni.koga ste zaposlili od sirotinje.samo se s gazdama družite a sirotinju gulite.

 • Fra Mića samo nastavi sa svojim zahtjevnim radom na objavi prave istine i činjenica o zločinu komunističkih, boljševističkih i partizansko četničkih zločina nad našim nedužnim svećenicima kao i nad običnim hrvatskim pukom.Mora se istina govoriti jer ako mi zašutimo o tim podlim i svirepim četničko partizanskim ubojstvima, tko će onda umjesto nas govoriti?TE NELJUDSKE , SOTONSKE STRUKTURE I DAN DANAS IMAJU U SVOJIM RUKAMA POLUGE VLASTI I VEĆINU MEDIJA KROZ KOJE NASTOJE UŠUTKATI I POPLJUVATI ONE KOJI NE ŽELE ŠUTJETI I MUČATI O VREMENU PARTIZANSKOG BEZVLAŠĆA, UBOJSTVIMA BEZ SUDA I SUĐENJA ,TERORA KAKVOG OVAJ NAROD NI POD TURCIMA NIJE UPAMTIO.Zločinci se i danas hvale svojim krvavim rukama ,koje su pogubile toliko nevinih i nedužnih ljudi, žena i djece. Njihova savjest je možda samo naoko mirna a ja sam siguran da neće umrijeti s mirom ,nego u mukama skončati , jer ni danas se ne kaju za svoje zločine, kako bi barem malo dušu olakšali. Stotinjak milijuna ljudi je ubijeno u ime demonske sekte komunizma i povampirenih komunista kojima nikad dosta ljudske krvi i patnje. Nema na planeti većeg zla od komunizma. Na desetine država i naroda je to zlo poharalo i opustošilo domove i zbrisalo s lica zemlje milijune obitelji u ime neke nebožje , sotonske ,ideologije. Uvijek treba pisati o zločinima komunista jer se i danas naša Domovina nalazi u trenutcima siromaštva i beznađa samo zahvaljijući komunističkim , tj boljševičkim vlastodršcima koji su ju uzurpirali ((Hrvatsku) i ne daju joj disati ni prodisati već punih petnaest godina. Na sve načine nastoje Hrvatsku uništiti, raseliti, misao i duh slobodarski poništiti i narod poniziti. Za sada im je to itekako dobro uspjevalo s cijelom galerijom izdajica, kokošara, homosexsualaca, burduša , cirkusanata i ostale gamadi koja je zaposjela Hrvatsku i navukla joj se na grbaču ,gdje joj pije krv poput pijavice. Hrvatski narod je napokon s Kolindom našom budućom predsjednicom , odbacio teret i jaram zla i mraka i krenuo k boljoj i pravednijo budućnosti. Nema više ljudskog ološa poput Mesića ,Račana, sanadera , Pupavaca, raznih balkanskih satrapa i krvopija da je mogu i dalje držati u omči. To vrijeme je nepovratno prošlo i prolazi i Hrvatskoj sviće nova zora i svijetli dani. Zato se medijski psi osjećaju pogođeno, i u bijesu nastoje kao što i dolikuje bjesnim psima gristi i ugristi što više oko sebe. Na njihove pakosne i životinjske režanije ne treba se obazirati jer ,psi nisu dostojni da se čovjek ni kamenom baci na njih.
  Kao pametnom čovjeku povjerena vam je zadaća odgovorna od strane vaše braće o ispitivanju i istraživanju okolnosti pogibije hercegovačkih franjevaca. Nastavite i dalje s istom hrabrošču i ustrajnošču kao i dosad rasvjetljavati okolnosti jednog mračnog, demonskog , neljudskog režima koji se ni mrtav i upokojen ne želi suočiti s ostavštinom zla kojeg e poput trulog i otrovnog zadaha širio na sve oko sebe, nastojeći ubiti sve ono čega se dotakne.

  • iđi majmune glupi,koji živiš u prošlosti.tebe sigurno crkva rani.bolan glupane imaš l ti obitelj i djecu. Okreni se budućnosti.u prošlost ulažete naš novac.a obitelji ima po 3djece nitko neradi bore se na sve jade. fuj,fuj,fuj…koja priča čemu vi učite djecu.

  • U potpunosti Vas podržavam,avi jadnici što ste zavedeni sotoninim duhom blaćenja svećenika,treba vas žaliti i moliti za obraćenje,sotonski je interes blatiti svećenike,ja sam iz jedne druge sredine došao u ŠRC, samo sam čuo strašnu bogopsovku od pojedinih učenika,e to je problem i rak-rana naše Hercegovine polu poganske…

  • Zaboravio si Josipovića, kao ljudskog ološa, čiji je otac suodgovoran za zločin nad našim fratrima. Razumijem da su ga fratri prošle godine ugostili kao instituciju predsjednika, ali što je previše, previše je. Još je trebao doći na obilježavanje ovog tužnog događaja 7. veljače pa bi to bio vrh licemjerstva. Pomalo me stid kad pričam o ovome i kud vodi ovo nam vodstvo u našem samostanu. Gospoda u crkvi nikako da shvate da su oni promjenjivi i zamjenjivi i da nije njihov način života i rada primjeren mjestu gdje obitavaju. Nisu oni svjesni da su tu radi nas i da bi trebali raditi i djelovati za svoj narod, ko što reče Šimić “Ja umrijet ću. Brijeg se neće maći, ta plava skamenjena vječnost”. Dragi fratri budite svjesni ovih divni misaonih stihova!

 • crkva se uvijek zalaže za istu političku opciju jer će njima biti bolje, a narod će i dalje spajat kraj s krajem, valjda će doći vrijeme u ovom stoljeću pa će narod napokon shvatiti folove crkvenjaka

 • Mazluna koji nemate ništa u glavi osim slame i mekinja.Vjerojatno vam je onaj darvinist i pramajmun Charles D. neka daljna rodbina po majmunskom podrijetlu. Radi takvih koritara i vjetrojeba koji gledaju di će samo nešto polokat i napunit mišinu- djelom nam je ovako kako i je -jadno. Iđite i tražite podobno korito i još podobnije koritare koji će vas hraniti mekinjama i spirinama koje ostavlja izasebe. Bolje niste ni zaslužili paćenici lešinarski koji gledate samo na hranu i drobinu koja vas čini takvima kakvi ste. Jadnima.

 • Danas ljudi žive bez ikakvog dostojanstva. 100 puta nemoralnije nego u komunizmu protiv kojega se ovaj fratar bori iako ne postoji već 25 godina. Ovako nisko smo spali zahvaljujući politici HDZ-a koju Mića i većina svećenika svesrdno podržavaju. Ljudi manite se komunizma i komunjara i posvetite se normalnim, realnim problemima koji nas danas pritiskaju dok nije kasno. Inače nas neće biti za 20 godina.

 • svećenici su dno dotakli,kao i političari.Bog sve vidi.žalosno je vidjeti da se ne zalažu za sirotinju koja ih hrani od njihova postojanja.komentari sve govore.ljudi nedajte pare župnicima.nek pokažu kako žive čistoću poniznost i siromaštvo o čemu stalno govore.pa ćemo vidjet dokad će nas služit.ni dana…žalosna im majka. Licemjeri

 • Ljudi sto vam je, nema zaborava. Pa i fratri su ljudi i grijese. Vremena su luda pa i oni mogu zalutati, molimo za njih!!!!!

 • Fratre nemojte napadati da nema njih kakvi bi mi bili. Al ko se pitao i odobrio da Josipovica primi di mu je caca poubijao nase FRATRE toga triba otjerati sa Sirokog nek ide za savjetnika Josipovicu. Nemojmo se udaljavati od Crkve a te pojedince otjerati. Vidite da sotona uzima sve u svoje ruke a primjer je i ovo primanje.

 • Molim naše fratre da dobro promisle šta će ostaviti iza sebe, ili će uvijek (velika većina njih sada gore) olajavati sve oko sebe, ili će ponizno moliti i živjeti za svoj narod kao što je to radio pokojni Pokornik ili pok. Mladen Hrkać, ili još uvijek živ i Bogu hvala pametan pravi franjevac Ante Marić. Vi ste tu danas, sutra, a djela-nedjela ostaju iza vas. Poštovani Mića dobro imajte to u vidu, ovo se odnosi baš na Vas!

  • možda se Mića nada da će se nekad jedna humanitarna udruga zvat po njemu, samo me zanima koje bi nosila ime? Možda “Lajavac”?!

 • ljudi slusajte poruke pape franje , a ne ovih nazovi fratara poput stojica. papa se upravo bori protiv ovakvi kao sto su oni..i nek nas gospa sve cuva

 • Brate jadni su ovi koji koriste bilo kakvu izliku kako bi blatili Crkvu i svećenike. Smeta im dobro i luksuzno auto koje vozi svećenik(((valjda misle da bi svećenici morali na magaretu jašit kao prije dvije tisućegodina ).Smeta im dobro odgojen, i učen svećenik, ako uz to još i dolično izgleda , pa onda je barem ženskar ili sumnjive da ne kažem kakve s….. orijentacije. Smeta im svećenik koji ne hoda po cesti , s kakvim štapom u ruci i iz pohabane vreće ne baca novac po cesti, koji su mu baš eto oni dali od svojih pustih milodara, kako bi ih on opet dijelio baš njima potrebitima i siromašnima. Smeta im Crkva koja ime tisućljetnu baštinu i još stariju povijest temeljenu i utemeljenu na Petru Stijeni , Isusovu odabraniku i namjesniku zemaljskom. Ma smeta im sve što ima veze s dobrotom , s Isusom , s milosrđem , s humanošću i sa ljudskim sažaljenjem. I još nešto što posebno upada u oči svaki put. Ti takozvani dežurni policajci i moralisti građanskog iliti svjetovnog, uporno se trude prikazati onakvima kakvi nisu. A nisu ni dobri,nisu ni strpljivi ni milosrdni, nisu ni pravedni kakkvima se prikazuju. Sve to oni nisu, a onda se postavlja pitanje što jesu’?Jesu zlobni, jesu licemjerni, jesu lažljivi, jesu istinski farizeji i licemjeri puni sebe i ogavnosti. Jesu izvana moralisti koji se pokazuju s lažnom maskom na licu , srca punog zavisti i mržnje na one koji imaju(Crkva), a po njma ne bi smjeli imati. Farizeji i licemjeri živi grobovi koji šire oko sebe zadah smrti smrada i truleži. Izvana uredjeni i svježe okrečeni s lažnim ukrasima i cvijećem na mramoru i granitu, a iznnutra vlaga , trulež i nespokoj. Šire oko sebe zadah smrti i prljavštine. Sve što im izlazi iz usta je nepravda, laž ,psovka i kletva. Kletva naročito na crkvene ljude koje nastoje uvijek oblatiti pod krinkom zauzetosti za siromašne i brige za bližnjeg. Kao da je Crkva glavni i jedini krivac za siromaštvo i obespravljenost u svijetu u kojem jesmo. Ako itko nije kriv za to siriomaštvo i bijedu koja nas potresa svaki put iznova , onda je to isključivo Crkva. Crkva je i danas dvije tisuće g. nakon Krista jedina institucija i moralna uzdanica kojom se svijet može ponositi.
  Zato Crkvu treba napadati, osuđivati, klevetati gdje god stigneš. Vanjsku prljavštinu tijela ili pak lica možeš oprati i učiniti se čistim za nekoga tko te gleda i vidi vanjskim čistim, ali pravu istinsku nutarnju čistoću ne možeš zadobiti podlim i lažljivim srcem i zmijskim opakim jezikom. Nutarnju prljavštinu i gnusnu nečistoću ne možeš oprati nikakvim sredstvom za čišćenje kako bi prevario nekoga oko sebe. Unutarnja nečistoća i zla sklonost u tebi izlazi ti iz nečistoče srca i kroz opake riječi prikazuje te onakvim kakav zaista jesi. Neprijateljem Crkve i prijateljem Sotoninim koji ti je zatrovao dušu ispočetka lagano i neprimjetno a kasnije sve jasnije i vidljivije. Zloduh uvijek progovara i govori protiv Crkve. Uvijek!Jer drukčije i ne zna i ne može. Neprijatelji Crkve se uvijek očituju kroz nekakvu masku, krinku, skrivenu i prikrivenu klevetu.Iz njih progovara gorčina, licemjerje, zle misli i opake namjere. Iz njih progovara propast koja ih čini vjernim slugama, sinovima propasti. Zato i takvi imaju Isusa kao onog koji im jedini može pomoći i vratiti ih na jedini ispravan put. Isus ih može i hoće ozdraviti samo ako to i oni iskrena srca žele. Može ih odvratiti od tih loših navika i propusta koji ih vode u još veći grijeh i u konačnici u propast. Zato je potrebna promjena. Promjena srca, ponašanja, navika odbacivanja onog lošeg što te odvlači i od Crkve i od Boga. Zato se moraš čuvati zlih misli , zlih riječi upućenih protiv svećenika kojima te Đavao nastoji podjarmiti za sebe a protiv Boga. To su sitne va4rke i nepodoštine kojima te Sotona polako odvlači u propast. Čuvajmo se tog zla koje gotovo neprimjetno ulazi u naše živote, naše obitelji i prijeti narušavanjem svega onog što smo možda dugo i mukotrpno stvarali i gradili. Zato su tu naši dobri svećenici, naša prava i pravovjerna Crkva i naš jedini i pravi istinski učitelj Isus Krist koji nam snagom svoje predragocjene Krvi i snagom istinske i blagoslovljene Riječi liječi sve rane kojima nas Đavao pokušava uništiti..

  • ovo i te kako podsjeća na fra Miću. Hvalite me usta moja! Nikakvi drugačiji komentari ne dolaze u obzir i nikakvo različito, ma kako nepismeno napisano, mišljenje bilo. To je Mića, svećenik i pljuvač roda svoga! Nije to za jednog fratra, kakvo god on visoko mišljenje imao o sebi. Bog i narod te sude i osuđuju. Žao mi je ali hercegovački puk nije navikao i nikako ne voli tako ohole i lajave pratre.

 • Ti što se predstavljaš da si sa Kočerina ti si neki udbaš lištički, a vi što dajete silne novce crkvi nemojte više davati osnujte neku novu crkvu sa Lijanom pa tamo dajite. Penava je najpošteniji franjevac najbolje bi bilo da hoda pješice ako netko nema nikakvih repova to je on. Molimo ove komunjare koje blate ono još malo što je ostalo netaknuto nek to rade na nekoj drugoj zemlji. Vidi logike da Njemačkoj je bitno da sudi Perkoviću a mi da to pustimo kraju..

  • perkovića triba u samnicu doživotnn.Majmume franjevci neće više da pozdrave običnog čovjeka.kamoli da pomognu ili pokušaju nešto pomoć.to je jedna udruga koja s kočerina odnese godišnje dva miliuna maraka.da ne nabrajam kako…majmune skontaj sam sta ti govori ako si ikad čita o sv.Franji Bibliu i slične knjige.ovo su trenutno pošteni lopovi i ljudi koji nisu dosljedni niti jedne svoje rječi.želim da se sve promjeni nabolje,narod ste previše razočarali.pozdrav

 • Narod ne olajava već kontruktivno kritizira i onaj tko to ne vidi je slijepac pokraj vlastitih očiju i gluh pokraj vlastitih ušiju. Puk upravo želi vratiti Crkvu sebi, a ne da ona i dalje bude ekskluzivitet jedne povlaštene vladajuće garniture kao sada. Kritika proizlazi iz želje, iz nade, iz potrebe, iz očaja naroda da ljudi iz Crkve budu ono što su stoljećima bivali za hrvatski narod, vrelo nade, utjehe, mira i blagoslova. Pitanje je zašto danas narod osjeća da to nema? Zašto je došlo do otuđenja između puka i Crkve ili bolje rečeno između naroda i većeg dijela svećenstva? Da li je to težnja klera za zgrtanjem ovozemaljskoga pa jednostavno nema vremena za ostalo? Da li je to sebična težnja svakoga pojedinca da ostavi zemaljski trag umjesto duhovnog? Lijepo je imati humanitarne udruge, ali i sami smo svjedoci da oni ne mogu niti sami preživljavati od donacija koje prikupa, a morali bi pomagati i drugima. Da bi ispunili svoju svrhu uključuje se politika. Pa već imamo takvu instituciju u vidu Centra za socijalni rad. Vidimo da neke humanitarne akcije traju danima i mjesecima kako bi se nekima omogućilo dodatna zdravstvena skrb, a već imamo Zavod za zdravstveno osiguranje, koji ostvaruje i vid prihoda od kamata, kao i mnoge druge institucije, a sredstva se ne koriste za ono što je najpotrebnije. Neke neprofitne nstitucije ostvaruju stotine tisuća € godišnjeg prihoda od kamata, a žive isključivo i samo od donacija. Kako bi ste vi to nazvali? Ne treba gladnome ručak sutra, treba mu najprije ručak danas. Narod se otuđio i svatko se povukao u svoju ljušturu i kukumija. Nema opće solidarnosti koja je uostalom i rezultat sveopće krize koja vlada. Međutim, nekima nikada nije kriza jer su podobni za sve sustave, a ostalima također nije kriza jer oni ne znaju da dugo i postoji. I upravo tu vidim uloge duhovnih prosvjetitelja, da prestanu generirati postojeću klimu u društvu i okrenu se svojoj stvarnoj ulozi kako bi pomogli ovom jadnom napaćenom narodu. Moraš biti s narodom i živjeti s narodom da bi znao kako mu je.

 • Penav je pun repova najveci interezdija pogotovo kad je blagosov kuca on i fra jozo ako se tako moze nazvat najprije blagosivaju kuce od gazda pa onda ostale pitajte narod vidicete odgovor sve su to interescije zalosno ali istinito a ti sto branis penavu bice imas dobru korist od njega pogledajte samo rodbinu od fratar svi dobrostojeci

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.