Fra Iko Skoko predstavio novu knjigu o franjevcima

Fra Iko Skoko predstavio je u srijedu u Mostaru knjigu “Franjevci u djelima Ive Andrića”.

Predstavljanje je održano u hotelu Mostar u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće.

Uz autora u programu su sudjelovali prof. dr. Perina Meić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije Sarajevo i Misijana Brkić Milinković, glavna tajnica MH Mostar.

Fra Iko Skoko na pisanje ove knjige odlučio se na početku epidemije kada je pročitao govor Meše Selimovića na 80. Andrićev rođendan:

U tom govoru Selimović je posebno pohvalio pripovijetku “Most na Žepi”, odmah sam je uzeo i pročitao i zapalo mi je za oko da je graditelj tog mosta, kako je Andrić napisao, umro u Istanbulu u franjevačkoj bolnici, na rukama jednog franjevca. To me je potaklo da počnem temeljitije čitati s olovkom u ruci kako bih vidio gdje sve Andrić spominje franjevce.

Fra Iko je naveo da je pronašao 44 franjevca koje Andrić spominje imenom i prezimenom u svojim djelima, i to ne samo bosanske franjevce, već i talijanske, pa čak i španjolske franjevce.

Fra Iko Skoko

Fra Iko se dotaknuo jedne teme koja dira u samo srce Andrićeve poetike, odnosno govori o suodnosu franjevačke književnosti, kulture i duhovnosti i Andrićeve poezije, kazala je medijima prof. dr. Perina Meić i dodala kako je riječ o zaista zanimljivom djelu koje svakako zaslužuje pozornost.

Prof. dr. sc. Danimir Pezer ocijenio je kako se radi o hvale vrijednom dijelu u kojem se, kako kaže, jedan fratar sjetio napisati znanstveno djelo o franjevcima u djelima Ive Andrića.

To je malo vraćanje duga Ivi Andriću koji je godinama prijateljevao s bosanskim franjevcima i dobro proučio njihove kronike. Uz to, napisao je doktorsku disertaciju o bosanskim franjevcima i prekrasne pripovijetke koje se ne mogu naći u svjetskoj literaturi, ustvrdio je Pezer.

Ovo je bio drugi događaj u sklopu ovogodišnjeg Mostarskog poljeća koje je otvoreno u ponedjeljak predstavom “Savršeni partner”.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.