Fra Branko Marić: HP Mostar izdala poštansku marku povodom Svjetskoga dana glazbe | Jabuka.tv

Fra Branko Marić: HP Mostar izdala poštansku marku povodom Svjetskoga dana glazbe

Hrvatska pošta Mostar izdala je poštansku marku u povodu Svjetskoga dana glazbe s likom prvoga bh. etnomuzikologa dr. fra Branka Marića (Marijića), koji je dao veliki doprinos na polju glazbene umjetnosti BiH, posebno na polju autohtone glazbe.

Fra Branko Marić (Vrdi, 1896. – Zürich, 1974.) u Beču je završio za nastavnika glasovira 1935., a dvije godine kasnije, također u Beču, doktorirao je na temu “Die Volksmusik Bosniens und der Herzegovina”.

Bavio se proučavanjem pučke glazbe i glazbala, etnografijom te je utemeljitelj etnografske i numizmatičke zbirke u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu. Njegova etnomuzikološka promišljanja, prema riječima dr. Jasmine Talam s Instituta za etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu, utrla su put bosanskohercegovačkoj etnomuzikologiji.

Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 21. lipnja 2017., je Marin Musa. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: