FPMOZ Sveučilišta u Mostaru izabran za NVIDIA CUDA obrazovni centar

FPMOZ

Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilišta u Mostaru imenovan je u veljači 2015. godine za Centar obrazovanja CUDA tehnologije (engl. CUDA Teaching Center).

Ovaj prestižni centar obrazovanja sponzoriran je od NVIDIA korporacije koja je već dugi niz godina vodeći konzorcij u svijetu u proizvodnji grafičkih procesora, profesionalnih grafičkih kartica i drugih namjenskih procesora.

Između ostalog, ulažu velika sredstva i u razvoj i promociju znanstvenog i općenamjenskog računanja na grafičkim procesorima.

Navedeni centar za obrazovanje zamišljen je kao potpora u edukaciji studenata, profesora i drugih sudionika u nastavnom procesu kroz korištenje modernih tehnologija i trendova u razvoju više-jezgrenih grafičkih i općenamjenskih procesora te programiranje istih kroz kolegij ”Paralelno programiranje” koji je uveden akademske 2014./15. godine na studiju Informatike na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

S obzirom na veliko priznanje Fakultetu za dosadašnji rad u promoviranju CUDA tehnologije, od Nvidia korporacije Fakultet je dobio donaciju računalne opreme u iznosu od 4000 $:

  • Grafički akcelerator naziva ”Tesla k40” – koji je namijenjen za najzahtjevniju obradu podataka i numeričke proračune.
  • Dvije grafičke kartice naziva Geforce GTX 980 – koje će služiti za obradu slike, videa i za manje zahtjevnu obradu obradu podataka i numeričkih proračuna.

Osim donacije u vidu opreme Fakultet je dobio pristup Cloud Training platformi s nastavnim sadržajima, pristup webinarima koje vode eksperti iz različitih područja, dodatne nastavne materijale, kao i pristup tehničkoj službi.

”Ova suradnja značajno će doprinijeti razvoju računalno/informatičke znanosti na našem Fakultetu, odnosno Sveučilištu u Mostaru te potaknuti suradnju s drugim komplementarnim znanostima kao što u matematika, fizika, kemija, biologija itd”, priopćeno je iz Dekanata Fakulteta.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.