Formiranje federalne vlasti: Komšić otišao, nastavak u srijedu

Željko Komšić

”Prvi dio razgovora lidera političkih stranaka o formiranju novog saziva Vlade Federacije BiH završen je večeras i bit će nastavljen u srijedu u prisustvu lidera Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, koji je morao napustiti današnji dio razgovora”, potvrdio je novinarima zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

”Stranački predstavnici izložili su svoja viđenja o raspodjeli pozicija u budućoj Vladi FBiH, u izvjesnoj mjeri približili stavove i razgovori idu u dobrom smjeru”, rekao je Izetbegović.

I lider HDZ-a BiH Dragan Čović, također je kazao da se razgovori odvijaju u željenoj atmosferi i da su se sudionici dogovorili da za sada ne iznose u javnost stranačke pretenzije u pogledu ministarskih mjesta.

Čović je potvrdio da stranke Koalicije okupljene oko HDZ-a žele šest ministarskih pozicija.

Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić rekao je nakon sastanka da će ova stranka biti maksimalno kooperativna u pogledu formiranja nove Federalne vlade i da se razgovori o tome odvijaju u vrlo pozitivnoj atmosferi.

”Lider DF-a Željko Komšić morao je večeras napustiti sastanak jer je imao iznenadni poziv”, kazao je bez više detalja Podžić.

Podjećamo, lideri stranaka dogovorili su u nedjelju navečer raspodjelu ministarstava u Vijeću ministara BiH.

Tako će HDZ-ovoj koaliciji pripasti tri ministarstva – financija, obrane i pravde, te četiri pozicije zamjenika ministara i to u resorima ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija.

Strankama koje čine Savez za promjene pripast će tri ministarske pozicije –vanjske trgovine, vanjskih poslova i sigurnosti, kao i tri pozicije zamjenika ministara – na mjestima civilnih poslova, obrane te izbjeglica.

SDA-u će, osim pozicije predsjedatelja Vijeća ministara BiH, propasti ministarstva civilnih poslova te izbjeglica, kao i pozicije zamjenika ministara u resorima financija i pravde.

Demokratskoj fronti pripast će mjesto ministra prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra u resoru obrane.2 komentara

  • Iznenada ga pozvao Nikšić i Suljagić,a možda i Zlaja i Lijani imaju novi prijedlog kako zeznuti hrvate. Možda Raguž i Jurišić imaju legitimitet nastaviti i naredne 4 god.prestavljati hrvate. Gospodin sa umjetničkom bradom Krajina min.finansija,sram da ga bude a školovan čovjek,odnosno nečovjek,valja dalje živjeti,kao izdajnik.Sve dođe i prođe.Možda je Komšića zvao Tito.

  • Da oće otići pa se više nikad ne vratiti u politiku to bi bila najveća sreća za sve narode BiH-e. Ovako budala odluta nekakvoj budali ko i on po pamet i eto ti ga nazad sa još većim glupostima.Teško državi gdje Komšić i slični vode politiku.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.