Fizičari misle da su riješili vječitu dilemu – kokoš ili jaje?

Fizičari misle da su napokon riješili vječito pitanje – što je bilo prije, kokoš ili jaje.

Kokoš ili jaje paradoks prvi put predstavili su filozofi u antičkoj Grčkoj kako bi opisali problem određivanja uzroka i posljedice. Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta Queensland i instituta NÉEL pokazala je kako i kokoš i jaje mogu oboje biti prvo.

Ako ne razumijete, ne brinite. Odgovor leži u kvantnoj fizici, piše News.com.au.

Dr Jacqui Romero rekao je da u kvantnoj fizici uzrok i posljedica nisu uvijek tako jednostavno postavljeni kao jedan događaj koji izaziva drugi.

Ono što je čudno u kvantnoj mehanici je da se događaji mogu dogoditi bez određenog poretka, rekao je dr. Romero. Uzmite za primjer svoje svakodnevno putovanje na posao, tijekom kojeg pola puta idete autobusom, a pola vlakom.

Obično, ušli biste prvo u autobus pa onda u vlak, ili obrnuto. U našem eksperimentu, oba ta događaja mogu se dogoditi prvi. To se zove ‘neograničeni kauzalni red‘ i nije nešto što možemo promatrati u svakodnevnom životu, govori Romero.

Kako bi proučavali taj efekt u laboratoriju, istraživači su koristili fotonski kvantni prekidač. Dr Fabio Costa kaže da s tim uređajem red događaja – transformacije oblika svjetlosti – ovise o polarizaciji. “Mjerenjem polarizacije fotona na izlazu iz kvantnog prekidača uspjeli smo prikazati da red transformacija oblika svjetla nije bio postavljen”, rekao je.

To je tek prvi dokaz principa, no u većim razmjerima neograničeni kauzalni red može imati prave praktične primjene, poput poboljšanja efikasnosti računala ili poboljšanja komunikacije.

Još uvijek ste zbunjeni?

Ova studija bazirana je na fizici, za razliku od nekih drugih koje tvrde da su dokazale kako je kokoš došla prije koristeći druge metode.

2014. godine britanski znanstvenici koristili su superračunalo kako bi gledali ljusku jajeta toliko detaljno da su mogli odrediti vitalnu ulogu proteina u procesu formiranja jajeta. Taj protein pronađen je jedino – pogađati – u kokoši.

No kokoši ionako nisu počele kao kokoši. Prva kokoš koja je postojala bila bi rezultat genetskih mutacija koje su se odvila u zigoti dviju “gotovo-kokoši”.

Drugi pak vjeruju da je prvo bilo jaje, s obzirom na to da su se prva amnionska jaja pojavila prije otprilike 340 milijuna godina, dok su prve kokoši evoluirale najranije prije 58 tisuća godina. Što vi mislite?

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.