Fitness narukvice mogu pomoći u prepoznavanju bolesti srca

Fitness narukvice i drugi nosivi uređaji koji prate fizičku aktivnost nositelja mogli bi biti neizostavan alat u dijagnosticiranju srčanih oboljenja i procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti, pokazala je studija objavljena u medicinskom časopisu PLOS Biology.

Čak i veoma jeftine fitness narukvice, koje bilježe fizičku aktivnost i otkucaje srca, mogu biti veoma korisne.

Istraživači su tijekom studije dobrovoljcima dali jeftine fitness narukvice, ali i obavili niz različitih testiranja – poput mjerenja srčane aktivnosti, razine masnoća u krvi i druge kliničke testove.

Otkrili su da podaci iz nosivih uređaja mogu predvidjeti razine masnoća poznatih kao ceramidi, koje su povezane s pretilošću, dijabetesom i srčanim oboljenjima. Razina fizičke aktivnosti pomogla je istraživačima utvrditi tko od dobrovoljaca redovito vježba i jesu li u rizičnoj skupini za povećanje srca, što može dovesti do razvoja srčanih bolesti.

S obzirom na to da i proizvođači pametnih satova sve više ulaze u područje medicine – Apple je najavio kako će njegov pametni sat moći mjeriti razinu šećera u krvi, a Lenovo pokazao uređaj za mjerenje vitalnih funkcija u kombinaciji s pametnim telefonom, u budućnosti ćemo vjerojatno liječnicima prvo morati dati podatke s naših nosivih uređaja, prije no što nam postave dijagnozu, piše Zimo.co.

(www.jabuka.tv) 
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.