FISKALIZACIJA: Pola računa se kuca preko fiskalne, pola preko stare blagajne

Proces fiskalizacije po kojem u Federaciji radi velika većina poduzeća pokazao se do sada kao neučinkovit, zaključak je Odbora Porezne uprave Federacije. Odbor u informaciji Vladi FBiH u vezi s primjenom Zakona o fiskalnim sustavima, te učincima primjene fiskalnih blagajni s gledišta evidentiranja prometa navodi kako je na temelju činjenica do kojih se došlo obavljanjem inspekcijskih nadzora konstatirano kako primjena fiskalnih uređaja dosad nije dala očekivane učinke s gledišta evidentiranja ostvarenog prometa, piše Dnevni list.

Malverzacije

– Naime, porezni obveznici koji su evidentirali svaki pojedinačno ostvareni promet na starim registar blagajnama to čine i preko fiskalnih uređaja. Prema zapažanjima s terena, ostaju i dalje rizične skupine poreznih obveznika koje ne evidentiraju većinu ostvarenog prometa preko fiskalnih uređaja, a posebno obveznici u trgovini na malo, ugostiteljstvu, uslugama i obrtništvu, stoji u izvješću. U ranijim kontrolama zapaženo je i to da veliki broj trgovina dio prometa evidentira preko fiskalne blagajne, dok veći dio prometa evidentira preko starih blagajni i time prikazuje dvostruko manji promet, a samim tim plaća i dvostruko manje naknade.
U izvješću Vladi navodi se i to kako je do konca ožujka ove godine redovitom kontrolom obuhvaćeno 3590 obveznika fiskalizacije, te da je izdano 998 prekršajnih naloga od čega 871 zbog neposjedovanja fiskalnog sustava i 127 zbog neevidentiranja ili nepravilnog evidentiranja ostvarenog prometa. Ukupna visina izrečenih novčanih kazni je 1,875.490 maraka.

Kazne i zabrane

– Od 12. studenoga 2011. do 25. ožujka 2012. godine bile su 1144 izvanredne kontrole, u kojima su izdana 682 prekršajna naloga, izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 1,197.320 maraka, te izdano 79 rješenja o obustavi poslovne aktivnosti i 285 o otklanjanju nepravilnosti, kazali su iz Odbora Porezne uprave.

Napomenimo i to kako je rok za uvođenje fiskalnih sustava, nakon nekoliko odgađanja, istekao sa zadnjim danom listopada 2011., no i pored toga u Federaciji je još mnogo poslovnih subjekata koji ne posjeduju fiskalne blagajne.
Porezna uprava je do travnja ove godine dobila ukupno 59.769 zahtjeva za fiskalne sustave, te obradila 57.410. Proces fiskalizacije još nije okončan, a učinci koji su spektakularno najavljivani pokazali su se kao nerealni. Naime, godinama je federalna Vlada, govoreći o fiskalizaciji, poručivala kako će ovim procesom uvesti red na tržište, smanjiti nelojalnu konkurencija i povećati ubiranje prihoda. Fiskalizacija je u jednom dijelu trebala zaštititi i potrošača, no ništa od navedenog nije primjetno na terenu. Izvješća koja govore o nelojalnoj konkurenciji, ubiranju prihoda ili zaštiti potrošača čak su lošija nego prošle godine, što ponovno govori u prilog činjenici kako do sada fiskalizacija nije donijela ništa dobro ni državi, a ni njezinim građanima, dok je s druge strane uvelike pomogla pojedinim tvrtkama koje sada prikazuju samo polovicu svoga prometa i na to plaćaju poreze, piše Dnevni list.

(www.jabuka.tv)

19 komentara

 • neka porezna zabrani rad na crno pojedinim ljudima koji nemaju prijavljenu firmu,i još mi zagorčava poslovanje na tržištu a sve obaveze redovno plaćam,ovo je katastrofa na terenu,jednostavno uđite u veleprodaje i zabranite prodaju na malo ili osobama pa će sve biti ok

 • Fotografima i snimateljima ne trebaju nikako fiskalne kase kad im dugogodišnji umirovljeni fotograf Kruno Hrkać sve pokrade na oltaru

 • FRATRE MOŽDA ĆE TEBI BOG OPROSTIT, ALI POREZNA UPRAVA NEPLATIŠAMA ŠALJE I KAZNE I KAMATE AKO ŽELE RADIT PO ZAKONU I REDU PA I TU FISKALNU KASU MORAJU IMAT, A FRATRI NAKO JAME KRUNU KOJI NEMA NIKAKVIH OBAVEZA- TO JE PRAVNA DRŽAVA I NAŠI FRATRI DANAS

 • pa,šta bi trebalo? Osigurati plAĆE SEBI I RADNICIMA i sve kucati preko kase da platiš neradnike na državnim jaslama koji će tebe globiti

 • Porezna upravo,molim Te možeš li stati na kraj u trgovini NAMEKS na Pecari:naime oni imaju kasu za izdavanje fiskalnih računa ali ga ne daju koliko god ja ČEKALA DA GA DOBIJEM!!
  Te prodavačice na kasi ili se prave blesave ili su tako instruirane.Ta trgovina je opremljena,ugodno mjesto i volim u njoj kupovati ali me strahovito smeta zašto na kraju ne dobijem račun za kupljenu robu.

  • Nikad ni u jednom nameksu nisam primjetila takvo što.
   Moguće da se i događa.Mislim da nije potreba od Vas na portalu izjava “ne daju koliko god ja ČEKALA DA GA DOBIJEM “nego ako se takvo što dogodi logično bi i valjda lakše od Vas ili bilo kojeg kupca izgovoriti “molim račun” nego “dugo čekati” 🙂

 • Za ove gore..lajkučke, da tako kažem..U Širokom Brijegu JE registriranO ukupno šest obrta tj.fizičkih osoba,od kojih dvoje izmiruje obveze a to je Foto-Kruno čiji je vlasnik Tomislav Hrkać Krunin sin, te ovaj Foto Toni iz Gruda koje došao prije par godina.Još je uredan jedan a to je FOTO TRADE i on je poduzeće tj.pravna osoba ..DAKLE, ovo neka vide svi fratri i svi ostali koji koriste bilo kakve usluge fotografa u Širokom Brijegu . Ako žele to mogu dobit na pismeno i prema tome neka se i odrede..svi ostali možete samo kokodakati i loši ste ljudi jer govorite neistine..OVO VAM GOVORIM SA TISUĆU POSTOTNOM SIGURNOŠĆU JER ZNAM.

 • Nadam se da je netko čuo,što rekoh za nameksove račune! Očekujem idući put izdani račun pri kupovini.Ja ovo ne izmišljam,meni se stvarno dogodilo nekoliko puta da sam stavila stvari u vrećicu,djevojka mi je uredno vratila kusur,zatvorila ladicu i nastavila gledat na vanjski otvor zahvaljujući mi na posjeti i rekavši doviđenja!!

 • I meni nisu dali račun u nameksu nekoliko puta!
  Kad sam zamolila da mi izdaju račun dobila sam mrzovoljni pogled i “pojašnjenje”da trenutno imaju neki problem s kasom!Sorry!!!!!!!

 • Ne znam jel mislite na piljaru “Penavić”;kod njih se račun dobije ako radi jedna ženska,a kad je druga tada nema sigurno. Ne znam kako im je ime.

 • Ja vam znam za jednu trgovinu u Širokom gdje nikako nema fiskalne kase kamoli računa!
  Str.Domagoj;čovjek ni ne pomišlja da to mora imati ali zato kokodače na svakoga-na poreznu,na dobavljače,na kupce,na osoblje…samo on nije ništa kriv i ubi se od posla!!!

 • za ove koji se raspravljaju:
  ……
  Robu stavite na kasu, cekate racun, i lijepo izadjete iz trovine ukoliko ga ne dobijete sa robom.

  ukoliko ne dobijete fis. racun niste duzni platiti, to vam stoji u zakonu

  Član 33.
  (Štampani fiskalni račun)
  U slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom
  mjestu, obveznik je dužan klijentu izdati fiskalni račun odštampan na
  fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, bez obzira da li to
  klijent zahtijeva.
  Obveznik je dužan da fiskalni račun izda sa svim obaveznim podacima, koje
  propisuje Ministar Pravilnikom.

  Član 35.
  (Pisani fiskalni račun)
  U slučaju nepostojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom
  mjestu, obveznik je dužan klijentu izdati fiskalni račun pisan rukom u dva
  primjerka, bez obzira da li to klijent zahtijeva.
  Obveznik je dužan svaki pojedinačno ostvareni evidentirani promet iz
  pisanih fiskalnih računa naknadno registrovati i odštampati odgovarajuće
  fiskalne račune na fiskalnom uređaju u najkraćem mogućem vremenu.

  Član 36.
  (Čuvanje klijentovog primjerka fiskalnog računa)
  Klijent je dužan da odštampani ili pisani fiskalni račun uzme i čuva u krugu
  od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta i pokaže ga, na usmeni
  zahtjev, ovlaštenom licu inspekcije koje obavlja poslove kontrole.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.