Financial Times: ŽZH među najboljim regijama za investiranje

Županija Zapadnohercegovačka tabla

Financial Times objavio je listu najboljih općina, gradova i regija za ulaganje u Europi 2018./2019.

Među malim regijama u Europi, koje su najpogodnije za ulaganje, našli su se i RS i Županija Zapadnohercegovačka , i to na devetom odnosno desetom mjestu, piše Buka.

Grad Prijedor nalazi se na listi najboljih mikrogradova budućnosti, prema strategiji izravnih stranih investicija. Na listi ekonomičnosti na drugom mjestu nalazi se Bijeljina, u kategoriji malih gradova, dok su Zvornik i ponovno Prijedor na listi mikroeuropskih gradova po ekonomičnosti.

Na prvom mjestu malih europskih regija našla se regija Helsinkija i okoline, a zanimljivo je da se na istoj listi nalaze i regija grada Niša te Međimurska županija u Hrvatskoj. Kada je riječ o velikim regijama, uvjerljivo najperspektivnija je Katalonija, dok je regija oko Kopenhagena, glavnog grada Danske, najperspektivnija europska regija srednje veličine.

Kako je navedeno u metodologiji, analiza je rađena na osnovi pet kategorija: ekonomski potencijal, radno okruženje, ekonomičnost, infrastruktura i povoljni uvjeti za poslovanje.

Lokacije su dobivale bodove za svaku stavku, kao i ukupnu ocjenu za europske gradove i regije budućnosti 2018./19. Osim toga, ocjenjivana je i šesta kategorija, strategija privlačenja izravnih stranih investicija, za koju je bilo 146 prijava.

U ovoj kategoriji same lokacije su podnosile informacije o svojim strategijama za privlačenje stranih investicija, koje je zatim ocjenjivalo stručno povjerenstvo. Je li napisana strategija, odnosno “ono što je napisano na papiru”, imala presudni utjecaj na rang-listu, nije poznato.

Prema podacima Agencije za promociju stranih investicija u BiH, priljev ulaganja u prvih deset mjeseci 2017. godine bio je 630,8 milijuna KM, što je ujedno i rekordan iznos stranih investicija. Službeni podaci također govore o nerazmjeru investicija koje dolaze u Federaciju BiH i u Republiku Srpsku.

Tako je u 2016. godini u Republiku Srpsku stiglo tek oko 10% od ukupne visine izravnih stranih investicija u BiH, što je u 2016. iznosilo oko 534 milijuna maraka. Na Federaciju BiH otpalo je 484,6 milijuna maraka.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.