Financial Times: Hrvatska ‘gotovo sigurno’ 1. srpnja ulazi u EU

Hrvatska će se “gotovo sigurno” priključiti Europskoj uniji 1. srpnja sljedeće godine, ali će vjerojatno biti zadnja zemlja jugoistočne Europe koja će to učiniti u sljedećim godinama, ocijenio je list Financial Times.

Podsjećajući na izjavu predsjednika njemačkog Bundestaga Norberta Lammerta da Hrvatska još nije spremna za članstvo, te na slovenske prijetnje blokadom zbog Ljubljanske banke, FT se pita “je li dugoočekivani ulazak Hrvatske u EU doista ugrožen” te zaključuje da nije.

Iako Lammertova izjava “nije poruka koju je Zagreb htio čuti dok se priprema za članstvo, posebno ne od osobe kao što je predsjednik njemačkog parlamenta” ona sugerira da ulazak zapravo nije upitan, kaže FT.

“Ključna poruka je da će se Hrvatska priključiti u srpnju (sljedeće godine) te da mora nastaviti s reformama s kojima je već dobro napredovala”, kaže FT, te dodaje da Slovenija može pokušati izvući korist iz situacije, ali da bi bilo vrlo neočekivano da uzrokuje “oluju u EU” blokirajući proces i da je podrži 26 članica.

Postoje općenito dvije interpretacije izvješća o monitoringu EK-a od 10. listopada, nastavlja list.

Najčešća je ona da je to Komisijino stajalište pozitivno, da je Hrvatska na dobrom putu za EU i da je učinila puno u ispunjavanju preduvjeta za članstvo.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung istoga dana kada je izvješće objavljeno zauzeo je drugo stajalište te naglasio da Hrvatska ne ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a posljedica neispunjavanja uvjeta su moguće mjere koje idu od uvođenja monitoringa Hrvatske i nakon ulaska u EU pa sve do odgode datuma ulaska. (Fena)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.