Filmsko blago BiH na 19. Mediteran Film Festivalu

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe.

U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

U tijeku je akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom “Sačuvaj filmsko blago BiH” kako bi se skrenula pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe. Centar kroz niz javnih događaja i prikazivanja filmskih naslova provodi ovu akciju, a Mediteran Film Festival pridružuje se akciji kroz projekciju osam filmova iz kataloga Filmskog centra.

Riječ je o remek-djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani “Splavari na Drini” redatelja Živka Ristića, “Čovjek bez lica” Bate Čengića, “Kesonci” Bakira Tanovića, “Dva zakona” Vefika Hadžismajlovića. Uz ove MFF prikazat će i “Podrum” Velimira Stojanovića, “Fasade” Suada Mrkonjića, “Jedan dan Rajka Maksima” Zlatka Lavanića te film “Misija Ismeta Kozice” redatelja Petra Ljubojeva.

19. Mediteran Film Festival održat će se od 22. do 25. kolovoza 2018. u Širokom Brijegu. U natjecateljskom programu bit će prikazano dvadeset filmova, po deset u konkurenciji dugometražnog, odnosno deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca. Za prve dvije nagrade odgovoran je žiri, dok treću nagradu, glasanjem za omiljeni film, bira publika.

Više informacija o 19. Izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici , Instagram ili Facebook stranici.

(www.jabuka.tv | Foto: ilustracija)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.