Film u kojem glumi Goran Bogdan osvojio Zlatnu palmu

Film Čovjek koji nije mogao šutjeti u kojem glumi Širokobriježanin Goran Bogdan osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu.

Prvi je to hrvatski film koji je osvojio ovu nagradu, a drugi hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, a uvršten je među više od 4200 prijava.

Radnja filma zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu osim Bogdana nose Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Naravno da sam sretan! Ne samo zbog filma već zbog teme koja je otvorena, koja je važna! Zbog putnika koji se pobunio-oficira JNA, Hrvata iz Kaštela. Tomo Buzov je dobitnik ove nagrade i svi drugi ljudi koji se dan danas bune protiv zla i nepravde! Banalnost zla kojoj svjedočimo u svijetu je grozomorna i ponosan sam što smo ispričali priču ovog heroja žrtve i svih drugih žrtava ispred kojih je zbog zdravog razuma stao, kazao je Goran Bogdan za Gloria.hr netom nakon osvajanja Zlatne palme.

(www.jabuka.tv | Foto: Biljana Blivajs/Cropix)

11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.