Film “Scream For Me Sarajevo” izaziva oduševljenje na deset festivala u dva mjeseca

Bosanskohercegovački dokumentarni film “Scream For Me Sarajevo“, nastao u produkciji sarajevske produkcijske kuće Prime Time, nakon prestižnoga filmskoga festivala RIIFF u američkoj državi Rhode Island, nastavlja svoju festivalsku turneju. U samo dva mjeseca, ovaj dokumentarac prikazuje se na deset filmskih festivala u Europi, Kanadi i Americi.

Na festivalu “War Child London” u Londonu film je prikazan 26. rujna, nakon čega je pokupio brojne pohvale. Posebno je oduševio oskarovca Simona Egana koji je izjavio: Upravo sam gledao film “Scream For Me Sarajevo”. Oduševljen sam i dirnut do suza! Publika je ispratila film ovacijama.

Direktor londonske opere Simon Glinn u svom osvrtu na film napisao je: Ovo je nevjerojatan film, briljantno osmišljen i zaslužuje široku publiku. On nam priča izvanrednu priču o moći muzike, onom najboljem i najgorem od čovječanstva. Moćan, dirljiv i prepun heroja. Motivirajući, usprkos ratnom hororu u pozadini.

“Scream For Me Sarajevo”, za kojega postoji mišljenje da je jedan od najvrjednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnoga metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegova benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovoga dokumentarnoga ostvarenja potpisao Tarik Hodžić. Za cjelokupnu realizaciju filma bila je zadužena Prime Time produkcija iz Sarajeva, na čelu sa producentom Adnanom Ćuharom.

Bio sam izrazito znatiželjan kako će britanska publika u Londonu reagirati na naš film, a onda sam bio posebno iznenađen i oduševljen kako su prihvatili humor domaćih i stranih protagonista u filmu. Energija koja se dogodila na samoj projekciji, a i poslije u razgovoru s publikom, koji je potrajao duže od sat vremena, je bila fenomenalna, istaknuo je producent filma Adnan Ćuhara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.